Το Facebook παραδέχεται τα «πειράματα» σε χρήστες του
- 03/10/2014, 16:07
- SHARE
Αλλά υπόσχεται να είναι πιο προσεχτικό στο μέλλον.
Δεν πέρασε πολύ καιρός που το Facebook ανακοίνωνε τα αποτελέσματα ενός πειράματος που διεξήγαγε ερήμην 700.000 χρηστών του, με το οποίο διαπίστωνε τον θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο που είχαν ανάλογα ποστ που εμφανίζονται στο timeline, στην ψυχολογία τους.
Αυτό έγινε τον περασμένο Ιούνιο, γεγονός που προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή για τον τρόπο που το κοινωνικό δίκτυο των 1,3 δισ. χρηστών χειραγωγεί εν αγνοία τους τα χρονολόγια και τη διάθεσή τους.
Σε post του στο Facebook ο Τεχνικός Διευθυντής του, Mike Schroepfer, απολογήθηκε εκ μέρους της πλατφόρμας, περιγράφοντας τα σχέδια για πιο «δομημένες έρευνες στο μέλλον», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Facebook θα συνεχίσει τις έρευνες επάνω στη συμπεριφορά των χρηστών του.
«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι έπρεπε να είχαμε κάνει τα πράγματα διαφορετικά» τονίζει μεταξύ άλλων ο Schroepfer και σταχυολόγησε μια σειρά από μεθόδους που θα βελτιώσουν τις εν λόγω έρευνες.
Το Facebook, με την ανακοίνωση αυτή, δείχνει την πρόθεσή του να διορθώσει τις υποδομές που επέτρεψαν τη διεξαγωγή του περιβόητου, επιθετικού «ψυχολογικού πειράματός» του και να βοηθήσει το τμήμα ερευνών να αντιληφθεί ότι οι χρήστες του Facebook δεν είναι ποσοστά σε κάποιο διάγραμμα.
Όλα ξεκίνησαν όταν τον Ιανουάριο του 2012 ο αριθμός των ευχάριστων και των δυσάρεστων αναρτήσεων που είδαν 690.000 μέλη του Facebook να έρχονται από τους φίλους τους στο News Feed τους ήταν καθοδηγούμενος από μελετητές της εταιρείας στο πλαίσιο μιας επιστημονικής μελέτης.
Στο πλαίσιο της μελέτης αυτής, συγκεντρώθηκαν και αξιολογήθηκαν ως θετικά ή αρνητικά τα post που έγραψαν ακολούθως όσοι είδαν την νοθευμένη αλληλουχία αυτών των αναρτήσεων.
Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν πως, εκείνοι που υποβλήθηκαν στην ανάγνωση λιγότερων ευχάριστων σχολίων τελικά είχαν πιο αρνητική διάθεση. Eκείνοι που υποβλήθηκαν σε λιγότερα δυσάρεστα post, έγραψαν λιγότερα δυσάρεστα μηνύματα.
Το πείραμα έγινε με τυχαίο δείγμα μελών του Facebook και η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences της 17ης Ιουνίου 2014. Τα δεδομένα έδειξαν ότι η εμπειρία συναισθημάτων των χρηστών online επηρεάζεται από τα μηνύματα που λαμβάνουν online, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την συμπεριφορά τους offline.
Ωστόσο, μέλη του Facebook ως δυνητικά υποκείμενοι σε ανάλογα πειράματα, αν και ποτέ κανείς δεν έμαθε ποιοι υπέστησαν το εν λόγω, δεν είδαν με καλό μάτι την πρακτική. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν την παραμικρή ιδέα ότι κάποιος πειραματιζόταν με τα συναισθήματά τους, τα οποία μάλιστα μπορεί να μετέφεραν και στον πραγματικό κόσμο, όπως διαπιστώθηκε από την μελέτη.
Διαβάστε ακόμη: