«Έξαλλοι» στην Κομισιόν με την υπόθεση Γεωργίου
- 20/07/2017, 14:01
- SHARE
«Τυπικά δεν σχολιάζουν» αλλά υπάρχει ενόχληση για την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση.
«Είναι ζήτημα αρχής να μη σχολιάζουμε εθνικές νομικές διαδικασίες». Αυτό απάντησε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.
Σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία και την ορθότητα των στοιχείων της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας την περίοδο 2010-2015, υπό την προεδρία του Α. Γεωργίου, ο ίδιος ανέφερε πως η Επιτροπή έχει δηλώσει «ξεκάθαρα» την άποψή της σε επιστολή προς τις ελληνικές αρχές τον Αύγουστο του 2016.
Τέλος, ο Μ. Σχοινάς εξέφρασε την «πεποίθηση» της Επιτροπής ότι το σύστημα με το οποίο λειτουργεί πλέον η στατιστική υπηρεσία σε συνέχεια των «θεμελιωδών αλλαγών στη νομοθεσία» και των «απαραίτητων εγγυήσεων» που εισήχθησαν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα υπήρχαν στο παρελθόν με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑT, είναι «αποτελεσματικό».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Real, στις Βρυξέλλες επικρατεί έντονη ενόχληση για την παραπομπή Γεωργίου σε νέα δίκη.
Όπως αναφέρει το real.gr, η ΕΕ δεν ενδιαφέρεται και δεν παρεμβαίνει στο έργο της ελληνικής δικαιοσύνης, το τι κάνει όμως η Eurostat και το ποιοι είναι οι κοινοτικοί κανόνες δεν εμπίπτει στην εθνική δικαιοδοσία. Γι’αυτό και ήταν προϋπόθεση η πληρωμή των δικαστικών εξόδων του Α.Γεωργίου.
«Για τις Βρυξέλλες, τα κράτη μέλη και την παγκόσμια στατιστική κοινότητα, τη σήμερον ημέρα, αν κάποιος λέει ότι το έλλειμμα δεν ήταν 15,1% αλλά ήταν 4 ή 5%, τότε το κάνει είτε από δόλο, προσπαθεί δηλαδή συνειδητά να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό, είτε από ανεπάρκεια. Οι λογιστικοί κανόνες ESA 95 και ΕSA 2010 δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης».
Συγκεκριμένα αναφέρουν:
– Tα στοιχεία του 2010 πιστοποιήθηκαν από τη Eurostat, μετά από επιτόπιο έλεγχο της Eurostat και της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών της Κομισιόν,
– Το Συμβούλιο των κρατών μελών, περιλαμβανομένης της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει δεχθεί αυτά τα στοιχεία – και πάλι κανένα εθνικό δικαστήριο δεν έχει αρμοδιότητα επί αποφάσεων του Συμβουλίου των Κ-Μ.
– Η Ελλάδα δεν “εντάχθηκε στα μνημόνια” με έλλειμμα 15,1% αλλά με έλλειμμα 12,5% που αναθεωρήθηκε τον Απρίλιο του 2010 σε 13,7%. Το 15,1% ήταν η τελική καταγραφή τον Οκτώβριο του 2010.