ΕΖΑ: Η μπύρα χωρίς αλκοόλ κερδίζει έδαφος στην ελληνική αγορά

ΕΖΑ: Η μπύρα χωρίς αλκοόλ κερδίζει έδαφος στην ελληνική αγορά
Η οικονομική εξυγίανση, το άνοιγμα στη HO.RE.CA. και το rebranding.

Μείωση καθαρού δανεισμού και αύξηση EBITDA σημείωσε η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ), στρώνοντας το έδαφος για επιστροφή σε κερδοφορία τα επόμενα έτη.

«Για το 2024 δεν θα εμφανίσουμε κέρδη, αλλά με τις κινήσεις εξορθολογισμού και τη στρατηγική που έχουμε εφαρμόσει, θα κλείσει και άλλο η ψαλίδα. Είμαστε συγκρατημένοι, και ταυτόχρονα συνεχίζουμε να επενδύουμε στα brands μας, διότι πιστεύουμε ότι αυτό θα μας φέρει οφέλη» ανέφερε ο CEO της ΕΖΑ, Νικήτας Ασπιώτης σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους.

Όπως ειπώθηκε, ο τζίρος αυξήθηκε το 2023 κατά 1 εκατ. ευρώ και το 2024 κινείται ανοδικά, ενώ ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά 3 εκατ. ευρώ, υποχωρώντας στα 23,5 εκατ. ευρώ.

«Η κερδοφορία θα κλείσει σε καλύτερα επίπεδα. Περιμένουμε τον Αύγουστο που θα είναι μεγαλύτεροι οι όγκοι κατανάλωσης για να έχουμε μια αντιπροσωπευτική εικόνα του πώς θα κυλήσει η χρονιά. Πρωταρχικός στόχος μας είναι να χτίσουμε θέση στην αγορά της HO.RE.CA. που παίζουν οι μεγάλες συσκευασίες».

Υπάρχουν περιθώρια για νέους παίκτες

Για τον επικεφαλής της ΕΖΑ, η αγορά της μπίρας είναι ήδη μεγάλη, ωστόσο έχει περιθώρια να υποδεχτεί νέους παίκτες. Μάλιστα η εκτίμησή του είναι ότι φέτος η αγορά θα ξεπεράσει για πρώτη φορά τα επίπεδα του 2019 σε όγκο κατανάλωσης, αγγίζοντας τα 4 εκατομμύρια εκατόλιτρα.

«Η μικρή λιανική ήταν ανέκαθεν σημαντική και για την εταιρεία, αλλά και για την εκάστοτε τοπική αγορά και υποβοηθείται και από τον τουρισμό. Θέλουμε να εστιάσουμε ακόμη περισσότερο στα κερδοφόρα κομμάτια, δηλαδή στη φιάλη και στο βαρέλι. Μέχρι πρότινος ήμασταν επικεντρωμένοι στο κουτί στο σουπερμάρκετ και τώρα χτίζουμε το δικό μας δίκτυο με δικιά μας ομάδα στη HO.RE.CA.».

Ψήφο εμπιστοσύνης στα προϊόντα της ΕΖΑ δίνει η τοπική αγορά της Κρήτης στην οποία η διείσδυση είναι μεγάλη, με τον κ. Ασπιώτη να επισημαίνει πως η Pils είναι Νo 3 μάρκα στο convenience και στο κουτί, αποτελώντας το best seller και τη ναυαρχίδα της εταιρείας.

Αναφερόμενος στο κόστος παραγωγής και τις τιμές των πρώτων υλών που έχουν πάρει την ανιούσα, τόνισε πως από το 2021 και μετά αυξήθηκε κατά 60%-70%, όμως τον τελευταίο χρόνο υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης. Το δε κόστος ενέργειας έχει τριπλασιαστεί!

«Μέσα στο 2024 δεν κάναμε ανατιμήσεις στα προϊόντα μας, όμως μειώσαμε συνειδητά τις εξαγωγές γιατί είχαν χαμηλή κερδοφορία. Παρατηρούμε ότι η μπύρα χωρίς αλκοόλ, που στην Ελλάδα έχει μερίδιο της τάξης του 3%, κερδίζει μερίδια από ανταγωνιστές εκτός μπύρας. Ο καταναλωτής στρέφεται σε πιο υγιεινές επιλογές επιλέγοντας μέσα στη μέρα του μπύρα χωρίς αλκοόλ, αντί αναψυκτικού που περιέχει ζάχαρη ή άλλου είδους γλυκαντικά»

Πρόσθεσε πως στην μπύρα χωρίς αλκοόλ η ΕΖΑ διαθέτει την πιο σύγχρονη γραμμή εμφιάλωσης στα Βαλκάνια και τεχνολογία που δεν έχουν οι άλλοι, εξηγώντας πως στην προκειμένη περίπτωση ολοκληρώνεται η ζύμωση της μπίρας και αφαιρείται το αλκοόλ στο τέλος, και όχι κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, όπως κάνει ο ανταγωνισμός, έτσι ώστε να διατηρούνται το σώμα, η πλούσια γεύση και το άρωμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: