Fed, Κίνα και Μέση Ανατολή ενισχύουν το πετρέλαιο

Fed, Κίνα και Μέση Ανατολή ενισχύουν το πετρέλαιο
epa01905431 (FILE) An oil worker under an oil well as he checks the oil pumping equipment at Gudong oil field which is a part of China's Shengli oil field, 09 November 2007. As the US dollar hit a new low against euro, oil prices globally went up and hit new highs 21 October 2009, soaring to USD 80.05 per barrel, the highest prize so far for the year. EPA/WU HONG Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι διαδοχικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο ενισχύουν την τιμή του «μαύρου χρυσού».

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν περισσότερο από 1% την Πέμπτη, μετά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), βοηθώντας την τιμή του Brent να ανακάμψει από τα χαμηλά των 69 δολαρίων την προηγούμενη εβδομάδα – το χαμηλότερο επίπεδο για φέτος – και να ξεπεράσει τα 74 δολάρια.

Τα futures του Brent αυξήθηκαν κατά 90 σεντς, ή 1,2%, φτάνοντας στα 74,55 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια του WTI για τον Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 88 σεντς, επίσης 1,2%, στα 71,79 δολάρια το βαρέλι. Και οι δύο δείκτες είχαν νωρίτερα άνοδο μεγαλύτερη του 1 δολαρίου.

Η μείωση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα από την Fed συνήθως ενισχύει την οικονομική δραστηριότητα και τη ζήτηση ενέργειας, αν και η αγορά το ερμήνευσε και ως ένδειξη ενός αδύναμου εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ που θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομία. Η Τράπεζα της Αγγλίας, την ίδια ημέρα, διατήρησε τα επιτόκια στο 5%. Παράλληλα, η αδύναμη ζήτηση από την επιβραδυνόμενη οικονομία της Κίνας συνέχισε να πιέζει τις τιμές του πετρελαίου, με την παραγωγή διυλιστηρίων να επιβραδύνεται για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.

Αναλυτές της Citi προβλέπουν προσωρινό έλλειμμα της αγοράς πετρελαίου κατά περίπου 0,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το επόμενο τρίμηνο, αλλά αναμένουν πτώση των τιμών το 2025 με την τιμή του Brent να μειώνεται στα 60 δολάρια ανά βαρέλι​.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: