Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 3 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιούνιο

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 3 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιούνιο
Photo: AFP
Η ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες υποχώρησε για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3 μηνών υποχώρησε για τον Ιούνιο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, με τη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες να πέφτει για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2024.

Σύμφωνα με τον τελικό δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global που καταρτίζει η Hamburg Commercial Bank (HBOC), ο σύνθετος PMI της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στις 50,9 μονάδες έναντι 52,2 μονάδων τον Μάιο.

Αν και ο δείκτης παρέμεινε πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων (που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων), υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3 μηνών, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα.

Σχολιάζοντας την έκθεση, ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος HCOB, ανέφερε πως «η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ μπορεί να αποδοθεί πλήρως στον τομέα των υπηρεσιών. Ενώ ο τομέας της μεταποίησης εξασθένησε σημαντικά τον Ιούνιο, η αύξηση της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών συνέχισε να είναι σχεδόν τόσο ισχυρή όσο και τον προηγούμενο μήνα».

Η πτώση της ζήτησης για βιομηχανικά αγαθά, παράλληλα με την επιβράδυνση της ανάπτυξης για τις υπηρεσίες, σήμαινε ότι ο σύνθετος δείκτης νέων επιχειρήσεων υποχώρησε κάτω από το όριο για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο.

Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε μια ευρέως προβλεπόμενη μείωση των επιτοκίων τον περασμένο μήνα.

Όπως ανέφερε το Reuters, τα ισχυρά στοιχεία για τους μισθούς και οι ακόμη ασταθείς πιέσεις στις τιμές έχουν αυξήσει τις αβεβαιότητες σχετικά με τη λογική για περισσότερες περικοπές, αλλά τόσο οι πιέσεις στο κόστος εισροών όσο και στο κόστος παραγωγής υποχώρησαν.

Οι χρεώσεις που εισπράττουν οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αυξήθηκαν με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών και πλέον ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: