Εξαγωγές: «Καμπανάκι» τα κόστη παραγωγού και το εμπορικό έλλειμμα
- 24/08/2022, 09:48
- SHARE
Θετικά σε σχέση με πέρυσι αλλά κάτω από τα επίπεδα του 2020 κινούνται οι εξαγωγές των θερινών φρούτων στη χώρα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, γεγονός που επιβεβαιώνει μεν τις προσδοκίες για ανοδική πορεία των εξαγωγών στο σύνολό τους το τρέχον έτος, αναδεικνύει δε κινδύνους σε μια περίοδο που το εισόδημα των παραγωγών μειώνεται από την ακρίβεια σε λιπάσματα, εργαλεία και ενέργεια.
Πρόσφατα στοιχεία της Infofruit-Hellas ανέφεραν μείωση άνω του 20% σε σχέση με το 2020 μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, με την έλλειψη εργατών γης να αναδεικνύεται σε σημαντικό πρόβλημα για την έγκαιρη συγκομιδή. Επίσης το υψηλό κόστος παραγωγής δυσκολεύει τους Έλληνες παραγωγούς που αδυνατούν να αξιοποιήσουν ευκαιρίες στην αγορά, όπως στην τρέχουσα σεζόν η έλλειψη ισπανικών προϊόντων και οι καλές τιμές. Επαγγελματίες σημειώνουν ότι οι τιμές αυξάνονται δυσανάλογα με την αύξηση του κόστους που τρέχει με τριπλάσιο ρυθμό.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν σταθερή αύξηση των εξαγωγών αλλά υπάρχει ανησυχία για την διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος όσο αυξάνεται αλματωδώς η αξία των εισαγωγών ενώ ειδικό βάρος έχει και η υποβάθμιση των προσδοκιών των επιχειρηματιών.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ συνεχίστηκε η ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών στο πεντάμηνο του 2022 φτάνοντας τα 20,5 δις ευρώ, επιδόσεις σημαντικά υψηλότερες από τις αντίστοιχες περσινές. Ομοίως, οι εισαγωγές “έτρεξαν” με ακόμη υψηλότερο ρυθμό αφού αυξήθηκαν κατά 50,1% στο διάστημα Ιανουάριος-Μάιος 2022 συγκριτικά με το αντίστοιχο του 2021, εντείνοντας ωστόσο την ανησυχία που αφορά στη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος, καθώς η αξία των εισαγωγών ξεπερνά κατά άνω του 70% την αξία των εξαγωγών. Ειδικότερα, οι εισαγωγές εκτινάχθηκαν στα 35,2 δισ. ευρώ από 23,5 δισ. ευρώ ενώ το εμπορικό έλλειμμα έφτασε το υψηλό των 14.702,1 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 6.440,1 εκατ. ευρώ (δηλαδή 77,9%) συγκριτικά με το α’ πεντάμηνο του 2021.
Αφαιρώντας τα πετρελαιοειδή, η αξία των εξαγωγών ανήλθε σε 13,995 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 23,8% συγκριτικά με πέρυσι και η αξία των εισαγωγών ανήλθε σε 24,75 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 35,9%.
Η τάση είναι ανοδική σε όλους τους κλάδους, με την αύξηση στα βιομηχανικά προϊόντα να φτάνει το 43,5%, στα τρόφιμα το 18,1%, στα χημικά το 8%, στα μηχανήματα και οχήματα το 33 κ.ο.κ.
Επιδείνωση προσδοκιών
Θα πρέπει να επισημανθεί επίσης η επιδείνωση των προσδοκιών, με ενδεικτική την κακή επίδοση του δείκτη TCI ΣΕΒΕ-DHL στο α’ εξάμηνο του 2022 (στις 82,8 μονάδες, που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για τον Δείκτη Εξαγωγικών Προσδοκιών). 4
Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για την κατάρτιση του δείκτη προκύπτει ότι η μοναδική κατηγορία στην οποία οι θετικές εκτιμήσεις πλησίασαν το 50% ήταν οι εξαγωγές, με το ποσοστό όσων αναμένουν αύξηση να διαμορφώνεται σε 49%, με ένα 37% να περιμένει σταθερότητα κι ένα 14% μείωση.
Εντωμεταξύ, το 81% των ερωτηθέντων προβλέπει επιδείνωση των διεθνών οικονομικών συνθηκών και μόλις 7% προσδοκά βελτίωση. Αναφορικά με τις εγχώριες οικονομικές συνθήκες το μεγαλύτερο μερίδιο μετακινείται από την σταθερότητα, που επελέγη κατά κύριο λόγο στο προηγούμενο εξάμηνο, στην επιδείνωση. Το 66% δήλωσε ότι αναμένει επιδείνωση των εγχώριων οικονομικών συνθηκών, το 23% σταθερότητα και μόλις το 11% βελτίωση.