Ευρωζώνη: «Φρένο» στις προσδοκίες των καταναλωτών για μειωμένο πληθωρισμό μετά από 4 μήνες

Ευρωζώνη: «Φρένο» στις προσδοκίες των καταναλωτών για μειωμένο πληθωρισμό μετά από 4 μήνες
05 June 2024, Hesse, Frankfurt/Main: The headquarters of the European Central Bank (ECB) is reflected in the Main River in the evening light. The regular Governing Council meeting will take place at the ECB on Thursday (06.06.2024). Photo: Frank Rumpenhorst/dpa (Photo by FRANK RUMPENHORST / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Οι καταναλωτές ανέμεναν ότι η τιμή της κατοικίας τους θα αυξηθεί κατά 2,7% τους επόμενους 12 μήνες.

Οι καταναλωτές της Ευρωζώνης σταμάτησαν να μειώνουν τις προσδοκίες τους για τον πληθωρισμό τον Ιούνιο, μετά από 4 μήνες, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Η έρευνα της ΕΚΤ για τις καταναλωτικές προσδοκίες είναι ένα στοιχείο που χρησιμοποιούν οι κεντρικοί τραπεζίτες από τις 20 χώρες της Ευρωζώνης για να εκτιμήσουν κατά πόσο το κοινό πιστεύει στην ικανότητά τους να μειώσουν τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%.

Η τελευταία δημοσκόπηση έδειξε ότι ο μέσος καταναλωτής αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο 2,8% τους επόμενους 12 μήνες, σταθερός από τον Μάιο μετά από σταθερή πτώση από 3,3% τον Ιανουάριο.

Ο πληθωρισμός για τα επόμενα τρία χρόνια εκτιμάται στο 2,3%, επίσης αμετάβλητος από τον προηγούμενο μήνα.

Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια τον Ιούνιο και αναμένεται ευρέως να το πράξει και πάλι τον Σεπτέμβριο, καθώς βλέπει τον πληθωρισμό να υποχωρεί σιγά-σιγά στο 2% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους μετά από μια απότομη άνοδο των τιμών το 2021-2022.

Οι προσδοκίες για την αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος των καταναλωτών αυξήθηκαν στο 1,4%, από 1,2% τον Μάιο. Η αύξηση των προσδοκιών για το εισόδημα είχε ευρεία βάση σε όλες τις ηλικιακές και εισοδηματικές ομάδες.

Οι προσδοκίες οικονομικής ανάπτυξης για τους επόμενους 12 μήνες διαμορφώθηκαν στο -0,9%, έναντι -0,8% τον Μάιο.

Τον Ιούνιο του 2024 οι καταναλωτές ανέμεναν ότι η τιμή της κατοικίας τους θα αυξηθεί κατά 2,7% τους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο από το Μάιο (2,6%).

Τα νοικοκυριά στο χαμηλότερο επίπεδο εισοδήματος συνέχισαν να αναμένουν υψηλότερη αύξηση των τιμών των κατοικιών από ό,τι εκείνα στο υψηλότερο επίπεδο εισοδήματος (3,2% και 2,4% αντίστοιχα), αν και η διαφορά μειώθηκε κάπως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: