Έξι στους δέκα Ρώσους θέλουν τον Πούτιν πανίσχυρο
- 09/04/2014, 19:42
- SHARE
Εξαιρετικά υψηλά τα ποσοστά δημοφιλίας του Ρώσου προέδρου που προειδοποίησε σήμερα την κυβέρνηση της Ουκρανίας να μην «διαπράξει τίποτα ανεπανόρθωτο».
Οι τελευταίες κινήσεις του προέδρου της Ρωσίας στη «σκακιέρα» της Κριμαίας φαίνεται πως έπεισαν τους Ρώσους πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να έχει το «ελεύθερο» να αποφασίζει και να διατάσσει.
Αυτό δείχνει δημοσκόπηση του ανεξάρτητου Κέντρου Λεβάντα, σύμφωνα με την οποία το 63% των Ρώσων θεωρεί ότι η συγκέντρωση σχεδόν όλων των εξουσιών από τον πρόεδρο της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν θα ήταν προς το συμφέρον της χώρας. Το ποσοστό αυτό τον Μάρτιο του 2013 ήταν μόλις 49%.
Βέβαια, προς χάρην της… δημοκρατίας, το 46% έκρινε ότι μόνον υπό ορισμένες συνθήκες είναι απαραίτητη η συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια ενός μόνο άνδρα. Αντίθετο με την ιδέα αυτήν, οποιαδήποτε κι αν είναι η κατάσταση, δήλωσε το 15% των Ρώσων.
Το γεγονός παραμένει: Η δημοτικότητα του Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει στην πραγματικότητα ποτέ πέσει κάτω από το 60% από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 2000. Ο πρώην πράκτορας της KGB κατέρριψε στα τέλη Μαρτίου το ρεκόρ δημοτικότητας με την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, αφού το 80% των Ρώσων δήλωσε ότι «εγκρίνει την πολιτική του», σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση του Κέντρου Λεβάντα.
Σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας έδειξε για άλλη μια φορά την «πυγμή» του προς τους Ουκρανούς γείτονές του, προειδοποιώντας την ουκρανική κυβέρνηση να μην «διαπράξει τίποτα ανεπανόρθωτο» στη χώρα, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι οι διπλωματικές προσπάθειες θα έχουν «θετική έκβαση».
«Ελπίζω ότι η πρωτοβουλία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για την διευθέτηση της κατάστασης θα έχει αποτέλεσμα και ότι αυτό θα είναι θετικό. Ελπίζω ότι σε κάθε περίπτωση οι μεταβατικές αρχές (της Ουκρανίας) δεν θα διαπράξουν τίποτε ανεπανόρθωτο», δήλωσε ο Πούτιν κατά την έναρξη μιας κυβερνητικής σύσκεψης για την κρίση στην Ουκρανία.
Ο Πούτιν έκανε τις δηλώσεις αυτές την ώρα που η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη από την Κυριακή, όπου φιλορώσοι διαδηλωτές έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια σε πολλές πόλεις.
Ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ακόμη την Ουκρανία για την παροχή φυσικού αερίου, καθώς το Κίεβο αρνείται να πληρώσει γι’ αυτό στην τρέχουσα τιμή, επισημαίνοντας ότι η υποστήριξη της Μόσχας στην ουκρανική οικονομία δεν μπορεί να διαρκέσει «αιωνίως».
Ο Πούτιν ζήτησε από τη ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom να αποφύγει προς το παρόν να ζητήσει να προπληρώνεται το αέριο που αγοράζει το Κίεβο εν αναμονή νέων διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, σε περίπτωση αποτυχίας αυτών «θα λάβουν αυτό που έχουν πληρώσει», προειδοποίησε ο Πούτιν.
Το Κίεβο έχει συσσωρεύσει ένα χρέος 2,2 δισ. δολαρίων για φυσικό αέριο που έχει αγοράσει από τη Μόσχα, ενώ αρνείται την αύξηση της τιμής που έχει ορίσει η Ρωσία. Από την 1η Απριλίου η τιμή του φυσικού αερίου που αγοράζει η Ουκρανία πέρασε από τα 269 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα στα 485 δολάρια.
Ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Γιούρι Προντάν επανέλαβε σήμερα ότι το Κίεβο δεν θα πληρώσει το χρέος του, αν η Μόσχα δεν αναθεωρήσει την απόφασή της να ακυρώσει την έκπτωση που ίσχυε μέχρι τώρα, ενώ διαβεβαίωσε ότι έκανε στην Γκάζπρομ «εποικοδομητικές προτάσεις».
Τεταμένη η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία
Ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία θα επιλυθεί εντός των προσεχών 48 ωρών και ότι θα γίνει χρήση βίας, εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις.
«Υπάρχουν δύο επιλογές – από τη μία πλευρά, η πολιτική επιλογή και οι διαπραγματεύσεις και από την άλλη η βία. Για εκείνους που θέλουν διάλογο, προτείνουμε συνομιλίες και μία πολιτική διευθέτηση. Για τη μειοψηφία που θέλει σύγκρουση, θα λάβει μία στιβαρή απάντηση από τις ουκρανικές αρχές», δήλωσε ο Αβάκοφ στους δημοσιογράφους.
