Ευρωζώνη: Σε χαμηλό τριετίας η επιχειρηματική δραστηριότητα – Εντείνεται ο φόβος της ύφεσης

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό τριετίας η επιχειρηματική δραστηριότητα – Εντείνεται ο φόβος της ύφεσης
epa03198588 (FILE) A file photograph dated 06 July 2011, made with a zoom-effect showing the euro symbol shining in the sun in front of the European Central Bank in Frankfurt Main, Germany. The European Central Bank is facing increasing pressure to step up its actions to help combat the eurozone debt crisis amid signs of renewed financial and political tensions surrounding the 17-member currency bloc. The decision by the international rating agency Standard & Poor's to downgrade Spain's credit rating by two notches brought into sharp focus the deepening sense economic gloom spreading across the eurozone as governments battle to cut back high debt-and-deficit levels at a time of contracting economic growth. EPA/BORIS ROESSLER *** Local Caption *** 00000402859133 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ύφεση γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρη ως ενδεχόμενο στη ζώνη του ευρώ

Τα σημάδια ύφεσης στη ζώνη του ευρώ αυξάνονται. Τα πρόδρομα στοιχεία για τον Σύνθετο Δείκτη Υπεύθυνων Προμηθειών της HCOB (PMI) της ευρωζώνης, που καταρτίστηκε από την S&P Global και θεωρείται καλός οδηγός για τη συνολική οικονομική υγεία, υποχώρησε στις 46,5 μονάδες τον Οκτώβριο από 47,2 τον Σεπτέμβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020.

Ο δείκτης υπευθύνων αγορών για τον τομέα των υπηρεσιών, το πιο αξιόπιστο οικονομικό βαρόμετρο για τη ζώνη του ευρώ, υποχώρησε εκ νέου κατά 0,9 μονάδες, στις 47,8, τον Οκτώβριο. Ως εκ τούτου, είναι σαφώς σε έδαφος ύφεσης εδώ και τρεις μήνες. Στο 43,0, ο δείκτης για τον μεταποιητικό τομέα δεν δίνει επίσης ελπίδες για αντιστροφή της τάσης στη βιομηχανία. Περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τους επόμενους μήνες γίνεται όλο και πιο απίθανη.

Ως εκ τούτου, η ύφεση γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρη ως ενδεχόμενο στη ζώνη του ευρώ. Σε αντίθεση με το χειμερινό εξάμηνο του 2022/23, η οικονομική αδυναμία δεν συγκεντρώνεται στη Γερμανία, η οποία υπέφερε άσχημα από τις υψηλές τιμές της ενέργειας εκείνη την εποχή. Αντίθετα, η αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 450 μονάδες βάσης επιβραδύνει την οικονομία σε όλες τις χώρες του ευρώ.

Δύσκολα μπορεί να αναμένεται ώθηση ούτε από τις εξαγωγές, διότι όχι μόνο η ΕΚΤ, αλλά και όλες οι άλλες δυτικές κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει μαζικά τα επιτόκια. Επιπλέον, η ζήτηση από την Κίνα εξασθενεί.

Πιστεύουμε ότι επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψη ότι η οικονομία στη ζώνη του ευρώ θα συρρικνωθεί ελαφρά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να παρουσιάσουν πτώση 0,1% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο. Η ΕΚΤ θα πρέπει να αναθεωρήσει περαιτέρω τις οικονομικές της προοπτικές προς τα κάτω. Στις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου, εξακολουθούσε να υποθέτει ότι η οικονομία στη ζώνη του ευρώ θα αποφύγει την ύφεση. Μια περαιτέρω αύξηση των βασικών επιτοκίων γίνεται όλο και πιο απίθανη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: