Fed: Γιατί ανώτατος αξιωματούχος λέει ότι είναι «ανοιχτός» σε μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

Fed: Γιατί ανώτατος αξιωματούχος λέει ότι είναι «ανοιχτός» σε μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο
Birds fly past the US Federal Reserve in Washington, DC, on January 30, 2024. The Federal Reserve is expected to leave its key interest rate unchanged following it's two-day meeting. (Photo by Mandel NGAN / AFP) Photo: AFP
«Η αναμονή φέρνει ρίσκο και γι' αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς αυτό».

Του Marco Quiroz-Gutierrez

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ «παγώνει» και τουλάχιστον ένας αξιωματούχος της Federal Reserve δήλωσε ότι είναι «ανοιχτός» σε μειώσεις επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Σεπτέμβριο.

Ο Raphael Bostic, Πρόεδρος της Atlanta Fed και μέλος με δικαίωμα ψήφου της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς, η οποία καθορίζει τη νομισματική πολιτική, δήλωσε στους Financial Times ότι είναι ανοιχτός στη μείωση των επιτοκίων πριν από το τέταρτο τρίμηνο.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, το κύριο μέτρο για την παρακολούθηση του πληθωρισμού, έπεσε κάτω από το 3% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση για πρώτη φορά από τις αρχές του 2021, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει περισσότερο τον στόχο του 2% της Fed, τον μακροπρόθεσμο μέσο ρυθμό πληθωρισμού που η κεντρική τράπεζα σκοπεύει να επιτύχει με την πάροδο του χρόνου. Ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος αποκλείει τα ευμετάβλητα είδη τροφίμων και ενέργειας και χρησιμοποιείται για τη μέτρηση των πιέσεων στις τιμές στην οικονομία, ήταν επίσης στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τριών ετών – μια ένδειξη ότι οι τιμές αυξάνονται πιο αργά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ίδια στιγμή, το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε στο 4,3% τον Ιούλιο, με τις ΗΠΑ να προσθέτουν λιγότερες θέσεις εργασίας σε σύγκριση με τον Ιούνιο και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας λιγότερες απ’ ό,τι ανέμεναν οι προβλέψεις. Η επιβράδυνση της δημιουργίας θέσεων εργασίας και η ασθενέστερη αύξηση των θέσεων εργασίας θα μπορούσαν να είναι σημάδια χαλάρωσης στην αγορά εργασίας.

Αν και ο ακριβής χρόνος μείωσης των επιτοκίων είναι μια λεπτή άσκηση ισορροπίας, ο Bostic είπε ότι η αναμονή για μείωση των επιτοκίων είναι επικίνδυνη. Η υπερβολική μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να προκαλέσει πληθωρισμό, ενώ η αναμονή θα μπορούσε ενδεχομένως να επιβραδύνει την οικονομία. Αντίστοιχα, το timing είναι ζωτικής σημασίας για να αποφευχθεί ένα οικονομικό πλήγμα σε κάθε σενάριο.

«Η αναμονή φέρνει ρίσκο και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς αυτό», είπε στους FT. «Επειδή οι πολιτικές μας επιδρούν και προς τις δύο κατευθύνσεις μετά την πάροδο κάποιου χρόνου, δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθυστερήσουμε. Πρέπει να δράσουμε το συντομότερο δυνατό».

Ο πρόεδρος της Atlanta Fed είχε προηγουμένως υποστηρίξει μια μείωση των επιτοκίων πιο κοντά στο τέλος του έτους, αλλά παραδέχθηκε ότι τα πρόσφατα θετικά νούμερα για τον πληθωρισμό έχουν αλλάξει την άποψή του.

«Λέγαμε εδώ και πολύ καιρό ότι θέλουμε να δούμε τους αριθμούς να μας δίνουν μια μεγαλύτερη σιγουριά ότι βρισκόμαστε σταθερά στο μονοπάτι προς το 2%. Πρέπει να πω ότι οι αριθμοί που ήρθαν τους τελευταίους μήνες μου έδωσαν μεγαλύτερη σιγουριά ότι βρισκόμαστε βιώσιμα σε αυτό το μονοπάτι», είπε ο Bostic.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com