«Εξεταστική περίοδος» για ΤΧΣ και τράπεζες – Ποιοί φεύγουν, ποιοί μένουν
- 01/04/2016, 09:15
- SHARE
Τις επόμενες ημέρες ανακοινώνεται ο διεθνής οίκος που θα «τρέξει» τις αξιολογήσεις – αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών. Ηχηρά ονόματα πιθανόν να αποχωρήσουν.
της Λίλυς Σπυροπούλου
Το όνομα του διεθνούς οίκου που θα αναλάβει την αξιολόγηση των συστημικών τραπεζών, ανακοινώνεται μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για να ξεκινήσουν οι αξιολογήσεις και οι αλλαγές που θα ακολουθήσουν στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών – αρχής γενομένης από τα μέσα Απριλίου – και ειδικότερα, στα Ανεξάρτητα Μη Εκτελεστικά Μέλη που θα ηγούνται των τριών βασικών Επιτροπών στις τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του news247, η EBRD ( η Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη) που έχει αναλάβει για λογαριασμό του ΤΧΣ να βρει τους υποψήφιους οίκους για την αξιολόγηση, ολοκλήρωσε τις προτάσεις της. Οι ενδιαφερόμενες εταιρίες απευθύνθηκαν στο Ταμείο και υπέβαλαν προσφορές, με αποτέλεσμα τώρα να είναι η φάση του shortlist.
Eκτιμάται ότι τις επόμενες ημέρες και μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδος, θα ανακοινωθεί επισήμως ο Σύμβουλος που θα προχωρήσει στις αξιολογήσεις των διοικήσεων των τεσσάρων τραπεζών. Πρόκειται για εταιρίες με ειδίκευση στη διαπίστωση της πληρότητας των συστημάτων εταιρικής διακυβέρνησης και καταλληλότητας των μελών Διοικητικών Συμβουλίων, με διεθνή εμπειρία στο αντικείμενο αυτό.
Μέσα Απριλίου λοιπόν, αναμένεται να ξεκινήσει ο κύκλος των αξιολογήσεων, καθώς σύμφωνα με το Μνημόνιο στις 30 Ιουνίου θα πρέπει υποχρεωτικά ο κύκλος αυτός να έχει ολοκληρωθεί. Τη σκυτάλη θα λάβουν στη συνέχεια οι γενικές συνελεύσεις των τραπεζών, επικυρώνοντας τις όποιες αλλαγές.
Ποιοί φεύγουν και γιατί
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το λαρθρο 10 του Ν3678, οι πρόεδροι των πιο ουσιωδών Επιτροπών των τραπεζών, δηλαδή της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνου ( Risk Management), Επιτροπή Ελέγχου (Audit) και Επιτροπής που εξετάζει και προτείνει νέα μέλη (Nomination Committee) θα πρέπει να είναι Ανεξάρτητα Μη Εκτελεστικά Μέλη που θα πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
Να έχουν εμπειρία 15 χρόνια σε τράπεζα ή ελεγκτική εταιρία εκ των οποίων τα 3 χρόνια να μην είναι σε ελληνική τράπεζα και παράλληλα να μην έχουν καμία σχέση με ελληνική τράπεζα για ….10 χρόνια!!! Ο όρος αυτός αφορά τουλάχιστον 3 μέλη σε κάθε Διοικητικό Συμβούλιων εκάστης των 4 συστημικών τραπεζών (λόγω των 3 Επιτροπών), και είναι πασιφανές ότι «φωτογραφίζει» ξένα τραπεζικά στελέχη ή Ελληνες που σταδιοδρομούσαν στο εξωτερικό.
Απο εκει και πέρα, τα υπόλοιπα μέλη, τα Εκτελεστικά ή τα Μη Εκτελεστικά ( αλλά όχι τα Ανεξάρτητα που προαναφέρθηκαν) θα πρέπει να έχουν 10ετή εμπειρία σε τράπεζα ή ελεγκτική εταιρία εκ των οποίων τα 3 χρόνια να είναι μέλη σε Διοικητικά Συμβούλιων Τραπεζών και να μην έχουν αναλάβει πολιτικές θέσεις σε δημόσια πόστα ( π.χ. υπουργοί, γενικοί γραμματείς κλπ) τα τελευταία 4 χρόνια.
