Ευρωζώνη: Σε υψηλό 3 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά με αμφιβολίες για την ανάκαμψη

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 3 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά με αμφιβολίες για την ανάκαμψη
Photo: AFP
Η ισχυρή ανάκαμψη στον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών αντιστάθμισε τη βαθύτερη ύφεση μεταξύ των κατασκευαστών.

Απρόσμενη άνοδο εμφάνισε για τον Αύγουστο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global που καταρτίζει η γερμανική Hamburg Commercial Bank.

Όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη, ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) για την Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 51,2 μονάδες έναντι 50,2 μονάδων τον Ιούλιο, φτάνοντας σε υψηλό 3 μηνών. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 50,1 μονάδες.

Σημειώνεται πως κάθε μέτρηση άνω των 50 μονάδων φανερώνει επέκταση των δραστηριοτήτων.

Ωστόσο, η ανάκαμψη ήταν μικτή, καθώς η ισχυρή ανάκαμψη στον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών αντιστάθμισε τη βαθύτερη ύφεση μεταξύ των κατασκευαστών.

Η ανάκαμψη της δραστηριότητας ήρθε ακόμη και όταν οι επιχειρήσεις στη αύξησαν τις τιμές με ταχύτερο ρυθμό. Ο σύνθετος δείκτης τιμών παραγωγού σκαρφάλωσε στις  52,9 μονάδες από 52,1 τον Αύγουστο.

Η απροσδόκητη άνοδος του πληθωρισμού της Ευρωζώνης τον Ιούλιο, η ανθεκτική αγορά εργασίας και η σταθερή οικονομική δραστηριότητα θα μπορούσαν να κάνουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιφυλακτικούς.

Έχοντας μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων τον Ιούνιο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έκαναν παύση τον Ιούλιο, αν και δημοσκόπηση του Reuters που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι θα υπάρξουν δύο επιπλέον μειώσεις φέτος.

Ο δείκτης PMI που καλύπτει τον κλάδο των υπηρεσιών εκτινάχθηκε στις 53,3 μονάδες τον Αύγουστο από 51,9 τον Ιούλιο

Ενώ μέρος της δραστηριότητας αυτής οφείλεται στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών που μειώνουν τις καθυστερήσεις εργασιών, η συνολική ζήτηση βελτιώθηκε. β αυξήθηκε σε υψηλό τριών μηνών στις 51,3 μονάδες τον Αύγουστο από 50,8.

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ μηνών στις 45,6 μονάδες τον Αύγουστο από 45,8 τον Ιούλιο. Παρόλα αυτά, ένας δείκτης που μετρά την παραγωγή αυξήθηκε στις 45,7 μονάδες από 45,6 τον Ιούλιο.

Η αισιοδοξία των διευθυντών εργοστασίων μειώθηκε και πάλι και μείωσαν τον αριθμό των εργαζομένων με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Νοέμβριο. Ο δείκτης απασχόλησης στη μεταποίηση υποχώρησε στο 46,6 από 47.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: