Ευρωζώνη: Σε χαμηλό τριετίας ο πληθωρισμός – «Σήμα» για μείωση των επιτοκίων;
- 30/08/2024, 15:25
- SHARE
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2021, ενισχύοντας τις προσδοκίες για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,2% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, έναντι 2,6% τον Ιούλιο, ευθυγραμμιζόμενες με τις προβλέψεις των αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg.
Η μείωση αυτή δημιουργεί ένα θετικό κλίμα, το οποίο ενισχύθηκε και από την ετήσια συνάντηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο Τζάκσον Χολ, όπου ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη σταδιακή μείωση των επιτοκίων. Ωστόσο, ενώ οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε δύο ή τρεις ακόμη μειώσεις από την ΕΚΤ φέτος, οι αξιωματούχοι παραμένουν επιφυλακτικοί.
Ο πυρήνας του πληθωρισμού, που δεν περιλαμβάνει ευμετάβλητα στοιχεία όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, υποχώρησε επίσης στο 2,8% μετά από τρεις μήνες στο 2,9%. Παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις, η ΕΚΤ παραμένει προσεκτική, με την Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, να προειδοποιεί ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές του πληθωρισμού εξακολουθούν να υφίστανται, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών.
Η Σνάμπελ τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να βιαστεί να μειώσει τα επιτόκια, καθώς η επιστροφή στη σταθερότητα των τιμών εξαρτάται από μια σειρά κρίσιμων παραμέτρων. «Ο ρυθμός χαλάρωσης της πολιτικής δεν μπορεί να είναι μηχανικός. Πρέπει να στηρίζεται σε δεδομένα και αναλύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οι τελευταίες ημέρες έφεραν προειδοποιήσεις και από άλλους σημαίνοντες αξιωματούχους, όπως ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ, ο οποίος δήλωσε ότι η μάχη με τον πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει και ότι η ΕΚΤ πρέπει να είναι προσεκτική στις επόμενες κινήσεις της. Παρά το γεγονός ότι ο στόχος του 2% είναι ορατός, η επίτευξή του παραμένει προτεραιότητα.
Ταυτόχρονα, τα στοιχεία της Παρασκευής αποκάλυψαν ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, που επηρεάζεται σημαντικά από τις αυξήσεις των μισθών, επιταχύνθηκε στο 4,2%. Η ΕΚΤ προβλέπει ότι η αύξηση των τιμών θα επιστρέψει στο στόχο του 2% μέχρι το τέλος του 2025, αλλά παραμένει επιφυλακτική για τις ενδιάμεσες διακυμάνσεις.
Παρά την πτώση του πληθωρισμού, η ανεργία στην ευρωζώνη υποχώρησε απροσδόκητα στο 6,4%, υποδηλώνοντας περαιτέρω συμπίεση της αγοράς εργασίας. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να ενισχύσει την οικονομική ανάκαμψη, αλλά ταυτόχρονα καθιστά πιο περίπλοκη τη λήψη αποφάσεων για τα επιτόκια.
Με αυτά τα δεδομένα, η απόφαση της ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα διαμορφώσει το οικονομικό τοπίο για το υπόλοιπο του έτους.