Fed: Η νέα στρατηγική Πάουελ για σταθερότητα και αναθεώρηση σε ένα μεταβαλλόμενο οικονομικό τοπίο

Fed: Η νέα στρατηγική Πάουελ για σταθερότητα και αναθεώρηση σε ένα μεταβαλλόμενο οικονομικό τοπίο
epa11513439 US Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks to reporters after the Fed once again refrained from raising interest rates following its two-day conference at the Federal Reserve in Washington, DC, USA, 31 July 2024. Policymakers are widely expected to begin cutting interest rates later in 2024. EPA/JIM LO SCALZO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Πάουελ αναφέρθηκε στην ανάγκη να διορθωθούν τα λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν η Fed αιφνιδιάστηκε από την έξαρση του πληθωρισμού και καθυστέρησε να αυξήσει τα επιτόκια.

Στο ετήσιο συνέδριο του Τζάκσον Χολ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, παρουσίασε τις δύο βασικές προτεραιότητες της κεντρικής τράπεζας για τους επόμενους μήνες: τη σταθεροποίηση της αμερικανικής οικονομίας και την αναθεώρηση της στρατηγικής που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια. Ο Πάουελ αναφέρθηκε στην ανάγκη να διορθωθούν τα λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν η Fed αιφνιδιάστηκε από την έξαρση του πληθωρισμού και καθυστέρησε να αυξήσει τα επιτόκια.

Στα τέσσερα χρόνια που έχουν περάσει από την τελευταία αναθεώρηση της πολιτικής της Fed, η κεντρική τράπεζα έχει αντιμετωπίσει μια σειρά από πρωτοφανείς προκλήσεις, όπως η παγκόσμια πανδημία, οι γεωπολιτικές κρίσεις και οι ιστορικά υψηλές δημοσιονομικές παρεμβάσεις. Αυτά τα γεγονότα συνέβαλαν, σύμφωνα με το Bloomberg, στην εκτίναξη του πληθωρισμού στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών, προκαλώντας κριτική τόσο από οικονομολόγους όσο και από πολιτικούς για τη στρατηγική της Fed.

Ο Πάουελ αναγνώρισε ότι οι αξιωματούχοι της Fed υποτίμησαν την επίμονη φύση του πληθωρισμού, γεγονός που οδήγησε στην ανάγκη για γρήγορες και επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων. Τώρα, η Fed προχωρά σε μια συνολική επανεξέταση της προσέγγισής της, εξετάζοντας πώς διαχειρίζεται τις διπλές εντολές της για σταθερό πληθωρισμό και μέγιστη απασχόληση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επανεξέταση αυτή δεν περιορίζεται μόνο στη Fed. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι και η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αντίστοιχη αναθεώρηση, η οποία, αν και όχι τόσο εκτεταμένη όσο αυτή του 2021, θα μπορούσε να επηρεάσει τις μελλοντικές αποφάσεις για τα επιτόκια και την αντίδραση της ΕΚΤ στις κρίσεις.

Επιπλέον, η Fed εξετάζει το πώς θα μπορούσε να βελτιώσει την επικοινωνία της στρατηγικής της προς τους επενδυτές και το ευρύτερο κοινό. Η σαφέστερη επικοινωνία μπορεί να αποδειχθεί καίρια τους επόμενους μήνες, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της αγοράς εργασίας παραμένει υψηλή.

Τέλος, με τον πληθωρισμό να πλησιάζει ξανά τον στόχο της Fed και τις ανησυχίες για την ανεργία να αυξάνονται, η κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο. Η συζήτηση τώρα επικεντρώνεται στο πόσο γρήγορα πρέπει να χαλαρώσει η νομισματική πολιτική και πού θα σταθεροποιηθούν τελικά τα επιτόκια σε αυτό το νέο περιβάλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: