Έξοδο του ΔΝΤ από το πρόγραμμα θα ζητήσει ο Τσίπρας από τη Μέρκελ
- 14/12/2016, 19:43
- SHARE
Την ίδια στιγμή, πηγές από το Μαξίμου διαρρέουν ότι θα κατατεθεί αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία για το κοινωνικό μέρισμα.
Αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, ή παραμονή με το ρόλο του τεχνικού συμβούλου, αναμένεται να ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας από την Άνγκελα Μέρκελ στη συνάντησή τους στο Βερολίνο την Παρασκευή.
Αυτό προκύπτει από τα μέχρι στιγμής δεδομένα τα οποία βασίζονται σε όσα ειπώθηκαν σε διασκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου Μαξίμου την Τρίτη, πριν πάντως γίνει γνωστή η απόφαση του ESM για πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μετά τις εξαγγελίες για 13η σύνταξη και αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.
«Εφόσον το ΔΝΤ δεν βοηθάει στο ζήτημα του χρέους, δεν το χρειαζόμαστε», είπε σε δημοσιογράφους ανώτατη κυβερνητική πηγή, αποδίδοντας την απογοήτευση της κυβέρνησης με τη στάση των εκπροσώπων του Ταμείου στη διαπραγμάτευση.
Παρόμοιο κλίμα όσον αφορά την πρόθεση του πρωθυπουργού, μεταφέρει από την Αθήνα και ο βρετανικός Guardian, επικαλούμενος σε ρεπορτάζ του δύο ελληνικές κυβερνητικές πηγές. «Το Ταμείο δεν εντάχθηκε επισήμως ποτέ σε αυτό το πρόγραμμα και, στην πραγματικότητα, δεν το χρειαζόμαστε» είπε, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, η μία εκ των δύο πηγών της βρετανικής εφημερίδας, προσθέτοντας ότι ο ρόλος του θα μπορούσε, τουλάχιστον, να περιοριστεί σε «τεχνικό, συμβουλευτικό» επίπεδο.
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι το γυαλί μεταξύ των σχέσεων Αθήνας-Ουάσινγκτον ράγισε μετά το κείμενο των Τόμσεν και Όμπστφελντ, που προκάλεσε πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια στην ελληνική πλευρά, και για τα μέτρα που ζητήθηκαν, και για τις αιτιάσεις σχετικά με το ύψος των συντάξεων και τον αριθμό των Ελλήνων που πληρώνουν φόρους, αλλά και για την ανυπαρξία αναφοράς στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.
Πάντως, με τη γερμανική θέση για παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα να είναι γνωστή και να αποτελεί ανυπέρβλητο όρο για την κυβερνητική συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας της Άνγκελας Μέρκελ, το ενδεχόμενο αρνητικής απάντησης της Γερμανίδας καγκελαρίου στο ελληνικό αίτημα αποδίδεται από το Μαξίμου με τη φράση: «η χώρα και η οικονομία δεν μπορεί να περιμένουν τις πολιτικές εξελίξεις σε άλλα κράτη – μέλη».
Επιχειρώντας να διασκεδάσεις τις εντυπώσεις, το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτήρισε ως «διαδικαστικό» το ζήτημα που προέκυψε μετά την απόφαση του ESM, μη δίνοντας καμία απάντηση στο εάν υπάρχουν σκέψεις για αναβολή των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.