Έξι μήνες Τραμπ: Όλα τα αξιοσημείωτα που είδαμε
- 20/07/2017, 15:21
- SHARE
Οι έξι μήνες της προεδρίας Τραμπ, δεν ήταν ανθόσπαρτοι, αλλά ήταν παρόμοιοι με τους έξι μήνες πριν την εκλογή του δηλαδή, γεμάτοι από αναταραχές, σκάνδαλα, λασπολογία και φυσικά, tweets. Ο μετεκλογικός Τραμπ, δεν μεταλλάχθηκε όπως πολλοί πίστευαν (ή ήλπιζαν) αλλά ίσα- ίσα, διατήρησε το ταπεραμέντο του και τον παρορμητικό χαρακτήρα του.
Ο ίδιος βέβαια, έχει αντίθετη άποψη καθώς, όπως δήλωσε πρόσφατα «Καμία άλλη κυβέρνηση, δεν είχε τόσο νωρίς, τόσες πολλές επιτυχίες, όσο η δική μας». Σε μια από αυτές, δεν θα μπορούσε σίγουρα να συγκαταλέγεται το Obamacare καθώς ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος, μπορεί να είχε υποσχεθεί ότι θα το καταργήσει αντικαθιστώντας το με το «Trumpcare» ωστόσο, η μια αποτυχία διαδέχεται την άλλη καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι αδυνατούν να συμφωνήσουν ως προς ένα πλαίσιο.
Επίσης, η διεθνής κοινότητα σίγουρα δεν θεώρησε επιτυχία την απόσυρση των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα η οποία στάθηκε ως αφορμή για να ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων, με τους ηγέτες ανά τον κόσμο να καταδικάζουν την απόφαση Τραμπ όπως για παράδειγμα, την Άνγκελα Μέρκελ η οποία μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου της G7 στην Ιταλία ανέφερε πως η όλη συζήτηση ήταν «πολύ δύσκολη» και «διόλου ικανοποιητική» και ότι «Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να βασίζεται πλήρως στους συμμάχους της».
Μια ακόμη υπόθεση με «μελανά» σημεία, είναι εκείνη της απόλυσης του επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI). Ο πρώην αξιωματούχος, «πλήρωσε» πολύ ακριβά τις επιπτώσεις μιας έρευνας που είχε διατάξει για τα ηλεκτρονικά μηνύματα της συνυποψήφιας του Τραμπ για την Προεδρία, Χίλαρι Κλίντον, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να δηλώνει ότι ο Κόμεϊ δεν ήταν πια σε θέση να ηγηθεί της υπηρεσίας αποτελεσματικά και ότι παρόλο που εκτιμά την ενημέρωση που του παρείχε, είναι απαραίτητο να βρεθεί νέα ηγεσία στο FBI η οποία θα επανέφερε τη δημόσια εμπιστοσύνη.
Μιλώντας για FBI και έρευνες, ο νέος πονοκέφαλος που καλείται να αντιμετωπίσει ο Ντόναλντ Τραμπ, αφορά στα δημοσιεύματα που θέλουν τον μεγαλύτερο γιο του να έχει μυστικές συναντήσεις με Ρωσίδα δικηγόρο, πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου. Δεδομένων των όλων θεωριών συνομωσίας που έχουν αναπτυχθεί γύρω από την εμπλοκή των Ρώσων στην εκλογή Τραμπ, οι New York Times, προκάλεσαν «σεισμό» όταν αποκάλυψαν ότι η δικηγόρος Ναταλία Βεσελνίτσκαγια, η οποία έχει πρόσβαση στο Κρεμλίνο είχε συναντηθεί επίσης με τον γαμπρό του Τραμπ και τον τότε πρόεδρος της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ , το 2016.
