Οι «εξωτικές» startups του Μπαλί
- 07/05/2014, 19:05
- SHARE
Όταν η επιχειρηματικότητα δεν «καθηλώνεται» στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Όταν ακούτε για Μπαλί, οι πρώτες εικόνες που σας έρχονται στο νου είναι καλοκαιρινές διακοπές, μαγευτικά τουριστικά θέρετρα και χρυσαφένιες παραλίες. Σωστά; Λάθος!
Εκτός από τους απανταχού τουρίστες, στο παραμυθένιο νησί του ινδονησιακού αρχιπελάγους κάνουν πλέον «απόβαση» πλείστοι όσοι Δυτικοί επιχειρηματίες, όχι για μερικές ημέρες χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς, αλλά για να στήσουν εκεί την έδρα startups ή για να «τρέξουν» ήδη πετυχημένες εταιρείες. Η αναπτυσσόμενη αυτή επιχειρηματική κοινότητα έχει μάλιστα αποκτήσει και «παρατσούκλι»: ονομάζεται «Balipreneurs»!
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του είδους «εταιρικής απόβασης» αποτελεί η Mailbird, η διάσημη πια mail client των Windows, που μετρά οκτώ άτομα προσωπικό και 18 μήνες λειτουργίας. «Το Μπαλί έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να δημιουργήσει και να αναπτύξει κανείς μία επιχείρηση», λέει στο BBC η συνιδρύτρια της εταιρείας, Αντρέα Λούμπιρ, η οποία εγκατέλειψε την οχλοβοή του αμερικανικού Οχάιο και τώρα πια ζει κι εργάζεται στο Ντενπασάρ, στο νότιο τμήμα του νησιού.
Εδώ, εξηγεί, το κόστος ζωής είναι μικρό, σχετικά το ίδιο ισχύει και με τη φορολογία. Οι ταχύτητες Ίντερνετ αντίστοιχες με αυτές στις ανεπτυγμένες χώρες. Αλλά η ειδοποιός διαφορά είναι το ειδυλλιακό περιβάλλον εργασίας.
Το «αρχηγείο» της Mailbird στεγάζεται σε ένα συγκρότημα έξι παραδοσιακών βιλών, που διατίθενται ως ενοικιαζόμενοι χώροι εργασίας για startups. Διαχειριστής του χώρου είναι η Startup Getaway του Μάικλ Μποντέκερ, που βλέπει την πελατεία της ολοένα να αυξάνει, χάρη και στο Project Getaway: μία 30ημερη περίοδος «δοκιμής» αυτού του νέου τύπου επιχειρηματικότητας, που στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της έχει πια εξελιχθεί σε «εργαστήρι» καινοτόμων εταιριών, στο ονειρεμένο σκηνικό του Μπαλί.
Έναν αντίστοιχο επιχειρηματικό «κόμβο» έχει στήσει και ο Πίτερ Γουόλ στην παραμυθένια Hubud, μία μικρή πόλη κρυμμένη μέσα στα τροπικά δάση του ινδονησιακού νησιού, που μέχρι και σήμερα είναι περισσότερο γνωστή ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός -ειδικά για σπα- στην νοτιοανατολική Ασία.
Μόλις στον έναν χρόνο λειτουργίας της, η εταιρία του Πίτερ, η Hubud -την οποία έστησε μαζί με δύο φίλους- ξεπερνά τα 250 μέλη: όλοι τους επιχειρηματίες, που προέρχονται από συνολικά 31 χώρες! «Όσοι έχουν ήδη εταιρία ή θέλουν να φτιάξουν μία, αντιλαμβάνονται ότι δεν χρειάζεται να το κάνουν πια σε ένα μεγάλο κέντρο, όπως το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη, ή ντε και καλά στην ίδια την πατρίδα τους», εξηγεί ο Πίτερ, που πριν από λίγους μήνες εργαζόταν στο αμερικανικό δίκτυο CBS ως παραγωγός ντοκιμαντέρ (ένα «σπορ» που συνεχίζει και τώρα ως freelancer).
Κάπως έτσι λοιπόν δημιουργείται στο Μπαλί έναν μικρός «στρατός» από εταιρείες που εντάσσονται στην λογική των «solopreneurs»: των ανεξάρτητων επαγγελματιών, που προτιμούν την τηλεργασία, έχοντας ως βασικά εργαλεία δουλειάς τις ταχύτητες Ίντερνετ και την τεχνολογία τηλεπικοινωνίας, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς στον χώρο εργασίας, είτε αυτός βρίσκεται σε έναν ουρανοξύστη στο Μανχάταν, δηλαδή, είτε σε ένα μπάγκαλοου στις Βερμούδες!.
Αυτή η τάση εξαπλώνεται πια και σε επίπεδο ολόκληρων επιχειρήσεων. «Μέχρι και πριν από δύο χρόνια η ιδέα μεταδιδόταν από στόμα σε στόμα», εξιστορεί ο Μάικλ Μποντέκερ της Startup Getaway. «Όμως εδώ και λίγο καιρό υπάρχουν ως έμπρακτα παραδείγματα πολλά τέτοια επιχειρηματικά success stories».
Ιστορίες όπως αυτή της Mailbird «αποδεικνύουν ότι αυτός ο τρόπος ζωής και επιχειρηματικότητας μπορεί να λειτουργήσει», προσθέτει. Δεν είναι εξάλλου τυχαία, παρατηρεί, που ολοένα και περισσότεροι επενδυτές ρίχνουν πια κεφάλαια σε startups που εδρεύουν εκτός των στενών ορίων παραδοσιακών τεχνολογικών κέντρων, όπως είναι η «Κοιλάδα του Πυριτίου», ευρύτερα γνωστή και ως Silicon Valley.
Διαβάστε ακόμη:
Γιατί έχει σημασία το πού θα εδρεύει η startup σου