Εξαήμερη εργασία: «Πρεμιέρα» την 1η Ιουλίου – Σε ποιους αφορά – Οι αμοιβές

Εξαήμερη εργασία: «Πρεμιέρα» την 1η Ιουλίου – Σε ποιους αφορά – Οι αμοιβές
workplace Photo: pixabay.com
Από την 1η Ιουλίου, η εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας γίνεται πραγματικότητα.

Η εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας στην Ελλάδα κάνει πρεμιέρα την 1η Ιουλίου, με στόχο την κάλυψη έκτακτων αναγκών σε προσωπικό και την εντατικοποίηση της παραγωγής σε περιόδους αυξημένης ζήτησης. Η διάταξη του πρόσφατου εργασιακού νόμου αφορά το Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες και τον ιδιωτικό τομέα, ειδικότερα τις επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τις εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.

Η ενεργοποίηση της διάταξης αναμένεται να επιλύσει το πρόβλημα που έχει ανακύψει κατά την οργάνωση των εναλλασσόμενων βαρδιών σε επιχειρήσεις που λειτουργούν συνεχώς ή έχουν 24ωρη λειτουργία πέντε ή έξι ημέρες την εβδομάδα. Οι επιχειρήσεις αυτές συχνά δυσκολεύονται να βρουν νέο εξειδικευμένο προσωπικό και η απαγόρευση της έκτης ημέρας εργασίας μειώνει σημαντικά την παραγωγικότητα, οδηγώντας σε μαύρη και αδήλωτη εργασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας προβλέπει υποχρεωτική προδήλωση στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, καθώς και δήλωση και απόδειξη του αιφνίδιου και εξαιρετικού φόρτου εργασίας ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας. Η εργασία δεν θα υπερβαίνει το 8ωρο και απαγορεύονται η υπερεργασία και οι υπερωρίες. Οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με προσαυξημένο κατά 40% ημερομίσθιο για την έκτη ημέρα απασχόλησης, ενώ αν η έκτη ημέρα είναι Κυριακή ή επίσημη αργία, η προσαύξηση θα είναι 115%.

Εξαιρούνται από την εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας οι εργαζόμενοι σε επισιτισμό και τουρισμό, καθώς και οι επιχειρήσεις με νυχτερινές βάρδιες πενθημέρου (24.00-06:00). Οι εργοδότες υποχρεούνται να καταχωρούν τα στοιχεία των χρονικών ορίων εργασίας των εργαζομένων στη δήλωση οργάνωσης του χρόνου εργασίας πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους.

Με αυτές τις ρυθμίσεις, επιτυγχάνεται καλύτερη οργάνωση των εναλλασσόμενων βαρδιών και αυξάνεται η παραγωγικότητα των επιχειρήσεων που εφαρμόζουν συνεχές ωράριο, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: