«Εξαγωγική υπερδύναμη» θέλει να γίνει μετά το Brexit η Βρετανία – Στην τελευταία φάση η διαπραγμάτευση με την ΕΕ
- 21/08/2018, 20:15
- SHARE
«Υπάρχει ένας κόσμος και πέρα από την Ευρώπη και πέρα από το Brexit» τονίζει ο Βρετανός υπουργός Διεθνούς Εμπορίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία θα βρίσκονται στο εξής σε συνεχή διαπραγμάτευση καθώς οι συνομιλίες τους για την επίτευξη μιας συμφωνίας ενόψει του Brexit, τον Μάρτιο του 2019, μπαίνουν στην τελευταία φάση τους, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.
«Οι διαπραγματεύσεις μπαίνουν τώρα στην τελική φάση. Συμφωνήσαμε ότι η ΕΕ και η Βρετανία θα βρίσκονται σε συνεχή διαπραγμάτευση» είπε ο Μπαρνιέ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μαζί με τον Βρετανό ομόλογό του Ντόμινικ Ράαμπ. «Θα εντείνουμε τις διαπραγματεύσεις» διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός που είναι αρμόδιος για το Brexit.
Ο Ράαμπ, που αντικατέστησε τον περασμένο Ιούλιο τον Ντέιβιντ Ντέιβις διαβεβαίωσε ότι η χώρα του παραμένει δεσμευμένη στις συνομιλίες και εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία μέχρι τον Οκτώβριο, «αν έχουμε αυτή τη φιλοδοξία, τον πραγματισμό και την ενέργεια και από τις δύο πλευρές».
«Υπάρχουν ακόμη χάσματα, είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση γύρω από αυτά», παραδέχτηκε. Πρόσθεσε ότι θέλει οι δύο πλευρές να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία σε πολιτική επίπεδο στα θέματα για τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί μια λύση σε τεχνικό επίπεδο.
Καθώς η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ έχει οριστεί για τα τέλη Μαρτίου του 2019, κάθε οριστική απόφαση για το είδος της μελλοντικής σχέσης των δύο πλευρών θα πρέπει να επιτευχθεί πριν από το τέλος του έτους ώστε να υπάρχει χρόνος για την επικύρωση μιας συμφωνίας από τα κοινοβούλια. «Μπορεί να γίνει στις αρχές Νοεμβρίου, αλλά όχι πολύ αργότερα από αυτήν την ημερομηνία», προειδοποίησε σήμερα ο Μπαρνιέ.
Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής επανέλαβε ότι εργάζεται «για να οργανώσει μια τακτική αποχώρηση» και εμφανίστηκε εκνευρισμένος από τις απειλές που εκτοξεύονται από το Λονδίνο. «Ακούω πολύ τη συζήτηση στη Βρετανία για το no deal (σ.σ. την αποχώρηση χωρίς συμφωνία) και βλέπω μάλιστα να αναπτύσσεται κατά τρόπο κάπως εμφατικό αυτό το παιχνίδι επίρριψης των ευθυνών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν δεν υπάρξει συμφωνία», σχολίασε, τονίζοντας: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επηρεαστεί».
Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι «ένα χαοτικό Brexit χωρίς συμφωνία θα ήταν μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την ευρωπαϊκή ενότητα, εκτιμώντας ότι η χώρα του θα έφευγε ούτως ή άλλως αλλά οι συνέπειες για την ΕΕ θα ήταν σοβαρές.
Ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου της Βρετανίας, Λίαμ Φοξ, παρουσίασε από την πλευρά του σήμερα τη στρατηγική του με την οποία σκοπεύει να μετατρέψει τη χώρα σε «εξαγωγική υπερδύναμη», κρίνοντας ότι το Λονδίνο ασχολείται υπερβολικά με το Brexit και ότι με τις σχέσεις του με τον υπόλοιπο κόσμο.
Ο Φοξ θέλει να καταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο «εξαγωγική υπερδύναμη του 21ου αιώνα μέσω της καλύτερης χρήσης του διεθνούς δικτύου, των νέων ψηφιακών εργαλείων και της δημιουργίας ενός σταθερού δικτύου μεταξύ των εταιρειών», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση.
«Όταν πηγαίνω στην Κίνα ή σε άλλες περιοχές του κόσμου, μιλούν για την παγκοσμιοποιημένη οικονομία, για τους δασμούς, για τις ΗΠΑ, για την Κίνα, για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου» είπε ο ίδιος ο υπουργός σε ομιλία του στο Institute of Directors του Λονδίνου. «Και εδώ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν μιλάμε παρά μόνο για το Brexit, το Brexit και ξανά το Brexit. Είναι σημαντικό ζήτημα, αλλά δεν είναι το μοναδικό στην ατζέντα του παγκόσμιου εμπορίου», πρόσθεσε ο Φοξ υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει ένας κόσμος και πέρα από την Ευρώπη και πέρα από το Brexit» και εκφράζοντας τη λύπη του επειδή εκείνοι που λαμβάνουν τις αποφάσεις αμελούν την κατάκτηση των άλλων αγορών, ιδίως στην Κίνα και την Αφρική.
Πέρσι οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών από το Ηνωμένο Βασίλειο έφτασαν το 30% του ΑΕΠ της χώρας, ποσοστό παρόμοιο με εκείνο που κατέγραψαν η Γαλλία, η Ιταλία και ο Καναδάς. Η συντηρητική κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι θα ήθελε να αυξήσει το ποσοστό αυτό στο 35%, κάτι που θα έφερνε τη Βρετανία στις πρώτες θέσεις μεταξύ των πλουσιότερων χωρών του κόσμου, μακριά όμως ακόμη από τη Γερμανία.
«Πρέπει να αυξήσουμε τις φιλοδοξίες μας, να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας», τόνισε ο Φοξ.
Το 2017 οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών από το Ηνωμένο Βασίλειο άγγιξαν τα 620 δισεκατομμύρια λίρες.
Στους κόλπους του Συντηρητικού κόμματος, οι υποστηρικτές του Brexit επιμένουν για τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν για τη Βρετανία όταν θα ανακτήσει και πάλι την ανεξαρτησία της εμπορικής πολιτικής της. Οι φιλοευρωπαίοι ωστόσο επισημαίνουν ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη διατήρηση των εμπορικών δεσμών με την Ευρώπη αφού το εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση αντιπροσωπεύει σχεδόν τις μισές εξαγωγές βρετανικών αγαθών.