Φιλορώσοι αυτονομιστές διαδηλωτές ενίσχυσαν σήμερα τα οδοφράγματα που έχουν στήσει γύρω από την έδρα των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας (SBU) που έχουν καταλάβει στο Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία και ζήτησαν τη βοήθεια του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την προειδοποίηση της ουκρανικής κυβέρνησης ότι ενδέχεται να καταφύγει στη βία για να αποκαταστήσει την τάξη.
Παράλληλα οι διαδηλωτές έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης, η οποία, σύμφωνα με το Κίεβο, ενδέχεται να αποτελεί πρόφαση για μια ρωσική επέμβαση στην ανατολική Ουκρανία, ενώ βουλευτές από την περιοχή έχουν ζητήσει να δοθεί αμνηστία στους διαδηλωτές.
Το αρχηγείο των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας στο Λουχάνσκ, 60 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα, είναι ένα από τα τρία κυβερνητικά κτίρια που έχουν καταλάβει διαδηλωτές στην ανατολική Ουκρανία ζητώντας τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής από το Κίεβο, όπως συνέβη στην Κριμαία.
«Φυσικά πρέπει να ζητήσουμε από τη Ρωσία να μας δεχθεί γιατί δεν βλέπω άλλη εναλλακτική», δήλωσε ένας άνδρας ντυμένος με στολή παραλλαγής που δήλωσε ότι το όνομά του είναι Βασίλι και ότι είναι ο διοικητής του κτιρίου. «Πούτιν, βοήθησέ μας!», είπε.
Σάκοι άμμου και ξύλινα κιβώτια έχουν στοιβαχτεί στην είσοδο του κτιρίου για να εμποδίσουν την είσοδο της αστυνομίας σε αυτό. Άνδρες με τουφέκια είναι ορατοί από τα σπασμένα παράθυρα, ενώ στο κτίριο κυματίζουν μόνο ρωσικές σημαίες.
Η κρατική υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι 50 άνθρωποι εγκατέλειψαν το κυβερνητικό κτίριο στο Λουχάνσκ, ενώ και οι διαδηλωτές επιβεβαίωσαν ότι κάποιοι αποχώρησαν.
«Αυτοί που έφυγαν δεν ήταν έτοιμοι να μείνουν και να πολεμήσουν», πρόσθεσε ο Βασίλι, ενώ υπογράμμισε ότι οι «στρατιώτες» του θα πολεμήσουν μέχρι να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής από το Κίεβο.
Οι διαδηλωτές στην πόλη του Ντονέτσκ εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους το κεντρικό κυβερνητικό κτίριο της πόλης, όμως οι ουκρανικές αρχές επεσήμαναν ότι έχει τερματιστεί η κατάληψη του κυβερνητικού κτιρίου στο Χάρκοβο.
Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν έξω από το κυβερνητικό κτίριο στο Ντόνετσκ ενισχύοντας τα οδοφράγματα με λάστιχα και συρματόπλεγμα υπό τους ήχους του ύμνου της Σοβιετικής Ένωσης. Ένας βουλευτής που υποστηρίζει τους διαδηλωτές στο Ντόνετσκ σημείωσε ότι θα παραμείνουν στο κτίριο μέχρι να γίνει δεκτό το αίτημά τους για αυξημένη ανεξαρτησία από το Κίεβο.
Την ίδια ώρα, ένας βουλευτής από το πιο δημοφιλές κόμμα στην ανατολική Ουκρανία, το Κόμμα των Περιφερειών, δήλωσε σήμερα ότι σκοπεύει να ζητήσει από το κοινοβούλιο να δώσει αμνηστία στους διαδηλωτές, μετά την επιτυχία που είχε μια ανάλογη κίνηση στην αποκλιμάκωση της έντασης στο Κίεβο πριν δύο μήνες. «Η κατάσταση είναι τόσο έντονη και περίπλοκή που μια λάθος λέξη μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη», είπε ο Ολεξάντρ Γεφρέμοφ. «Για να μην υποφέρει ο λαός προτείνουμε ένα νομοσχέδιο για την παροχή αμνηστίας», πρόσθεσε.
Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας καταγγέλλει ότι οι ενέργειες αυτές είναι μέρος του ρωσικού σχεδίου να διαμελιστεί η χώρα, μια κατηγορία που η Μόσχα διαψεύδει.
Διαβάστε ακόμη:
Μόνο ένας στους έξι Αμερικανούς γνωρίζει που βρίσκεται η Ουκρανία
«Κυρίαρχη δημοκρατία» κήρυξαν το Ντονέτσκ οι ρωσόφιλοι διαδηλωτές
Αναδρομικά ζητά 11,4 δισ. δολάρια η Gazprom από την Ουκρανία