EY Ελλάδος: Σημαντικές οι απαιτήσεις κανονιστικής συμμόρφωσης για τις ελληνικές επιχειρήσεις
- 11/06/2020, 12:27
- SHARE
Ζητήματα κανονιστικής συμμόρφωσης για τις επιχειρήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο Webcast που διοργάνωσε πρόσφατα η ΕΥ Ελλάδος, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επαγγελματιών Κανονιστικής Συμμόρφωσης Ελλάδος (ΣΕΚΑΣΕ).
Κατά το webcast, στελέχη της ΕΥ και του ΣΕΚΑΣΕ ανέλυσαν μια σειρά από ζητήματα κανονιστικής συμμόρφωσης που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την Οδηγία 2018/822 (DAC6), σε συνδυασμό με τις Οδηγίες 2015/849 (4 AML Οδηγία), το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων (5 AML-UBO Οδηγία), την Οδηγία της EE 2019/1937 (Whistleblower Protection Directive), και το ISO 37301 για τα συστήματα διαχείρισης συμμόρφωσης.
Ως προς το επίπεδο αντίληψης των συμμετεχόντων για τον σκοπό και τις επιπτώσεις των Ευρωπαϊκών Οδηγιών, έγινε φανερή η ανάγκη περισσότερης ενημέρωσης, καθώς σχεδόν τα μισά στελέχη (48%) ανέφεραν ότι έχουν ενημερωθεί σχετικά, αλλά χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για να αξιολογήσουν εάν θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στον οργανισμό τους.
Αναφορικά με τα προφίλ κινδύνου που αναλαμβάνουν οι οργανισμοί των συμμετεχόντων, τα περισσότερα στελέχη (36%) απάντησαν ότι επικεντρώνονται σε πελάτες μεσαίου κινδύνου, ενώ μόνο το 14% εκτιμά ότι οι πελάτες του παρουσιάζουν ένα προφίλ υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό (20%) ανέφερε ότι δεν έχει οριοθετήσει ακόμη το προφίλ κινδύνου του πελατολογίου του.
Σε ερώτηση σχετικά με το εάν έχει ολοκληρώσει ο οργανισμός τους την αξιολόγηση των επιπτώσεων της Οδηγίας DAC6, το 51% των στελεχών απάντησε ότι δεν έχει ολοκληρώσει σχετική αξιολόγηση και βρίσκεται εν αναμονή της εφαρμογής της στην Ελλάδα, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κανείς από τους συμμετέχοντες δεν ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί σχετική αξιολόγηση.
Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν, επίσης, με ποιον τρόπο σχεδιάζουν να παρακολουθήσουν και να εφαρμόσουν την Οδηγία MDR, στις διάφορες χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται. Το 24% δήλωσε ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει συμβουλές των εξωτερικών συμβούλων με τους οποίους ήδη συνεργάζεται, το 17% ότι θα προχωρήσει με τη βοήθεια του υφιστάμενου προσωπικού του, το 13% με τη χρήση γνώσεων / λύσεων λογισμικού τρίτων μερών, ενώ παραπάνω από τους μισούς (54%) ανέφεραν ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη.
Ως προς το επίπεδο προετοιμασίας των επιχειρήσεών τους αναφορικά με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2019/1937 (Whistleblower Protection Directive), το 49% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είτε έχει πραγματοποιήσει ήδη όλες τις απαραίτητες ενέργειες, είτε έχει ξεκινήσει την υλοποίησή τους, ενώ ένας στους τρεις συμμετέχοντες (35%) ανέφερε ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η πραγματοποίηση των απαιτούμενων ενεργειών, ωστόσο είναι στα άμεσα πλάνα της επιχείρησής του.
Επίσης, προέκυψε ότι μόνο ένας στους τέσσερις συμμετέχοντες (25%) γνώριζε την ύπαρξη του ISO 37301 για τα συστήματα διαχείρισης συμμόρφωσης, καθώς και του πρότερου ISO 19600, ενώ η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (59%) δε γνώριζε την ύπαρξή του, αλλά θεωρεί πλέον ότι είναι κάτι με το οποίο αξίζει να ασχοληθεί ο οργανισμός τους.