ΕΖΑ: Η ιστορία πίσω από την ελληνική μικροζυθοποιία που ανέτρεψε τα δεδομένα
- 22/02/2018, 12:57
- SHARE
Ο Αθανάσιος Συριανός αποκαλύπτει πώς πέρασε από το φάσμα της χρεοκοπίας στη μεγάλη αντεπίθεση και θέλει να φτάσει σε Κίνα και Λ. Αμερική.
Ομολογουμένως στην Ελλάδα η αγορά ζύθου ήταν ανέκαθεν μια αγορά στην οποία τη μερίδα του λέοντος απολάμβαναν ξένα brands. Οτιδήποτε ήταν ξενόφερτο και ορμώμενο εκ βορείου Ευρώπης, ήταν συνάμα και ποιοτικό αφού συνδεόταν με χώρες που διέθεταν μακρά παράδοση. Ωστόσο, τα δεδομένα φαίνεται να αλλάζουν άρδην σε παγκόσμιο επίπεδο, δίνοντας στις μικροζυθοποιίες την ευκαιρία που τους αξίζει και βάζοντας στο παιχνίδι τους εκάστοτε τοπικούς παραγωγούς.
Τρανό παράδειγμα η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ), η οποία μέσα στην κρίση κέντρισε το ενδιαφέρον επενδυτών, έκανε «focus» στην ελληνικότητα των προϊόντων της κερδίζοντας παράλληλα το «στοίχημα» της εξωστρέφειας.
Επικεφαλής της ΕΖΑ είναι ο Αθανάσιος Συριανός, ο οποίος έχει ενεργό ρόλο στην εγχώρια επιχειρηματική σκηνή, καθώς είναι μέλος του ΣΕΒ και αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Γεννημένος από Έλληνα πατέρα και Γερμανίδα μητέρα, έχει βρεθεί πολλές φορές στη δυσμενή θέση να υπερασπιστεί την Ελλάδα και τα όσα υφίσταται ο λαός της στα χρόνια της κρίσης.
Καλεσμένος σε τηλεοπτικές εκπομπές παρουσία του τέως προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε πλήθος talk shows της Deutsche Welle, σε συναντήσεις με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βόλφκανγκ Σόιμπλε καθώς και σε γερμανικά φόρα υψηλού κύρους, υπερασπίζεται με πάθος την Ελλάδα και προσπαθεί να δώσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα όσα συμβαίνουν στην πραγματική οικονομία.
Με σπουδές πάνω στα οικονομικά, το management και την ναυτιλία σε πανεπιστήμια της Γερμανίας και του Λονδίνου ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως σύμβουλος επιχειρήσεων στη Roland Berge, μια από τις μεγαλύτερες συμβουλευτικές εταιρείες της Γερμανίας. Χάρη στην εμπειρία του, η Lowenbrau τον επιλέγει, στη συνέχεια για ένα project που θα «έτρεχε» στην Ελλάδα. Η ΕΖΑ λειτουργούσε έως τότε ως θυγατρική του γερμανικού ομίλου παραγωγής μπίρας Lowenbrau διατηρώντας ιδιόκτητο εργοστάσιο στην Αταλάντη. Ωστόσο, τα οικονομικά της μεγέθη ήταν τέτοια που οι Γερμανοί έκριναν ότι έπρεπε να μπει σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, διαφορετικά η μόνη επιλογή ήταν το λουκέτο. Το 1998, ο κ. Συριανός εξαγοράζει τις μετοχές που ανήκαν στη γερμανική θυγατρική εταιρεία υπό μορφή management buy out, με αποτέλεσμα πέντε χρόνια αργότερα να περάσει σε 100% ελληνικό ιδιοκτησιακό καθεστώς και από πολυεθνική να γίνει αμιγώς ελληνική.
«Η πρώτη μου σκέψη ήταν σε ποιες στρατηγικές κινήσεις έπρεπε να προβώ για να αναπτυχθεί η εταιρεία. Η συμβουλή που θα έδινα σε ένα νέο που τώρα ξεκινά, είναι να έχει επάρκεια κεφαλαίου και να μην κάνει από την αρχή λάθος στην ποιότητα. Να σκέφτεται ότι η επιλογή του αφορά μια απασχόληση, την οποία, κατά κάποιο τρόπο, «παντρεύεται» για τα επόμενα 30 χρόνια» λέει στο fortunegreece.com ο κ. Συριανός, προσθέτοντας πως το motto του είναι “make values no money”.
Τονίζει πως παρότι οι Γερμανοί ήθελαν να κλείσουν την εταιρεία λόγω χρεών, η επιμονή του να την «αναστήσει», καθώς πίστευε ότι ήταν «blue chip», τον έκανε να πάρει εξ’ ολοκλήρου το ρίσκο. Έτσι, μετά την επανεκκίνηση, κατάφερε να επιστρέψουν τα νούμερα σε ανοδική τροχιά.
Το 2010, ήταν σταθμός στην πορεία της εταιρείας, αφού όπως εξηγεί ο κ. Συριανός με την έλευση της κρίσης οι Έλληνες θυμήθηκαν ξαφνικά ότι προτιμούν προϊόντα ελληνικού χαρακτήρα. «Από χώρα προσέλκυσης επενδύσεων βρεθήκαμε στο πουθενά. Έπρεπε να πάρω την κατάσταση στα χέρια μου και να συνεχίσω μόνος μου. Τα τελευταία χρόνια δημιουργήσαμε καινούργιες μάρκες, αποκτήσαμε τεχνογνωσία από το εξωτερικό, και δώσαμε έμφαση στον ελληνικό χαρακτήρα των προϊόντων μας».
Από το 2013 – με την είσοδο του Δημήτρη Δασκαλόπουλου στο επενδυτικό σχήμα – μέχρι και σήμερα έχουν γίνει επενδύσεις ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούσαν τεχνολογικό εξοπλισμό, ανάπτυξη σημάτων με ιδιαίτερο χαρακτήρα, τα οποία οδήγησαν στην απόσπαση αρκετών βραβείων.
Σύμφωνα με τον κ. Συριανό υπάρχει μία παγκόσμια τάση, κυρίως σε Αμερική και Ευρώπη, που θέλει να δίνεται έμφαση στις ανεξάρτητες ζυθοποιίες. Στην Αμερική οι μικροζυθοποιίες κατέχουν το 12% των κερδοφόρων όγκων, ένα ποσοστό διόλου αμελητέο. «Παρατηρείται αναμφίβολα μία διεθνής τάση για τοπικά προϊόντα. Στη χώρα μας υπάρχουν 60 μικροζυθοποιίες και η αίσθηση μας είναι πως τα μεγάλα σήματα καταρρέουν και πως μέσα στην κρίση άνοιξε μία καινούργια αγορά και δημιουργήθηκαν ευκαιρίες».
Ο ΕΦΚ και η μετανάστευση έριξαν την κατανάλωση της μπύρας
Το 2017 ο τζίρος της ΕΖΑ έκλεισε με άνοδο 11%, σε μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά, όπου μειώθηκε ο όγκος λόγω της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, αλλά και του γεγονότος ότι έφυγε αρκετός νέος κόσμος στο εξωτερικό. «Σκεφτείτε ότι 1 εκατομμύριο άνθρωποι λείπουν αυτή τη στιγμή από την Ελλάδα και έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό για οικονομικούς λόγους και το τι σημαίνει αυτό για την κατανάλωση. Σε ετήσια βάση στο εργοστάσιο μας στην Αταλάντη παράγεται το 20% με 25% της ελληνικής μπύρας. Απασχολούνται 180 άτομα προσωπικό, ενώ σήμερα η παραγωγή είναι της τάξεως των 400.000 εκατόλιτρων, με δυνατότητα να αγγίξει τα 100 εκατομμύρια εκατόλιτρα».
Ο πιο δυνατός κωδικός στην Ελλάδα είναι η Pils με την ΕΖΑ να αποτελεί ανερχόμενη δύναμη. «Το 2018 προσβλέπουμε σε αύξηση τζίρου 30% και διεύρυνση του εμπορικού μας δικτύου. Το 2017 οι εξαγωγές άγγιξαν το 11%, ενώ φέτος ο στόχος είναι το ποσοστό αυτό να διευρυνθεί στο 13% με 14%». Μάλιστα το 70% των εξαγωγών διοχετεύεται σε Αλβανία, Μάλτα, Κύπρο και Ισραήλ, με τον κ. Συριανό να αποκαλύπτει τα σχέδια επέκτασης σε Λατινική Αμερική και Κίνα.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον κλάδο της ζυθοποιίας και στις αντιδικίες που έχουν φέρει την εμπλοκή της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο κ. Συριανός αναφέρει πως η επιτροπή είναι ασθενής θεσμός που πρέπει να καλύψει πολλά μέτωπα σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που καθιστά δύσκολο το έργο της.
«Δυστυχώς οι κυβερνητικοί είναι σαν τους “λωτοφάγους” και ξεχνούν τις δεσμεύσεις τους. Είμαστε πλέον στη φάση του ποιος θα μας δώσει την προοπτική μιας επερχόμενες προόδου και τη λύση στην εξίσωση».
Προσθέτει πως παράδειγμα βιομηχανικού πολιτισμού χωρίς εγχώριο Brand δεν μπορεί να υπάρχει, γι’ αυτό και απαιτούνται ενέργειες εκπαίδευσης νέων επιχειρηματιών και να παροχής χρημάτων από την Πολιτεία για να προωθηθούν ιδέες όπως είναι το «Ελλα-δικά μας».
Προγράμματα εκπαίδευσης για νέους ζυθοποιούς
Στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης εκπαιδευτικού συστήματος για νέους ζυθοποιούς στην Ελλάδα, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ανέλαβε την πρωτοβουλία να υλοποιήσει προγράμματα διττής εκπαίδευσης βάσει του διττού μοντέλου που λειτουργεί στη Γερμανία. Ειδικότερα τα προγράμματα εκπαίδευσης
- εγκρίνονται από το Υπουργείο Παιδείας,
- προτείνονται και συντάσσονται από τους επαγγελματικούς φορείς (κλαδικά επιμελητήρια)
- Επιχειρήσεις που προσφέρουν θέσεις εκπαίδευσης, λειτουργούν βάσει συγκεκριμένων ποιοτικών προτύπων και πιστοποιημένης καταλληλόλητας
- Η διάρκεια της εκπαίδευσης είναι διετής ή τριετής.
- Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης οι μαθητευόμενοι αμείβονται από την επιχείρηση
- Το θεωρητικό μέρος είναι 40% και το πρακτικό μέρος αποτελεί το 60% της εκπαίδευσης
- Οι μαθητευόμενοι αποκτούν μετά από εξετάσεις πτυχία επιτυχούς μαθητείας και άσκησης επαγγέλματος
«Σε συνεργασία με το ελληνογερμανικό επιμελητήριο «τρέχουμε» προγράμματα που βοηθούν στο να παράξουν νέοι επιχειρηματίες τη δική τους μπύρα λαμβάνοντας την απαιτούμενη τεχνογνωσία. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις για συνεργασία και με το Υπουργείο Παιδείας και τον ΟΑΕΔ για τη δημιουργία σχολής ζυθοποιΐας τριετούς εκπαίδευσης».
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΖΑ προέβη σε καλλιέργειες κριθαριού 120 στρεμμάτων σε συνεργασία με την τράπεζα Πειραιώς και όπως επισημαίνει και ο κ. Συριανός πέρυσι η χώρα παρήγαγε για πρώτη φορά λυκίσκο στην περιοχή της Αταλάντης.
«Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο την συνεργασία μας με την τράπεζα Πειραιώς και μελλοντικά να πάμε στα 3000 με 4000 στρέμματα. Για μένα η μπύρα είναι απόλαυση και πάθος. Αυτές είναι οι δύο πρώτες λέξεις που έρχονται στο μυαλό μου όταν σκέφτομαι την ΕΖΑ» καταλήγει.