Αυτές οι προϋποθέσεις είναι η «κερκόπορτα» από την οποία θα μπουν στις τράπεζες ξένα στελέχη , σφραγίζοντας την έξοδο γνωστών σήμερα μελών στα Διοικητικά Συμβούλια, είτε πολύ ανώτατων τραπεζικών στελεχών, είτε επιφανών επιχειρηματιών που είθισται ως τώρα να συμμετέχουν. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι «ηχηρά» και γνωστά ονόματα τραπεζικής και επιχειρηματικής σκηνής θα αναχωρήσουν, εκτός βέβαια και αν υπάρξει κάποια πιθανή τροποποίηση ( που προς το παρόν δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα).
Οι πρώτοι ξένοι
Ηδη, κάποιοι πρώτοι ξένοι έχουν μπει στις ελληνικές τράπεζες και σε κάποιες περιπτώσεις, είναι έως και καλοδεχούμενοι. Οπως στην περίπτωση της Alpha Bank που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι εξελέγη από το ΔΣ ως νέο Μέλος οκ. Jan Vanhevel, σε αντικατάσταση του κ. Μηνά Τάνες, Αντιπροέδρου και Μη Εκτελεστικού Ανεξάρτητου Μέλους, από την 21 Απριλίου 2016.
Σύμφωνα με την Τράπεζα, “ο κ. Vanhevel έχει διαγράψει εξαιρετική πορεία στον τραπεζικό κλάδο και ανήλθε στη θέση του ∆ιευθύνοντος Συμβούλου και στη θέση του Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου KBC, στον οποίο εργάσθηκε για διάστημα άνω των 40 ετών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Η τοποθέτησή του προσδίδει στην Τράπεζα περαιτέρω διεθνή εμπειρία, σε συνέχεια της εκλογής των κ.κ. Ibrahim Dabdoub και Shahzad Shahbaz που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ∆ιοικητικού Συμβουλίου ήδη από τον Μάιο του 2014, ως ανταπόκριση στις μεταβαλλόμενες συνθήκες στον ελληνικό τραπεζικό τομέα και διαβλέποντας τις πρόσφατες τροποποιήσεις νομικού και εποπτικού χαρακτήρα που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο Εταιρικής ∆ιακυβερνήσης”.
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιανουαρίου, το ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς εξέλεξε, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων Μελών Δ.Σ., ως νέο Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος για το υπόλοιπο της θητείας του συμβουλίου τον κ. David Hexter του Richard και ως νέα μη εκτελεστικά μέλη για το υπόλοιπο της θητείας του συμβουλίου τους κ.κ. Alexander Blades του Ζήση και Andreas Schultheis του Willy. Οι κύριοι αυτοί εξελέγησαν σε συνέχεια των παραιτήσεων των κ.κ. Ν. Χριστοδουλάκη, Μη Εκτελεστικού Αντιπροέδρου Δ.Σ. και Σ. Γκολέμη, Ανεξάρτητου Μη Εκτελεστικού Μέλους Δ.Σ.
Οι εξετάσεις του ίδιου του ΤΧΣ
Εν τω μεταξύ, αυτές τις ημέρες υπό αξιολόγηση βρίσκεται το ίδιο το ….Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Εκπρόσωποι των θεσμών, του ESM, της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – συνολικά 11 άτομα – έχουν εδώ και ένα μήνα ξεκινήσει την αξιολόγηση των 9 μελών του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ και των 3 μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής, οι οποίοι κυριολεκτικά….δίνουν προφορικές εξετάσεις, σε καθημερινή βάση. Η αξιολόγηση αναμένεται να συνεχισθεί ως τις αρχές Απριλίου.
Πηγή: news247.gr