Εξαιρετικοί εργοδότες οι ελληνικές start-up – Παροχές και μισθοί έως 152.000 ευρώ τον χρόνο
- 02/12/2021, 09:53
- SHARE
Ανάχωμα στο brain drain και στη μετανάστευση των Ελλήνων στο εξωτερικό για την αναζήτηση ενός καλύτερου και, κυρίως, πιο προσοδοφόρου επαγγελματικού μέλλοντος είναι το εγχώριο start-up οικοσύστημα.
Πράγματι, προσφέροντας απολαβές που φτάνουν μέχρι και τα 152.000 ευρώ, οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις αποτελούν πραγματική όαση στην εργασιακή έρημο της χώρας, όπου ο βασικός μισθός από την 1η Ιανουαρίου δεν θα ξεπερνά τα 660 ευρώ τον μήνα.
Για του λόγου το αληθές, το Marathon Venture Capital δίνει, με έρευνά του, μια αποκαλυπτική εικόνα για τη start-up εργοδοσία, μέσα από ένα δείγμα 1.915 εργαζομένων σε 27 εταιρείες.
Στα κύρια συμπεράσματα της μελέτης, ξεχωρίζει το ότι οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικά μισθολογικά πακέτα, ενώ το 40% λαμβάνουν επιπλέον παροχές υπό τη μορφή εταιρικών μεριδίων (stock options).
Παράλληλα, παρατηρείται πρόοδος αναφορικά με τη γυναικεία απασχόληση σε αριθμό τεχνολογικών ρόλων – αν και, όπως αναφέρεται σχετικά, απαιτείται σημαντικά μεγαλύτερη πρόοδος σε αριθμό άλλων, συμπεριλαμβανομένης της ηγεσίας.
«Η βιομηχανία των ελληνικών startups συνεχίζει να αναπτύσσεται συστηματικά. Ο ρυθμός των επενδύσεων αυξάνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, η πολιτεία υποστηρίζει ενεργά τις startups, δημιουργούνται ολοένα περισσότερες θέσεις εργασίας, επίσης καθημερινά ιδρύονται νέες εταιρείες με τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται σε αυτές να μεγαλώνει.
Παράλληλα, βλέπουμε συνεχώς περισσότερους Έλληνες της διασποράς να επιστρέφουν στη χώρα και να απασχολούνται σε startups, συμβάλλοντας περαιτέρω στην επιτάχυνση ενός ενάρετου κύκλου» υποστηρίζει η Director of Talent του Marathon Venture Capital, Sanne Gosling.
Οι απολαβές ανά ειδικότητα
Στο παρακάτω διάγραμμα συνοψίζονται τα αποτελέσματα της μελέτης σχετικά με το παρατηρούμενο εύρος μισθολογικών αποδοχών ανά λειτουργία σε θέσεις τεχνολογίας ελληνικών startups:
Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, το παραπάνω διάγραμμα (Μισθολογικά δεδομένα σε ελληνικές startups, 2021) προέρχεται από την ανάλυση των μισθολογικών δεδομένων που συλλέχθηκαν και παρουσιάζει το χαμηλότερο 10% και το υψηλότερο 90% του μεικτού ετήσιου μισθού ανά θέση για να υπάρχει πιο ρεαλιστική απεικόνιση.
Παράλληλα, δημοσιεύεται η μισθολογική διάμεσος, ώστε να γίνει αντιληπτό το ποσό με το οποίο αμείβεται το 50% των εργαζομένων για κάθε ρόλο.
Σε κάθε περίπτωση, στην κορυφή της μισθολογικής πυραμίδας του start-up οικοσυστήματος βρίσκονται σε entry level οι Data Scientists, με τον μέσο μεικτό ετήσιο να κινείται στα 18.469 ευρώ ή περίπου 1.028 ευρώ καθαρά τον μήνα.
Στον αντίποδα, οι μέσες ετήσιες απολαβές για τους QA Engineers και τους QA Analysts διαμορφώνονται σε περίπου 681 ευρώ και 866 ευρώ τον μήνα, αντίστοιχα.
Οι μέσες ετήσιες μεικτές απολαβές για τους προγραμματιστές διαμορφώνονται στα 17.278 με 17.701 ευρώ. Πάντως, διαπιστώνεται, αναλόγως εμπειρίας και προσόντων, μισθολογική κλιμάκωση. Για παράδειγμα, στην κατηγορία «developing» της μελέτης, οι μέσες ετήσιες μεικτές απολαβές κινούνται μεταξύ 24.860 και 34.834 ευρώ, ανάλογα με την ειδικότητα.
Καλύτερα αμειβόμενοι είναι οι μηχανικοί λογισμικού για κινητά (Mobile Engineers) και στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Data Scientists. Σε ό,τι αφορά τους «Leaders», οι μισθοί ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ τον χρόνο.
Εν προκειμένω, αξίζει να σημειωθεί πως το 85% των θέσεων εργασίας που περιελήφθησαν στη μελέτη βρίσκονται στην Αθήνα. Το γεγονός αυτό δεν είναι απαραίτητα ενδεικτικό της ευρύτερης αγοράς, καθώς η πλειοψηφία των συμμετεχόντων εταιρειών έχουν την έδρα τους στην Αθήνα. Βέβαια, αναμένεται πως, δεδομένης επίσης της άνθησης του remote work, η κατανομή αυτή πρόκειται να αλλάξει.
Πέρα από τα παραπάνω, αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και οι μισθοί στις θέσεις τεχνολογίας που δημοσιεύονται στη μελέτη είναι αρκετά ανταγωνιστικοί σε τοπικό επίπεδο, είναι χαμηλότεροι κατά αντιστοιχία με τους μισθούς σε πιο ανεπτυγμένες αγορές (όπως Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες).