Facebook: «Καμπάνα» 40 εκατ. δολαρίων στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού με διαφημιστές
- 09/10/2019, 19:00
- SHARE
του Chris Morris
Το Facebook συμφώνησε να πληρώσει 40 εκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού με διαφημιστές οι οποίοι το κατηγορούν ότι «φούσκωνε» τη μέση διάρκεια παρακολούθησης βίντεο από τους χρήστες στην πλατφόρμα.
Η αγωγή υποβλήθηκε πριν από τρία χρόνια και, μέχρι τώρα, το Facebook προσέβαλλε την αγωγή λέγοντας ότι ήταν «άνευ αξίας». Σε τροποποιημένη καταγγελία τους, οι ενάγοντες ανέφεραν ότι «τα μεγέθη μέσης παρακολούθησης δεν “φουσκώνονταν” μόνο κατά 60%-80% αλλά κατά 150%-900%».
Αν και διαφωνεί με την αγωγή, το Facebook παραδέχθηκε το 2016 ότι μεγέθυνε τεχνητά τα νούμερα που αφορούσαν τη μέση διάρκεια της παρακολούθησης μετρώντας μόνο τις θεάσεις βίντεο που είχαν διάρκεια άνω των τριών δευτερολέπτων.
Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι εστιασμένος στους διαφημιστές, με το 70% του ποσού να προορίζεται γι’ αυτούς (ενώ το υπόλοιπο αφορά δικαστικά έξοδα).
Όμως, το συνολικό κόστος της υπόθεσης ήταν υψηλότερο, εφόσον οι εταιρείες εν τέλει περιέκοψαν τον αριθμό των θέσεων εργασίας που αφορούσαν τα βίντεο όταν κατέστη σαφές ότι το μέσο δεν ήταν τόσο δημοφιλές όσο νομιζόταν αρχικά. Μάλιστα, κάποιοι παρατηρητές επεσήμαναν ότι το «φούσκωμα» του χρόνου παρακολούθησης των βίντεο από το Facebook δεν επηρέαζε μόνο διαφημιστές αλλά και μέσα ενημέρωσης.
Η υπόθεση τώρα βρίσκεται στα χέρια του δικαστή Jeffrey White, ο οποίος θα αποφασίσει κατά πόσο το ύψος του εξωδικαστικού συμβιβασμού επαρκεί. Οι ενάγοντες έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για την προσφορά του Facebook.
Ακόμα και πριν τη συγκεκριμένη αγωγή, το Facebook είχε θέματα με την παροχή σωστών στοιχείων για τα ποσοτικά μεγέθη που αφορούν τα βίντεό του. Τον Μάιο του 2017, αποζημίωσε κάποιους διαφημιστές αφότου παραδέχτηκε ότι τους έλεγε ότι οι χρήστες κλίκαραν στα βίντεό τους, ακόμα κι αν αυτοί στην πραγματικότητα άλλαζαν απλώς το μέγεθος προβολής της οθόνης του βίντεο. Και τον επόμενο Σεπτέμβρη, οι αναλυτές κατηγόρησαν το Facebook ότι υπερέβαλλε κατά πολύ στον αριθμό των ανθρώπων οι οποίοι δυνητικά παρακολουθούσαν τις διαφημίσεις.