«Έξυπνα γυαλιά» για ασθενείς με νόσο Πάρκινσον
- 09/04/2014, 10:37
- SHARE
Η φορετή τεχνολογία δεν είναι μόνο μόδα, αλλά δίνει καίριες λύσεις σε συνανθρώπους μας που χρήζουν ανάγκη βοήθειας.
Βρετανοί ερευνητές για πρώτη φορά δοκιμάζουν τα γυαλιά – υπολογιστές της Google σε ασθενείς με νόσο Πάρκινσον, διερευνώντας αν και σε ποιο βαθμό αυτά είναι δυνατό να τους βοηθήσουν. Αν τα συμπεράσματα είναι θετικά, τότε τα Google Glass θα δοκιμαστούν και σε ασθενείς με άνοια και άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις.
Οι ερευνητές της Σχολής Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ, με επικεφαλής τον δρα Τζον Βάινς, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο (CHI 2014 – Human Factors in Computing Systems) στον Καναδά, συνεργάζονται με μια ομάδα παρκισονικών ασθενών ηλικίας 46 έως 70 ετών.
Βασικό ζητούμενο είναι κατά πόσο τέτοια γυαλιά – υπολογιστές μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να αυτοεξυπηρετούνται και να διατηρήσουν την αυτονομία τους, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγουν με το παραμικρό στη βοήθεια των άλλων. Τα Google Glass (που ακόμη δεν υπάρχουν εκτός ΗΠΑ και πέντε ζεύγη τους δωρήθηκαν από την αμερικανική εταιρία στους βρετανούς επιστήμονες ειδικά για την έρευνά τους) δείχνουν ποικίλες πληροφορίες στους φακούς τους, «ακούνε» τη φωνή του κατόχου τους και μπορούν να συνδέονται στο διαδίκτυο.
Η νέα τεχνολογία των φορητών συσκευών, όπως τα γυαλιά – υπολογιστές, είναι το επόμενο βήμα μετά τις φορητές συσκευές – υπολογιστές, έχοντας μεγαλύτερες δυνατότητες για να βοηθήσουν την καθημερινή ζωή πολλών ασθενών. Όμως μόλις τώρα ξεκινούν οι σχετικές δοκιμές.
Μεταξύ άλλων, τα «έξυπνα» γυαλιά της Google θυμίζουν στους ασθενείς να παίρνουν έγκαιρα τα φάρμακά τους, να καταπίνουν τακτικά το σάλιο τους (οι μύες που ελέγχουν την κατάποση μπορεί να «παγώσουν») ή να κάνουν συγκεκριμένες κινήσεις. Αν ο ασθενής είναι μόνος και πέσει (κάτι συχνό στην περίπτωση του Πάρκινσον), χάρη στα συνδεδεμένα στο διαδίκτυο γυαλιά, μπορεί να συνδεθεί με άλλους υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Αρκεί να κοιτάξει στα γυαλιά και κάποιος θα δει την κατάστασή του. Εναλλακτικά, ο ασθενής μπορεί να ζητήσει με τη φωνή του από τα γυαλιά να καλέσουν κάποιον άλλο.
Η νόσος Πάρκινσον είναι μια νευρολογική πάθηση που επιδεινώνεται προοδευτικά και για την οποία δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία. Συνήθως εμφανίζεται μετά το 50ό έτος της ηλικίας και από αυτήν πάσχουν περίπου δέκα εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Τα χαρακτηριστικά συμπτώματά της (που δεν συνυπάρχουν πάντα) είναι το τρέμουλο, η δυσκαμψία και η βραδυκινησία, που πιθανώς συνοδεύονται από άνοια και κατάθλιψη.
Διαβάστε ακόμα:
Μπορεί η φορετή τεχνολογία να ξεπεράσει τα tablets;