Εξοπλιστικά: Πού θα κατευθυνθούν τα 25 δισ. ευρώ του νέου προγράμματος – Το σχέδιο Μητσοτάκη για την Άμυνα
- 02/04/2025, 13:15
- SHARE

Το πού ακριβώς θα πάνε τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ του νέου μακροπρόθεσμου αμυντικού σχεδιασμού αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, παρουσιάζοντας ένα 12ετές πρόγραμμα «ισχυρής κυριαρχίας» που ενσωματώνει νέα τεχνολογικά πρότυπα και ενισχύει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
Από τις φρεγάτες Belharra στα drones και την «Ασπίδα του Αχιλλέα»
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η φιλοσοφία του νέου αμυντικού δόγματος αποτυπώνεται πλέον με ρεαλισμό και τεχνοκρατικό σχεδιασμό. Σε αντίθεση με προηγούμενες πρακτικές, όπου τα εξοπλιστικά εγκρίνονταν κατά περίπτωση και χωρίς σαφή δημοσιονομικό ορίζοντα, πλέον το Υπουργείο Άμυνας καλείται να εντάξει τις προτεραιότητες του εντός συγκεκριμένου ταμειακού πλαισίου. Το ποσό των 25 δισ. ευρώ θέτει τα όρια, εντός των οποίων οι Ένοπλες Δυνάμεις καλούνται να επιλέξουν τι πραγματικά χρειάζονται.
Στον πυρήνα του σχεδίου περιλαμβάνονται επενδύσεις σε υπερσύγχρονα μέσα – όπως τα νέα μαχητικά αεροσκάφη F-35, η συνέχιση του προγράμματος Rafale και η παραλαβή των φρεγατών Belharra – αλλά και ένα φιλόδοξο σχέδιο ενίσχυσης της αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας της χώρας, που φέρει την κωδική ονομασία «Ασπίδα του Αχιλλέα». Πρόκειται για ένα σύνθετο πλέγμα προστασίας που θα περιλαμβάνει λύσεις anti-drone, αντιπυραυλικές, αντιαεροπορικές, anti-ship και ανθυποβρυχιακές.
Νέες τεχνολογίες και τεχνητή νοημοσύνη στο πεδίο
Η Ελλάδα επενδύει πλέον σε ένα διαφορετικό είδος πολέμου. Η εμπειρία της Ουκρανίας έχει δείξει πως οι συμβατικοί πόλεμοι αντικαθίστανται σταδιακά από ασύμμετρες απειλές, ψηφιακές επιθέσεις και μη επανδρωμένα μέσα. Ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος των 25 δισ. ευρώ θα διοχετευτεί σε τεχνολογίες αιχμής: drones, περιπλανώμενα πυρομαχικά, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο την πλήρη αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων.
Παράλληλα, η κυβέρνηση επιχειρεί να σπάσει έναν φαύλο κύκλο δεκαετιών: την εξάρτηση της χώρας από αμιγώς εισαγόμενα οπλικά συστήματα χωρίς εγχώρια συμμετοχή. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, κάθε νέα παραγγελία θα πρέπει να περιλαμβάνει ποσοστό εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Η ελληνική αμυντική βιομηχανία καλείται να μετατραπεί από παθητικό αποδέκτη σε ισότιμο εταίρο, με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της καινοτομίας και την εδραίωση της Ελλάδας ως σημείο αναφοράς στον ευρωπαϊκό αμυντικό χάρτη.
Το σχέδιο δεν αφορά μόνο νέες αγορές αλλά και την αξιοποίηση όσων έχουν ήδη αποκτηθεί. Μεγάλο μέρος των κονδυλίων θα διατεθεί στη συντήρηση και υποστήριξη υπαρχόντων οπλικών συστημάτων – από τα μεταγωγικά C-130 μέχρι τον εκσυγχρονισμό των F-16 Viper – ώστε να παραμείνουν επιχειρησιακά έτοιμα και αξιόπιστα, αποδίδοντας το μέγιστο στην επένδυση του Έλληνα φορολογούμενου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι η διαχείριση των πόρων γίνεται πλέον με αντίστροφη προσέγγιση: πρώτα ορίζεται το δημοσιονομικό πλαφόν (25 δισ.) και μετά γίνονται επιλογές, με αυστηρό φιλτράρισμα από τα Γενικά Επιτελεία. «Τέλος στις εγκρίσεις εξοπλισμών χωρίς ρεαλισμό. Πλέον το καλάθι είναι συγκεκριμένο και απαιτεί σοβαρές επιλογές», τόνισε.
Στην ίδια ομιλία, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και ότι το επενδυτικό αυτό πλάνο θα υλοποιηθεί εντός των ορίων της ευρωπαϊκής ρήτρας διαφυγής και χωρίς παροχολογικές εκτροπές.