Εξαγορά 4,9 δισ. δολαρίων από την AMD, για να «χτυπήσει» την Nvidia στην τεχνητή νοημοσύνη

Εξαγορά 4,9 δισ. δολαρίων από την AMD, για να «χτυπήσει» την Nvidia στην τεχνητή νοημοσύνη
--FILE--Chinese employees are seen at the stand of AMD during the 13th China Digital Entertainment Expo, also known as ChinaJoy 2015, in Shanghai, China, 25 July 2015. Advanced Micro Devices Inc. agreed to create a joint venture with China’s Nantong Fujitsu Microelectronics Co., providing factories in Penang, Malaysia, and Suzhou, China, in exchange for $371 million in cash and a 15 percent stake in the new entity. Nantong Fujitsu will get 85 percent ownership of the joint venture, which is expected to significantly reduce AMD’s capital expenditure, the companies said Thursday in a statement. About 1,700 AMD workers at the two factories will become employees of the joint venture, the companies said. Photo: AFP
Θα επιτρέψει στην AMD να δοκιμάσει και να αναπτύξει πιο γρήγορα τις τελευταίες μονάδες επεξεργασίας γραφικών AI (GPU).

Η AMD σχεδιάζει να εξαγοράσει τον κατασκευαστή διακομιστών ZT Systems έναντι 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς η εταιρεία επιδιώκει να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της σε τσιπ και υλικό τεχνητής νοημοσύνης και να κοντράτει την Nvidia.

Η AMD σχεδιάζει να πληρώσει το 75% της εξαγοράς της ZT Systems με μετρητά και το υπόλοιπο σε μετοχές. Η εταιρεία διέθετε 5,34 δισ. δολάρια σε μετρητά και βραχυπρόθεσμες επενδύσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Οι υπολογιστικές απαιτήσεις για την τεχνητή νοημοσύνη έχουν υπαγορεύσει στις τεχνολογικές εταιρείες να ενώνουν χιλιάδες τσιπ σε συστάδες για να επιτύχουν την απαραίτητη ποσότητα ιπποδύναμης επεξεργασίας δεδομένων.

Η σύνδεση του τεράστιου αριθμού των τσιπ σήμαινε ότι η σύνθεση ολόκληρων συστημάτων διακομιστών γινόταν όλο και πιο σημαντική, γι’ αυτό και η AMD εξαγοράζει την ZT Systems.

«Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είναι η νούμερο ένα στρατηγική μας προτεραιότητα», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της AMD Λίσα Σου σε συνέντευξή της στο Reuters.

Η προσθήκη των μηχανικών της ZT Systems θα επιτρέψει στην AMD να δοκιμάσει και να αναπτύξει πιο γρήγορα τις τελευταίες μονάδες επεξεργασίας γραφικών AI (GPU) της στην κλίμακα που απαιτούν γίγαντες του cloud computing όπως η Microsoft.

«Ο κύριος τρόπος με τον οποίο (η ZT Systems) προσθέτει στην εταιρεία είναι ότι πουλάμε περισσότερες GPU», είπε η Σου.

Η AMD σχεδιάζει να αποσπάσει την επιχείρηση κατασκευής διακομιστών και να την πουλήσει μόλις κλείσει η συμφωνία, καθώς δεν έχει σχέδια να ανταγωνιστεί εταιρείες όπως η Super Micro Computer, δήλωσε ο Su.

Η AMD δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμη συνομιλίες με πιθανούς αγοραστές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ZT Systems, Φρανκ Ζανγκ, θα ενταχθεί στην AMD και θα αναφέρεται στον επικεφαλής του κέντρου δεδομένων της AMD, Φόρεστ Νόροντ.

Η στενά ελεγχόμενη ZT Systems απασχολεί περίπου 2.500 υπαλλήλους, εκ των οποίων η AMD σχεδιάζει να διατηρήσει περίπου 1.000 μηχανικούς. Επί του παρόντος, η ZT Systems παράγει ετήσια έσοδα περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα στελέχη αναμένουν ότι η συμφωνία θα κλείσει το πρώτο εξάμηνο του 2025 και αναμένουν επιπλέον 12 έως 18 μήνες για την πώληση της κατασκευαστικής επιχείρησης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, δήλωσε στο συνέδριο προγραμματιστών της εταιρείας τον Μάρτιο ότι ο κάποτε σχεδιαστής τσιπ δημιουργεί και πωλεί πλέον ολόκληρα κέντρα δεδομένων ή τα επιμέρους εξαρτήματα που απαιτούνται για την κατασκευή τους.

Φέτος οι αναλυτές αναμένουν ότι η εταιρεία θα αποφέρει 105,9 δισ. δολάρια από τον τομέα των κέντρων δεδομένων, ο οποίος περιλαμβάνει τσιπ και άλλο υλικό τεχνητής νοημοσύνης.

Η Σου δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η εταιρεία αναμένει να εισπράξει φέτος έσοδα από τσιπ AI αξίας περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στους πελάτες της εταιρείας περιλαμβάνονται η Microsoft και η Meta Platforms.

Η AMD αναμένει ότι η ZT Systems θα συνεισφέρει στις προσαρμοσμένες οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας μέχρι το τέλος του 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com