EY: Η ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης αποτελεί πρόκληση για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα

EY: Η ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης αποτελεί πρόκληση για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα
Photo:
Η εταιρική διακυβέρνηση στην Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν εχθές, η Εrnst & Υoung σε συνεργασία με τη Velos Advisory, με την παρουσία εκπροσώπων επιχειρήσεων και θεσμικών φορέων.

Η ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης αποτελεί σήμερα κορυφαία πρόκληση για τις ελληνικές επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία γενικότερα. Η τήρηση σύγχρονων και αυστηρών κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης, όπως και η διαφάνεια, η ποιότητα και η αξιοπιστία των οικονομικών στοιχείων, αποτελούν προϋπόθεση για την εμπέδωση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας, αλλά και των επενδυτών, προς τις ελληνικές επιχειρήσεις. Η εκδήλωση αυτή, εντάσσεται στις πρωτοβουλίες της ΕΥ και της Velos Advisory για τη συμβολή στον δημόσιο διάλογο γύρω από το θέμα, με στόχο την ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων, της Πολιτείας και των εποπτικών αρχών γύρω από το ζήτημα.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, την εκδήλωση άνοιξε ο Άκης Σκέρτσος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ο οποίος τόνισε: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ανάταξη της χώρας, η αποκόλληση από το τέλμα και τον φαύλο κύκλο της υστέρησης και της υπανάπτυξης δεν θα επιτευχθεί, αν δεν αντιμετωπίσουμε το πρωταρχικό αίτιο, την ποιότητα και τον χαρακτήρα της διακυβέρνησης, τόσο στο κράτος όσο και στις επιχειρήσεις – δημόσιες και ιδιωτικές. Με τον πρώτο νόμο που ψηφίστηκε για το επιτελικό κράτος και με δύο νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αναδιοργάνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και την εταιρική διακυβέρνηση, είμαστε αποφασισμένοι να θέσουμε τις βάσεις ώστε η Ελλάδα, και σε κρατικό και σε εταιρικό επίπεδο να λάμψει ξανά».

Κοινή διαπίστωση όσων συμμετείχαν στο panel ήταν ότι η ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης θα βελτιώσει την πρόσβαση σε κεφάλαια των ελληνικών επιχειρήσεων και θα μειώσει το κόστος χρηματοδότησης. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι, οι επενδυτές γνωρίζουν πως η σωστή εταιρική διακυβέρνηση οδηγεί συνήθως σε καλύτερες μακροπρόθεσμες επιδόσεις, ενώ το έλλειμμα διακυβέρνησης οδηγεί συστηματικά στην αποτυχία. Οι ομιλητές συμφώνησαν επίσης, για τον σημαντικό ρόλο που καλούνται να παίξουν τα ανεξάρτητα μέλη των ΔΣ στη σχέση των επιχειρήσεων με τους επενδυτές. Επιπρόσθετα, τονίστηκε ότι τα μέλη των ΔΣ πρέπει να θυμούνται πως έχουν μια περιορισμένη εντολή, η οποία λήγει με την επόμενη γενική συνέλευση. Τέλος, οι ξένοι ομιλητές παρατήρησαν ότι οι ελληνικές εταιρείες παραμένουν αρκετά εσωστρεφείς και εξέφρασαν την επιθυμία τους για έναν πιο ανοικτό, συνεχή και έγκαιρο διάλογο με πρωτοβουλία των ίδιων των επιχειρήσεων.

Οι Βασίλης Καμινάρης, Head of Assurance Services της EY στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και Αιμιλία Βάρφη, διευθύνουσα σύμβουλος της Velos Advisory, εξειδικευμένη εταιρεία στην παροχή διασυνοριακών συμβουλευτικών υπηρεσιών, αναφέρθηκαν αναλυτικά στον ρόλο της εταιρικής διακυβέρνησης για την ενίσχυση της ελκυστικότητας της Ελλάδος ως επενδυτικού προορισμού.

Ο κ. Καμινάρης αναφέρθηκε στην πρόσφατη έρευνα της ΕΥ, Attractiveness Survey: Ελλάδα, η οποία κατέγραψε τις απόψεις της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας έναντι της χώρας μας ως επενδυτικού προορισμού. Όπως εξήγησε ο κ. Καμινάρης, «η έρευνα διαπιστώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα ψηλά στην ατζέντα των επενδυτών, ωστόσο, για να μετατραπεί το ενδιαφέρον αυτό σε επενδυτικά έργα θα πρέπει η χώρα να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές σε τομείς όπως η φορολογία, η ενίσχυση της εκπαίδευσης και των ανθρώπινων δεξιοτήτων, η στήριξη της καινοτομίας και του κλάδου της τεχνολογίας και η μεγέθυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πλην αυτών, όμως, είναι αυτονόητο ότι η εμπέδωση της εταιρικής διακυβέρνησης θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών».

Η Αιμιλία Βάρφη, ανέλυσε τα ευρήματα μελέτης αντιλήψεων, που ανατέθηκε ειδικά για την παρούσα εκδήλωση στην Investor Update, ομάδα εμπειρογνωμόνων που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ειδική στην ανάλυση των κεφαλαιαγορών και των μετοχικών συνθέσεων, και μία εκ των συνεταίρων της Velos Advisory. Η έρευνα η οποία διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 2019, αποτυπώνει τις αντιλήψεις των χρηματοπιστωτικών αγορών για τις ελληνικές εισηγμένες εταιρείες, τις προκλήσεις και τους κινδύνους μίας επένδυσης στην Ελλάδα, την ποιότητα των επενδυτικών σχέσεων (IR), τη χρηματοοικονομική επικοινωνία, και την εταιρική διακυβέρνηση των ελληνικών εταιρειών. Όπως τόνισε η κα. Βάρφη, «παρά την ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς το 2019, επιβάλλεται να επαναδημιουργηθεί η εμπιστοσύνη με τη διεθνή κοινότητα, και ενώ έχει αναγνωριστεί πως έχει υπάρξει κάποια βελτίωση των επενδυτικών σχέσεων τα τελευταία δύο χρόνια, παραμένει η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της ποιότητας των IR και της επικοινωνίας περί τα χρηματοοικονομικά».