Ευρωζώνη: Περαιτέρω πτώση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό – Κοντά σε χαμηλό 3 ετών

Ευρωζώνη: Περαιτέρω πτώση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό – Κοντά σε χαμηλό 3 ετών
A euro currency sign is pictured inside the headquarters building of the European Central Bank (ECB) ahead of a press conference following the meeting of the governing council of the ECB in Frankfurt am Main, western Germany, on June 6, 2024. The European Central Bank is expected to start cutting interest rates from record highs, its first reduction in nearly five years, but volatile inflation means the path ahead is uncertain. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Photo: AFP
Nωρίτερα μέσα στον Ιούνιο η ΕΚΤ προχώρησε στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της από το 2019.

Περαιτέρω μείωση κατέγραψαν οι προσδοκίες των καταναλωτών της Ευρωζώνης κατά τον Μάιο σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού για τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Ειδικότερα, οι καταναλωτές αναμένουν πως ο πληθωρισμός για τους επόμενους 12 μήνες θα διαμορφωθεί στο 2,8% έναντι του 2,9% στην αντίστοιχη έρευνα του Απριλίου. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα μέσα στον Ιούνιο η ΕΚΤ προχώρησε στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της από το 2019, εν μέσω της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και καθώς προσπαθεί να φτάσει τον στόχο του 2% που έχει θέσει για τη σταθερότητα των τιμών στην οικονομία.

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό μέσα στα επόμενα 1 με 3 χρόνια ανήλθαν στο 2,3% έναντι 2,4% τον Απρίλιο.

Οι προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη τους επόμενους 12 μήνες παρέμειναν αμετάβλητες στο μείον 0,8%, ενώ οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας μειώθηκαν στο 10,7% από 10,9%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: