EY: Αυτά απαιτούνται για να ανταγωνιστεί με επιτυχία η Ευρώπη τις ΗΠΑ και την Κίνα

EY: Αυτά απαιτούνται για να ανταγωνιστεί με επιτυχία η Ευρώπη τις ΗΠΑ και την Κίνα
Chess made from USA, EU and China flags on a world map. China, Europe Union and United States of America trade competition Photo: Shutterstock
Οι προκλήσεις είναι σημαντικές. Αλλά αν το κάνουμε σωστά, η Ευρώπη θα ξεκλειδώσει πλήρως τις δυνατότητές της, οδηγώντας σε βιώσιμη ανάπτυξη για τις επόμενες γενιές.

Της Julie Linn Teigland*

Η ΕΕ αντιμετωπίζει μερικές από τις πιο περίπλοκες προκλήσεις στην ιστορία της. Η γεωπολιτική αναστάτωση και η αστάθεια αυξάνονται. Ένα πλήθος αποδιοργανωτικών δυνάμεων έχουν κάνει την εμφάνισή τους, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, της άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης και των μεταβαλλόμενων δημογραφικών στοιχείων. Ο ανταγωνισμός από τις ΗΠΑ και την Κίνα δεν ήταν ποτέ πιο έντονος.

Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε μια εξαιρετικά αβέβαιη προοπτική για το μέλλον. Ο Mario Draghi, σε μια πρόσφατη έκθεση για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, σκιαγράφησε πώς η Ευρώπη πρέπει να λάβει επείγοντα μέτρα για να αποκατασταθεί η θέση της στην παγκόσμια σκηνή. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν τη μεταρρύθμιση του κύκλου ζωής της καινοτομίας, την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, την ενίσχυση της ασφάλειας και τη μείωση των εξαρτήσεων.

Η συναίνεση είναι σαφής: Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για αλλαγή. Πρόσφατη έρευνα της EY διαπίστωσε ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη μειώθηκαν το 2023, πέφτοντας κατά 4% σε σύγκριση με το 2022 και κατά 11% σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Παρά τις ελπίδες για ανάκαμψη μετά την πανδημία, η πραγματικότητα είναι ότι η Ευρώπη έχει μείνει πίσω λόγω της αργής οικονομικής ανάπτυξης, του εντεινόμενου πληθωρισμού, της ανόδου των τιμών της ενέργειας και του γεμάτου προκλήσεις γεωπολιτικού περιβάλλοντος.

Υπάρχουν πολλά να γίνουν, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν μπορούν να επιτύχουν την αλλαγή που χρειάζεται μόνοι τους. Οι επιχειρήσεις έχουν την ευθύνη να είναι μέρος της λύσης.

Ακολουθούν πέντε προτεραιότητες που πρέπει να τροφοδοτήσουν την ατζέντα και να βοηθήσουν την Ευρώπη ώστε να διαμορφώσει το μέλλον της με αυτοπεποίθηση.

Ενίσχυση του διεθνούς εμπορίου και των επενδύσεων

Τα επόμενα πέντε χρόνια θα δουν την ΕΕ να αντιμετωπίζει ένα περίπλοκο γεωπολιτικό περιβάλλον, με σημαντικές προκλήσεις για τη διεθνή τάξη. Καθώς η ΕΕ επιδιώκει να μειώσει τις εξωτερικές της εξαρτήσεις και να επιδιώξει στρατηγική αυτονομία, η οικοδόμηση στενών εμπορικών εταιρικών σχέσεων θα αποδειχθεί κρίσιμη.

Απαιτείται έντονη εστίαση στον επαναπροσδιορισμό του παγκόσμιου εμπορίου και των επενδύσεων. Αυτό σημαίνει ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών και συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου και προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Η ΕΕ πρέπει επίσης να εξορθολογίσει πολύπλοκες ρυθμίσεις που ενέχουν τον κίνδυνο να καταστήσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες δαπανηρές και περίπλοκες. Αλλά δεν είναι μόνο η γραφειοκρατία – είναι και οι δίκαιοι κανόνες. Η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που θα συμβάλει στην αποτελεσματική διευθέτηση των διαφορών. Θα πρέπει επίσης να δοθεί έμφαση στον συγχρονισμό των αλυσίδων εφοδιασμού και των τελωνειακών κωδίκων, διατηρώντας παράλληλα τον ιδιωτικό τομέα ενήμερο. Αυτό θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός τολμηρού σχεδίου για ένα ακμάζον, δίκαιο μέλλον των συναλλαγών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκλείδωμα της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ

Η ανταγωνιστικότητα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής της ΕΕ. Αυτό σημαίνει να πλαισιώνουμε την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση με όρους ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και όχι ρυθμιστικού φόρτου. Άλλα ζητήματα, όπως το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ενεργά για να αποφευχθεί η υπονόμευση της ελκυστικότητας της Ευρώπης.

Τώρα είναι η ώρα να μεταφέρουμε ένα ισχυρό και αποφασιστικό μήνυμα: η Ευρώπη είναι ανοιχτή για επιχειρήσεις και οι πιο λαμπρές της μέρες δεν έχουν έρθει ακόμη. Η Ένωση των Κεφαλαιαγορών της ΕΕ κερδίζει δυναμική και πρέπει να διατηρήσουμε αυτή τη δυναμική ζωντανή, αξιοποιώντας την τεχνολογία για να κάνουμε τις χρηματοπιστωτικές αγορές πιο ελκυστικές και προσβάσιμες. Οι φορολογικές πολιτικές χρειάζονται αναμόρφωση – οι απλούστεροι, συνεπείς κανόνες θα είναι το κλειδί για την αποφυγή περιττών δαπανών και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης. Η ενιαία αγορά παραμένει κρίσιμη, διασφαλίζοντας ένα δίκαιο παιχνίδι για τις επιχειρήσεις – είναι απαραίτητο να την προστατεύσουμε και να την επεκτείνουμε.

Η εμπιστοσύνη είναι το νόμισμα των αγορών και η ΕΕ πρέπει να εντείνει την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος και να αυξήσει τη συνεργασία με άλλες δικαιοδοσίες για τη διασφάλιση των επενδύσεων. Η ΕΕ πρέπει επίσης να ενισχύσει τους δεσμούς με τους γείτονές της. Μια ενωμένη, ακμάζουσα Ευρώπη ωφελεί όλους.

Οδηγώντας την ψηφιακή μετάβαση

Ο ρυθμός με τον οποίο αναπτύσσεται και εφαρμόζεται η ψηφιακή τεχνολογία -συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης- επηρεάζει τη ζωή μας περισσότερο από ποτέ. Αυτό σημαίνει νέες ευκαιρίες και νέους κινδύνους. Η ΕΕ έχει πρωτοστατήσει στη ρύθμιση του ψηφιακού χώρου – μια ισορροπημένη προσέγγιση στη διακυβέρνηση θα προωθήσει την καινοτομία, ενώ ταυτόχρονα θα μετριάσει τους κινδύνους.

Ο ψηφιακός οδηγός της ΕΕ θα πρέπει να είναι σαφής: Η ασφάλεια, η καινοτομία και τα πρότυπα πρέπει να δείχνουν τον δρόμο. Η προστασία των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτη, αλλά είναι επίσης σημαντικό να μην καταπνίγεται η δημιουργικότητα. Η ΕΕ πρέπει να είναι μαγνήτης για έξυπνα μυαλά και τολμηρές ιδέες, με αρκετούς κανόνες που να τους καθοδηγούν αλλά όχι αρκετούς για να τους εμποδίζουν. Καθώς η τεχνολογική καινοτομία τρέχει μπροστά, η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωση του παγκόσμιου οδικού χάρτη, πιέζοντας για κοινά ηθικά πρότυπα που ανοίγουν πόρτες για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως.

Όσον αφορά στις απειλές στον κυβερνοχώρο, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ενοποιημένες άμυνες, κοινές πληροφορίες και καλά ενημερωμένους πολίτες.

Ευθυγράμμιση της ευημερίας με τους στόχους βιωσιμότητας 

Η ΕΕ οδηγεί το δρόμο προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Σύμφωνα με την έρευνά μας, το 67% των επιχειρήσεων θεωρεί την Ευρώπη καλύτερη από άλλες περιοχές στο να τις υποστηρίζει στην επίτευξη των σχεδίων βιωσιμότητας.

Η πραγματική δουλειά έγκειται στην ευθυγράμμιση της ευημερίας με τους στόχους βιωσιμότητας. Η αναφορά των ESG πρέπει να είναι κρυστάλλινη – όχι άλλο χάος δεδομένων, μόνο ένα σύνολο κανόνων για όλους σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι επιχειρήσεις πρέπει να συσπειρωθούν με τον δημόσιο τομέα για να οδηγήσουν προς ένα net-zero μέλλον, μειώνοντας τις εκπομπές στο μισό έως το 2030 με έμφαση στη βιώσιμη χρηματοδότηση, στις καθαρότερες πόλεις και στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Η ταξινομία της ΕΕ για βιώσιμες δραστηριότητες πρέπει να αποσαφηνιστεί, βοηθώντας τις εταιρείες να γίνουν πράσινες χωρίς να μπλέκονται στη γραφειοκρατία. Οι κυβερνήσεις πρέπει να παράσχουν τη σωστή υποστήριξη και κίνητρα που θα καταστήσουν την πράσινη μετάβαση δεδομένη. Η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας επανάστασης της βιωσιμότητας – και ο κόσμος παρακολουθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δέσμευση σε δεξιότητες και ταλέντο

Καθώς προετοιμαζόμαστε για ένα πιο πράσινο, πιο ψηφιακό μέλλον, ο εξοπλισμός του εργατικού δυναμικού με τις κατάλληλες δεξιότητες δεν είναι απλώς επιθυμητός – είναι μια απόλυτη επιτακτική ανάγκη.

Στο πλαίσιο αυτό θα απαιτηθεί η παροχή στους νέους μιας πολύπλευρης εκπαίδευσης που περιλαμβάνει δεξιότητες βιωσιμότητας και αναδυόμενες τεχνολογίες. Αλλά δεν είναι μόνο η θεωρητική γνώση – δεξιότητες ζωής όπως η προσαρμοστικότητα, η ανθεκτικότητα και η ικανότητα μάθησης (learn – unlearn – relearn) θα είναι επίσης κρίσιμες.

Η ΕΕ πρέπει να μεταμορφωθεί σε μαγνήτη για τα πιο έξυπνα μυαλά στην τεχνητή νοημοσύνη και την πράσινη τεχνολογία, μέσω του upskilling και του μετασχηματισμού. Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό θα ήταν η εισαγωγή Ευρωπαϊκών Badges Δεξιοτήτων. Σκεφτείτε τα ως διαβατήρια για τα ταλέντα σας, κάνοντας κάθε δεξιότητα να μετράει, είτε μαθαίνετε στην τάξη είτε στη δουλειά. Αυτό θα βοηθούσε στη δημιουργία ενός εργατικού δυναμικού που είναι έτοιμο για όλα και αναγνωρίζεται παντού.

Ο συνεργατικός δρόμος που ανοίγεται μπροστά μας

Ο δρόμος της Ευρώπης προς τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα είναι ξεκάθαρος, αλλά το ταξίδι δεν θα είναι εύκολο. Οι επιχειρήσεις πρέπει να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή τη διαδικασία. Ενώ οι κυβερνήσεις μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη, ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία να επενδύσει, να καινοτομήσει και να ηγηθεί. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει διακριτές προκλήσεις, από την πλοήγηση στις γεωπολιτικές εντάσεις μέχρι τον συντονισμό των προσπαθειών σε πολλές χώρες, γεγονός που καθιστά την τολμηρή επιχειρηματική ηγεσία ακόμη πιο σημαντική για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων κατά μέτωπο.

Οι προκλήσεις είναι σημαντικές. Αλλά αν το κάνουμε σωστά, η Ευρώπη θα ξεκλειδώσει πλήρως τις δυνατότητές της, οδηγώντας σε βιώσιμη ανάπτυξη για τις επόμενες γενιές.

* Επικεφαλής Περιοχής της ΕΥ για Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ινδία και Αφρική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com