Ευρωζώνη: Η μειωμένη ζήτηση «πλήγωσε» τη μεταποίηση – Σε χαμηλό 6 μηνών η παραγωγή τον Ιούνιο

Ευρωζώνη: Η μειωμένη ζήτηση «πλήγωσε» τη μεταποίηση – Σε χαμηλό 6 μηνών η παραγωγή τον Ιούνιο
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα εργοστάσια μείωσαν τις τιμές που χρεώνουν για δέκατο τέταρτο μήνα, αν και λιγότερο απότομα από ό,τι τους προηγούμενους μήνες.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο της μεταποίησης της Ευρωζώνης συνέχισε να κινείται σε περιβάλλον συρρίκνωσης για τον Ιούνιο, καταγράφοντας πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο εντός του 2024 για την παραγωγή, σύμφωνα με τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global που καταρτίζει η Hamburg Commercial Bank (HCOB).

Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, ο μεταποιητικός PMI της Ευρωζώνης υποχώρησε στο 45,8 τον Ιούνιο από 47,3 τον Μάιο. Βρίσκεται κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση εδώ και δύο χρόνια.

Ένας δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί έναν σύνθετο δείκτη PMI που αναμένεται την Τετάρτη και θεωρείται καλός δείκτης της οικονομικής υγείας, υποχώρησε από το 49,3 του Μαΐου σε χαμηλό έξι μηνών στο 46,1.

«Οι δείκτες PMI για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, εκτός από την Ιταλία, επιδεινώθηκαν τον Ιούνιο. Ωστόσο, τείνουμε να το θεωρήσουμε αυτό περισσότερο ως μια προσωρινή παρέκκλιση παρά ως ένδειξη παρατεταμένης ύφεσης» δήλωσε ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος της HCOB.

Ο δείκτης νέων παραγγελιών μειώθηκε στο 44,4 από 47,3. Η πτώση αυτή ήρθε παρά το γεγονός ότι τα εργοστάσια μείωσαν τις τιμές που χρεώνουν για δέκατο τέταρτο μήνα, αν και λιγότερο απότομα από ό,τι τους προηγούμενους μήνες.

«Είναι μάλλον καταθλιπτικό το γεγονός ότι οι εμπροσθοβαρείς νέες παραγγελίες μειώνονται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Η πτώση αυτή έρχεται μετά από ένα διάστημα ρεκόρ 25 συνεχόμενων μηνών μειωμένης ζήτησης, αλλά και μια αόριστη ελπίδα ότι τα πράγματα βελτιώνονται τον Μάιο, όταν ο αντίστοιχος δείκτης παρουσίασε κάποια αύξηση» πρόσθεσε ο ντε λα Ρούμπια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: