Εξετάζεται η αντικατάσταση της τρόικας
- 30/01/2015, 13:00
- SHARE
Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί απαντάει σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αντικατάσταση της τρόικας «με μια δομή που θα διαθέτει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και λογοδοσία», αφήνει ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.
Συγκεκριμένα, ο Δ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του έθετε το θέμα της λειτουργίας της τρόικας και των προτεραιοτήτων της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με την αντικατάσταση του μοντέλου της τρόικας στις χώρες με Πρόγραμμα Μακροοικονομικής Προσαρμογής.
Ο Γάλλος Επίτροπος, Π. Μοσκοβισί, στην απάντησή του, τονίζει ότι «η δημοκρατική λογοδοσία της στρατηγικής επίλυσης κρίσεων είναι πράγματι θεμελιώδους σημασίας» και επισημαίνει ότι «όλα τα μνημόνια συμφωνίας, στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής, υπογράφηκαν από δημοκρατικά εκλεγμένες εθνικές κυβερνήσεις».
Ο Π. Μοσκοβισί υπενθυμίζει ότι στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές του, ο πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο χορηγείται, υπό όρους, στήριξη σταθερότητας για τις χώρες της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν δυσκολίες θα πρέπει να επανεξισορροπιστεί, εφόσον προκύψει στο μέλλον αυτή η ανάγκη. Αυτή η επανεξισορρόπηση θα περιλαμβάνει την εκπόνηση εκτιμήσεων του κοινωνικού αντικτύπου ως αναπόσπαστο μέρος κάθε μελλοντικής υπό όρους στήριξης προγράμματος σταθερότητας για τις χώρες της ζώνης του ευρώ.
«Η Επιτροπή θα εξετάσει τον ρόλο της αποκαλούμενης τρόικας, μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο αντικατάστασής της, με την πάροδο του χρόνου, με μια δομή που θα διαθέτει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και λογοδοσία, θα βασίζεται στα ευρωπαϊκά όργανα και θα υπόκειται σε μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό έλεγχο σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο» τονίζει στην απάντησή του ο Π. Μοσκοβισί.
Καταλήγοντας, στην απάντησή του ο Γάλλος Επίτροπος σημειώνει ότι «δεδομένου ότι η αλλαγή της υπάρχουσας δομής συνεπάγεται την εξέταση σύνθετων θεσμικών, νομικών και δημοσιονομικών θεμάτων, οι προτάσεις θα πρέπει να συζητηθούν και να συμφωνηθούν από τα κράτη-μέλη».
Σε άλλο μήκος κύματος ο Σόιμπλε
Τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με την τρόικα για την τελευταία αξιολόγηση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος, θέτει ως προϋπόθεση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να δεχθεί μία τεχνική παράταση του προγράμματος, το οποίο λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στο περιθώριο της συνόδου του συμβουλίου Eurogroup την περασμένη Δευτέρα, οι εκπρόσωποι της τρόικας συναντήθηκαν με τους υπουργούς Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας, σε μία προσπάθεια να βρεθεί κοινή γραμμή στις συζητήσεις με την Ελλάδα. Σύμφωνα με πηγές που είχαν πληροφόρηση για αυτή τη συνάντηση, οι περισσότεροι ήταν ανοικτοί στο να δειχθεί κάποια επιείκεια στην Ελλάδα – ενδεχομένως με την παράταση της αποπληρωμής των χρεών, με τη μείωση των στόχων για το πλεόνασμα του προϋπολογισμού και επιτρέποντας αύξηση των κοινωνικών δαπανών -, εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις περισσότερες δεσμεύσεις του προγράμματος για τις μεταρρυθμίσεις, αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όμως, αντιστάθηκε στις πιέσεις για μία γρήγορη τεχνική παράταση του προγράμματος, θέτοντας ως προϋπόθεση να δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση ότι θα κάνει διαπραγματεύσεις για την τελική αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία εκκρεμεί από το Σεπτέμβριο. «Χρειάζεσαι μία δομή για να διαπραγματευτείς» δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης του κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας: «Έως τώρα, δεν ήταν ξεκάθαροι ως προς αυτό».
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν, σύμφωνα με τους FT, ότι η θέλησή τους να δείξουν επιείκεια δοκιμάστηκε την Δευτέρα από τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, που ήταν ανοικτά συγκρουσιακές προς τους εταίρους της ΕΕ. «Αυτό που συμβαίνει τώρα κινείται σε άλλη κατεύθυνση», δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης.