Ευρωζώνη: «Κολλημένες» οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό – Για τρίτο συνεχόμενο μήνα

Ευρωζώνη: «Κολλημένες» οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό – Για τρίτο συνεχόμενο μήνα
Photo: pixabay.com
Τον Ιούλιο του 2024 οι καταναλωτές ανέμεναν ότι η τιμή της κατοικίας τους θα αυξηθεί κατά 2,6% τους επόμενους 12 μήνες.

Οι προσδοκίες των καταναλωτών της Ευρωζώνης για την πορεία του πληθωρισμού τον επόμενο χρόνο παρέμειναν αμετάβλητες τον Ιούλιο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, κινούμενες πάνω από τον στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη σταθερότητα των τιμών στην οικονομία.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΚΤ για τις καταναλωτικές προσδοκίες που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, ο μέσος καταναλωτής αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο 2,8% τους επόμενους 12 μήνες, σταθερός από τον Μάιο και τον Ιούνιο μετά από σταθερή πτώση από 3,3% τον Ιανουάριο.

Ο πληθωρισμός για τα επόμενα τρία χρόνια εκτιμάται στο 2,4%, ελαφρώς πάνω από το 2,3% που αναμενόταν τον προηγούμενο μήνα.

Οι προσδοκίες για την ονομαστική αύξηση των δαπανών τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκαν επίσης, στο 3,2% από 3,3% τον Ιούνιο.

Οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας 12 μήνες πριν παρέμειναν αμετάβλητες στο 10,6%. Οι καταναλωτές συνέχισαν να αναμένουν ότι το μελλοντικό ποσοστό ανεργίας θα είναι μόνο ελαφρώς υψηλότερο από το αντιλαμβανόμενο τρέχον ποσοστό ανεργίας (10,1%), υποδηλώνοντας μια σε γενικές γραμμές σταθερή αγορά εργασίας.

Τον Ιούλιο του 2024 οι καταναλωτές ανέμεναν ότι η τιμή της κατοικίας τους θα αυξηθεί κατά 2,6% τους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από ό,τι τον Ιούνιο (2,7%).Τα νοικοκυριά στο χαμηλότερο επίπεδο εισοδήματος συνέχισαν να αναμένουν υψηλότερη αύξηση των τιμών των κατοικιών από ό,τι εκείνα στο υψηλότερο επίπεδο εισοδήματος (3,2% και 2,5% αντίστοιχα), αν και η διαφορά μειώθηκε κάπως.

Οι προσδοκίες για τα επιτόκια στεγαστικών δανείων 12 μήνες πριν παρέμειναν σταθερές στο 4,8%.

Όπως και τους προηγούμενους μήνες, τα νοικοκυριά με το χαμηλότερο εισόδημα ανέμεναν τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων 12 μήνες μπροστά (5,4%).

Το καθαρό ποσοστό των νοικοκυριών που ανέφεραν σύσφιξη (σε σχέση με εκείνα που ανέφεραν χαλάρωση) της πρόσβασης σε πιστώσεις κατά τους προηγούμενους 12 μήνες μειώθηκε περαιτέρω, όπως και το καθαρό ποσοστό εκείνων που αναμένουν σύσφιξη κατά τους επόμενους 12 μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: