Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Επιτυχής ρύθμιση οφειλών 6,33 δισ. ευρώ για 17.893 δανειολήπτες

Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Επιτυχής ρύθμιση οφειλών 6,33 δισ. ευρώ για 17.893 δανειολήπτες
Photo: pixabay.com
Ο μηχανισμός επεκτείνεται και στους ευάλωτους οφειλέτες, προσφέροντας λύσεις για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στα 6,33 δισ. ευρώ ανέρχονται οι αρχικές οφειλές που έχουν ρυθμιστεί μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού έως τα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Συνολικά, 17.893 επιτυχείς ρυθμίσεις έχουν ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής, ενώ τον Μάιο καταγράφηκαν 1.153 νέες ρυθμίσεις που αντιστοιχούν σε οφειλές ύψους 420 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον πραγματοποιούνται ρυθμίσεις και για τους ευάλωτους οφειλέτες, βάσει του πρόσφατου νόμου που προβλέπει την υποχρεωτική αποδοχή της πρότασης ρύθμισης από τους πιστωτές. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι πρώτες 374 ρυθμίσεις αυτής της κατηγορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εκθέσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τις διμερείς ρυθμίσεις περιλαμβάνουν αναλυτικά τα ποσοστά εγκρισιμότητας των χρηματοπιστωτικών φορέων (τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης), καθώς και τα στοιχεία μη εξυπηρετούμενων δανείων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Το μεγαλύτερο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που καταγράφουν οι τράπεζες είναι καταγγελμένο, με περίπου 20% να βρίσκεται σε καθεστώς ρύθμισης.

Τέλος, παρουσιάζονται αναλυτικά οι ρυθμίσεις που αντιστοιχούν στις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης δανείων. Οι τέσσερις εταιρείες που κατέχουν σχεδόν το 90% της αγοράς πραγματοποίησαν τον Απρίλιο του 2024 απευθείας διμερείς ρυθμίσεις για σχεδόν 5.500 οφειλέτες, με συνολικό ύψος οφειλών €358 εκατ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: