Ευρωζώνη: Χαμηλότερη από το αναμενόμενο ανάπτυξη – Η Ελλάδα στις κορυφαίες επιδόσεις

Ευρωζώνη: Χαμηλότερη από το αναμενόμενο ανάπτυξη – Η Ελλάδα στις κορυφαίες επιδόσεις
Exterior view taken on May 4, 2023 shows European flags fluttering in front of the European Central Bank (ECB) prior to a press conference on the eurozone's monetary policy, in Frankfurt am Main, western Germany. (Photo by ANDRE PAIN / AFP) Photo: AFP
Η χαμηλή ανάπτυξη προκαλεί ανησυχία ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα.

Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με χαμηλότερο ρυθμό από τις αρχικές εκτιμήσεις κατά το β’ τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat.

Η ανάπτυξη έφτασε το 0,2% σε τριμηνιαία βάση, αντί του προβλεπόμενου 0,3%, ενώ σε ετήσιο επίπεδο ανήλθε στο 0,6%.

Η ιδιωτική κατανάλωση, που αποτελεί κινητήριο μοχλό για την ανάκαμψη της οικονομίας, μειώθηκε κατά 0,1%, παρά την επιβράδυνση του πληθωρισμού και την αύξηση των μισθών. Η απασχόληση στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,8% σε ετήσια βάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χαμηλή ανάπτυξη προκαλεί ανησυχία ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα, όπου αναμένεται νέα μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, σημείωσε συρρίκνωση κατά το β’ τρίμηνο, κυρίως λόγω προβλημάτων στον τομέα της μεταποίησης.

Παρά τη γενική επιβράδυνση, η Ελλάδα κατέγραψε τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη με 1,1% σε τριμηνιαία βάση, πίσω από την Πολωνία (1,5%). Ωστόσο, η χώρα εμφάνισε πτώση στην απασχόληση κατά 0,2%, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στη Ρουμανία (-0,5%).

Αντίθετα, χώρες όπως η Ιρλανδία και η Λιθουανία παρουσίασαν αύξηση στον αριθμό των απασχολούμενων κατά 1,1%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: