Ο κύβος ερρίφθη για την Fed: Ήρθε η ώρα για μείωση των επιτοκίων, τόνισε ο Πάουελ

Ο κύβος ερρίφθη για την Fed: Ήρθε η ώρα για μείωση των επιτοκίων, τόνισε ο Πάουελ
WASHINGTON DC, UNITED STATES - NOVEMBER 08: Jerome Powell, Chairman of the U.S. Federal Reserve, speaks during the conference celebrating the Centennial of the Division of Research and Statistics, Board of Governors of the Federal Reserve System in Washington D.C., United States on November 08, 2023. Celal Gunes / Anadolu (Photo by Celal Gunes / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης δεν «έδειξε» το εύρος της μείωσης των επιτοκίων που αναμένεται τον Σεπτέμβριο.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής οράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε την Παρασκευή ότι «ήρθε η ώρα» για την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια, καθώς οι αυξανόμενοι κίνδυνοι για την αγορά εργασίας δεν αφήνουν περιθώρια για περαιτέρω αδυναμία και ο πληθωρισμός βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον στόχο της Fed για 2%, προσφέροντας ρητή υποστήριξη για μια επικείμενη χαλάρωση της πολιτικής.

Ωστόσο, ο ίδιος δεν «έδειξε» στο εύρος της μείωσης των επιτοκίων που αναμένεται τον επόμενο μήνα.

Μετά την ομιλία του Πάουελ, οι επενδυτές δίνουν 71,5% πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων της Fed κατά τη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας (FOMC) στα μέσα Σεπτεμβρίου κατά 0,25% και 28,5% πιθανότητες για μείωση επιτοκίων κατά 0,50%, σύμφωνα με το FedWatch του CME Group. Πριν την ομιλία του Πάουελ οι αντίστοιχες πιθανότητες διαμορφώνονταν στο 76% και 24%.

«Οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό έχουν μειωθεί. Και οι καθοδικοί κίνδυνοι για την απασχόληση έχουν αυξηθεί», δήλωσε ο Πάουελ σε μια πολυαναμενόμενη ομιλία στο ετήσιο οικονομικό συνέδριο του Τζάκσον Χολ του Γουαϊόμινγκ, μετέδωσε το Reuters.

«Έχει έρθει η ώρα για την προσαρμογή της πολιτικής. Η κατεύθυνση της κίνησης είναι σαφής και ο χρόνος και ο ρυθμός των μειώσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων».

Αναφερόμενος στους δύο στόχους που έχει αναλάβει να επιτύχει η Fed από το Κογκρέσο, ο Πάουελ δήλωσε ότι «η πεποίθησή του έχει αυξηθεί ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε μια βιώσιμη πορεία επιστροφής στο 2%», αφού αυξήθηκε σε περίπου 7% κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ενώ η ανεργία αυξάνεται.

Ενώ ο Πάουελ δήλωσε ότι το άλμα του ποσοστού ανεργίας κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα κατά το τελευταίο έτος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της προσφοράς εργασίας και στην επιβράδυνση των προσλήψεων, όχι στην αύξηση των απολύσεων, ήταν επίσης κατηγορηματικός ότι η Fed ήθελε να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω διάβρωση – η προηγούμενη ομιλία του για «πόνο» στην αγορά εργασίας ως απαραίτητη για τον έλεγχο του πληθωρισμού αποτελεί πλέον παρελθόν.

Το σημερινό ποσοστό ανεργίας 4,3% βρίσκεται περίπου στο επίπεδο που οι αξιωματούχοι της Fed θεωρούν ότι συνάδει με σταθερό πληθωρισμό μακροπρόθεσμα.

«Δεν επιδιώκουμε ούτε καλωσορίζουμε περαιτέρω ψύξη των συνθηκών στην αγορά εργασίας», δήλωσε ο Πάουελ.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε μια ισχυρή αγορά εργασίας, καθώς σημειώνουμε περαιτέρω πρόοδο προς τη σταθερότητα των τιμών.

Με την κατάλληλη αναγωγή της περιοριστικής πολιτικής, υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι η οικονομία θα επιστρέψει στον πληθωρισμό του 2%, διατηρώντας παράλληλα μια ισχυρή αγορά εργασίας».

Πώς φτάσαμε εδώ;

Τα σχόλια του Πάουελ είναι όσο πιο κοντά γίνεται στο να κηρύξει τη νίκη επί της έξαρσης του πληθωρισμού που ταρακούνησε την οικονομία στην αρχή της πανδημίας.

Η ταχεία άνοδος των τιμών οδήγησε τη Fed να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς της από το σχεδόν μηδενικό επίπεδο στο σημερινό εύρος 5,25%-5,50%, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα.

Διατηρήθηκε εκεί για περισσότερο από ένα χρόνο, ακόμη και όταν η οικονομία αψήφησε τις συχνές προβλέψεις για ύφεση, ο πληθωρισμός μειώθηκε και η οικονομική ανάπτυξη συνεχίστηκε – τα χαρακτηριστικά μιας «ήπιας προσγείωσης» του εγχειριδίου, με το τελικό παιχνίδι των μειώσεων των επιτοκίων να έχει πλέον αρχίσει.

«Αν και το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο» προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της σταθερότητας των τιμών, δήλωσε ο Πάουελ.

Η Fed ορίζει τη σταθερότητα των τιμών ως πληθωρισμό 2%, όπως μετράται από τον δείκτη τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών. Ο δείκτης τρέχει σήμερα με ετήσιο ρυθμό 2,5%.

Οι προβολείς στον Σεπτέμβριο

Τα σχόλιά του «κλειδώνουν» σε μεγάλο βαθμό μια απόφαση που η Fed έχει προαναγγείλει μέσω προηγούμενων σχολίων του Πάουελ και μιας ανάγνωσης της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας του Ιουλίου, η οποία ανέφερε ότι η «μεγάλη πλειοψηφία» των πολιτικών συμβούλων συμφώνησε ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα αρχίσουν πιθανότατα τον επόμενο μήνα.

Αλλά η εμφατική του γλώσσα έχει πλέον θέσει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Fed ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη νομισματική πολιτική.

Δεν προχώρησε, ωστόσο, πολύ πέρα από αυτό για να περιγράψει πώς η Fed θα ζυγίζει τις αποφάσεις της από εδώ και πέρα, καθώς πλοηγείται σε μια πολυαναμενόμενη πολιτική χαλάρωσης.

Όπως και σε πολλές από τις προηγούμενες ομιλίες του στο Τζάκσον Χολ, μεγάλο μέρος των παρατηρήσεων του Πάουελ είχε επεξηγηματικό χαρακτήρα, στην προκειμένη περίπτωση ανακεφαλαιώνοντας τον συνδυασμό των σοκ της προσφοράς και της ζήτησης που προκάλεσαν την άνοδο του πληθωρισμού στην αρχή της πανδημίας, γιατί επέμεινε περισσότερο απ’ ό,τι πίστευε ο ίδιος και άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και πώς η αποκλιμάκωση αυτών των σοκ επέτρεψε στον πληθωρισμό να μειωθεί χωρίς μεγάλη αρχική ζημιά στην αγορά εργασίας.

Οι αξιωματούχοι της Fed θα παράσχουν επικαιροποιημένες οικονομικές προβλέψεις στη συνεδρίαση της 17ης-18ης Σεπτεμβρίου, οι οποίες θα παρέχουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς αναμένουν να εξελιχθεί το επιτόκιο αναφοράς από εδώ και πέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com