Από την πλευρά του, ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ αρνείται τις αναφορές της εφημερίδας και υποστηρίζει ότι δεν είχε ενημερωθεί ότι η δικηγόρος είχε οποιαδήποτε σχέση με το Κρεμλίνο και προσέλαβε με τη σειρά του δικηγόρο, ο οποίος θα τον εκπροσωπήσει στις έρευνες που διεξάγονται. Παράλληλα, ηγετικοί κύκλοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη συνάντηση μεταξύ του γιου του προέδρου των ΗΠΑ και του Ρώσου δικηγόρου.
Την ίδια ώρα, η Μόσχα απορρίπτει οποιαδήποτε ανάμειξή της στην υπόθεση αυτή, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ επίσης, απορρίπτει κατηγορηματικά και, για ακόμα μια φορά, το ενδεχόμενο οποιαδήποτε συνωμοσίας με την Μόσχα.
Σε αυτή τη σύντομη διαδρομή στο χρόνο, ποιος μπορεί να ξεχάσει την γκάφα που έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ όταν είπε «Μόλις γύρισα από το ταξίδι μου στη Μέση Ανατολή» αγνοώντας προφανώς ότι το Ισραήλ εντάσσεται γεωγραφικά στην ευρύτερη εν λόγω περιοχή αλλά και το ακόμα μεγαλύτερο ατόπημά του όταν ανέφερε ότι δεν μοιράστηκε με τους Ρώσους τα μυστικά που έχει με το Ισραήλ, αφήνοντας άναυδο τον Ισραηλινό Πρόεδρο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Really confusing moment here where Trump stops the press from being ushered out of his photo spray with PM Netanyahu. Full video—> pic.twitter.com/A7UVcw3Zt2
— Tom Namako (@TomNamako) May 22, 2017
Το πρώτο εξάμηνο της προεδρίας του στγματίστηκε επίσης από τον πανικό που προκάλεσε παγκοσμίως το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος και σύμφωνα με το οποίο πάγωνε το πρόγραμμα εισδοχής μεταναστών στις ΗΠΑ (για 120 ημέρες), αλλά και την είσοδο σε πολίτες επτά κατά πλειοψηφία μουσουλμανικών χωρών. Στην ταξιδιωτική απαγόρευση μάλιστα δεν αποκλείονταν οι κάτοχοι πράσινης κάρτας. Ευτυχώς, η Αμερικανική δικαιοσύνη (μετά και την παγκόμια κατακραυγή) μπλόκαρε για δεύτερη φορά τον Ιούνιο το διάταγμα του Αμερικανού προέδρου.
Τέλος, στα αξιοσημείωτα που έχει καταφέρει στη μέχρι τώρα θητεία του οφείλει να συμπεριλάβει κανείς την έναρξη μιας «φιλίας» ανάμεσα στον ίδιο και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο πλαίσιο της Συνόδου της G20 στο Αμβούργο.
Ο Τραμπ χαρακτήρισε «τιμή του» να συναντά, για πρώτη φορά, τον Πούτιν, δηλώνοντας ότι αναμένει να συμβούν θετικά πράγματα στις σχέσεις των δύο χωρών τους.
«Ο Πούτιν και εγώ έχουμε συζητήσει διάφορα πράγματα και νομίζω ότι πηγαίνει πολύ καλά», ύστερα πρόσθεσε ότι η συνάντησή τους είναι «καταπληκτική». Παράλληλα, πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρόεδρος της Ρωσίας είχαν μια δεύτερη, μη δημοσιοποιημένη (μυστική) συνάντηση κατά τη διάρκεια της G20όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Λίγη ώρα αργότερα, όταν το επιτελείο του Τραμπ συνειδητοποίησε, μάλλον, τη γκάφα που είχε γίνει, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου βγήκε να διαψεύσει τον… εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου και είπε ότι δεν υπήρξε δεύτερη συνάντηση Πούτιν – Τραμπ αλλά οι δυο άνδρες είχαν «απλώς μια σύντομη συνομιλία» στο τέλος ενός δείπνου με ηγέτες χωρών μελών της G20 και όχι «δεύτερη συνάντηση».