Fake news και παραπληροφόρηση: Μια νέα απειλή για τις αμερικανικές εκλογές – Πόσοι πιστεύουν στις θεωρίες συνωμοσίας;
- 24/10/2024, 15:48
- SHARE
Τέσσερα χρόνια μετά την αναταραχή των εκλογών του 2020, η Αμερική βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα κύματα ψευδών ειδήσεων ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Οι ισχυρισμοί για εκλογική νοθεία και παρατυπίες στην καταμέτρηση των ψήφων αναδύονται ξανά, τροφοδοτώντας τη δυσπιστία και δημιουργώντας νέες προκλήσεις για το εκλογικό σύστημα.
Σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση του Bright Line Watch, οκτώ στους δέκα Ρεπουμπλικάνους πιστεύουν στη θεωρία ότι οι Δημοκρατικοί επιτρέπουν την παράτυπη ψήφο μεταναστών. Παράλληλα, οι Δημοκρατικοί προωθούν θεωρίες για σκηνοθετημένες απόπειρες κατά του Τραμπ, δείχνοντας πως η παραπληροφόρηση δεν αφορά μόνο μία πλευρά του πολιτικού φάσματος.
Η συνεχής ανακύκλωση θεωριών συνωμοσίας παραπέμπει στα γεγονότα του 2020, όταν τα ψευδή σενάρια για κυβερνοεπιθέσεις στα μηχανήματα και ψήφους νεκρών κορυφώθηκαν με την επίθεση στο Καπιτώλιο. Παρόμοιες αφηγήσεις εντείνουν το διχαστικό κλίμα, ειδικά σε αμφίρροπες πολιτείες όπως η Πενσιλβάνια, όπου η μάχη για την προεδρία μεταξύ Τραμπ και Χάρις αναμένεται να είναι σκληρή.
Ειδικοί προβλέπουν κύματα παραπληροφόρησης με ψευδείς εικόνες που παράγονται μέσω τεχνητής νοημοσύνης και πρόωρες ανακοινώσεις νίκης. Ο καθηγητής δικαίου Τζάστιν Λέβιτ τονίζει πως η καθυστέρηση στα αποτελέσματα δεν σημαίνει νοθεία αλλά ακριβώς το αντίθετο: «είναι ένδειξη ότι οι εκλογές λειτούργησαν σωστά».
Η υπηρεσία κυβερνοασφάλειας CISA επιβεβαιώνει πως οι εκλογές του 2020 ήταν οι πιο αξιόπιστες στην ιστορία των ΗΠΑ, ενώ τα στοιχεία του Heritage Foundation δείχνουν ελάχιστες περιπτώσεις απάτης. Όμως, οι θεωρίες συνωμοσίας εξακολουθούν να διαστρεβλώνουν την εικόνα, και ειδικοί όπως ο Τσαρλς Στιούαρτ του MIT επισημαίνουν πως η ιδέα ευρείας κλίμακας νοθείας είναι «γελοία».
Η εμπιστοσύνη στο εκλογικό σύστημα παραμένει εύθραυστη, και οι αρχές λαμβάνουν επιπλέον μέτρα διαφάνειας και ασφάλειας σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, από την καταμέτρηση μέχρι την άμεση μετάδοση των αποτελεσμάτων. Οι υπεύθυνοι σε πολιτείες όπως η Τζόρτζια και η Αριζόνα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των πολιτών ως εθελοντές, προτρέποντάς τους να βιώσουν από κοντά τη διαφάνεια της διαδικασίας και να αντισταθούν στην παραπληροφόρηση.