Εξωπραγματικά κέρδη 42 τρισ. δολαρίων για το πλουσιότερο 1% του κόσμου την τελευταία δεκαετία – Ώρα για φορολόγηση;

Εξωπραγματικά κέρδη 42 τρισ. δολαρίων για το πλουσιότερο 1% του κόσμου την τελευταία δεκαετία – Ώρα για φορολόγηση;
Photo: pixabay.com
Οι δισεκατομμυριούχοι σε όλο τον κόσμο πληρώνουν φόρους που αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 0,5% της περιουσίας τους, σύμφωνα με την Oxfam.

Το πλουσιότερο 1% του κόσμου έχει δει την περιουσία του να αυξάνεται κατά 42 τρισεκατομμύρια δολάρια την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Oxfam. Η δήλωση αυτή έρχεται ενόψει της συνόδου κορυφής της G20 στη Βραζιλία, όπου η φορολόγηση των πολυεκατομμυριούχων βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.

Η Oxfam επισημαίνει ότι η φορολόγηση των πλουσίων έχει μειωθεί σε “ιστορικά χαμηλά” επίπεδα, προειδοποιώντας για “απαράδεκτα επίπεδα” ανισότητας. Η οργάνωση τονίζει ότι ο υπόλοιπος κόσμος έχει εγκαταλειφθεί “προσπαθώντας να ζήσει με ψίχουλα”.

Η Βραζιλία, ως προεδρεύουσα χώρα της G20 – η οποία εκπροσωπεί το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ – έχει θέσει ως προτεραιότητα τη διεθνή συνεργασία για τη φορολόγηση των υπερβολικά πλουσίων. Κατά τη σύνοδο κορυφής στο Ρίο ντε Τζανέιρο, οι υπουργοί Οικονομικών της G20 αναμένεται να προχωρήσουν σε συζητήσεις για την αύξηση των φόρων στους υπερβολικά πλούσιους και τη μεθοδολογία για τη φορολόγηση των δισεκατομμυριούχων και εκείνων με υψηλά εισοδήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρόταση αυτή προβλέπεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη σύνοδο, με τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Νότια Αφρική, την Κολομβία και την Αφρικανική Ένωση να υποστηρίζουν την πρωτοβουλία, ενώ οι ΗΠΑ είναι σθεναρά αντίθετες.

Η Oxfam χαρακτήρισε την πρόταση “λυδία λίθο για τις κυβερνήσεις της G20” και κάλεσε τις χώρες να επιβάλουν ετήσιο φόρο τουλάχιστον 8% επί του “ακραίου πλούτου” των δισεκατομμυριούχων. Σύμφωνα με την οργάνωση, το ποσό των 42 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι σχεδόν 36 φορές μεγαλύτερο από τον πλούτο που συγκεντρώνεται από το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Παρά τη συσσώρευση τεράστιου πλούτου, οι δισεκατομμυριούχοι σε όλο τον κόσμο πληρώνουν φόρους που αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 0,5% της περιουσίας τους, σημειώνει η Oxfam. Επιπλέον, σχεδόν 4 στους 5 δισεκατομμυριούχους προέρχονται από χώρα που ανήκει στην G20.

Η σύνοδος κορυφής της G20 αυτή την εβδομάδα στο Ρίο ντε Τζανέιρο θα αποτελέσει κρίσιμο σημείο για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας ανισότητας μέσω της φορολόγησης των υπερβολικά πλουσίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: