«Εξοικονομώ 2024»: Έρχονται τρία προγράμματα το φθινόπωρο – Τι περιλαμβάνουν

«Εξοικονομώ 2024»: Έρχονται τρία προγράμματα το φθινόπωρο – Τι περιλαμβάνουν
Panoramic aerial view from a drone of the urban environment of the Greek capital, Athens. Apartments, buildings and roads in central Athens near Ampelikipi and Zografou residential neighborhood area. Athens, Greece on May 20, 2023 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Τα προγράμματα, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 900 εκατ. ευρώ, προσφέρουν σημαντικές επιδοτήσεις για την εγκατάσταση ενεργειακών συστημάτων.

Τρία προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο του 2024, προσφέροντας σημαντικές ευκαιρίες για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε 50.000 νοικοκυριά.

Το πρώτο πρόγραμμα, το «Εξοικονομώ 2024», απευθύνεται στο γενικό πληθυσμό. Σύμφωνα με τον ενεργειακό επιθεωρητή Μιχάλη Χριστοδουλίδη, ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, με επιπλέον 170 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος του προγράμματος είναι η ένταξη 45.000 νοικοκυριών, προσφέροντας επιδοτήσεις με βάση το σύστημα βαθμοημερών. Αυτό σημαίνει ότι οι περιοχές με μεγαλύτερη ανάγκη θέρμανσης, όπως η Δράμα, θα λαμβάνουν μεγαλύτερη επιδότηση για συσκευές θέρμανσης, σε σύγκριση με περιοχές όπως ο Άγιος Νικόλαος στην Κρήτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δεύτερο πρόγραμμα επικεντρώνεται στην εγκατάσταση αντλιών θερμότητας. Προσφέρει επιδότηση από 50% έως 60%, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, με στόχο την αύξηση της εγκατάστασης αντλιών θερμότητας από 7% στο 17% στα νοικοκυριά.

Το τρίτο πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, απευθύνεται σε φτωχά νοικοκυριά και στοχεύει στην ένταξη 5.000 νοικοκυριών. Ο κ. Χριστοδουλίδης τονίζει τη σημασία της ενεργειακής θωράκισης των ακινήτων, επισημαίνοντας ότι είναι ωφέλιμο για τους ιδιοκτήτες να αξιοποιήσουν αυτές τις ευκαιρίες.

Τα προγράμματα αυτά αποτελούν μια σημαντική προσπάθεια για την προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην Ελλάδα, ενισχύοντας την οικονομία και συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: