Fed: Ο Πάουελ «ξεκόβει» τη μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ τον Ιούνιο

Fed: Ο Πάουελ «ξεκόβει» τη μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ τον Ιούνιο
epa07708166 Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell testifies during the House Financial Services Committee hearing on 'Monetary Policy and the State of the Economy' on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 10 July 2019. US President Donald J. Trump has publicly pressured Chairman Powell to cut interest rates to spur the US economy. EPA/SHAWN THEW
Μετά από τα στοιχεία που έδειξαν πως οι πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία επιμένουν.

Ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, θέλησε να απομακρύνει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων της Fed τον Ιούνιο, μετά από τα στοιχεία που έδειξαν πως οι πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία επιμένουν.

Μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας την Τρίτη, ο Πάουελ αναφέρθηκε στα στοιχεία για τον πληθωρισμό χονδρικής (PPI) στις ΗΠΑ κατά τον Απρίλιο, λέγοντας πως παρουσιάζουν μια «μεικτή εικόνα» για το κατά πόσο ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά.

Ερωτηθείς αν η πρόσφατη σειρά πληθωρισμού υψηλότερων του αναμενόμενου μπορεί να σημαίνει ότι το επιτόκιο πολιτικής της Fed δεν είναι αρκετά περιοριστικό για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο της Fed για 2%, ο Πάουελ είπε ότι «ο χρόνος θα δείξει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Πρόσθεσε όμως ότι δεν αναμένει ότι η επόμενη κίνηση της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά τα επιτόκια θα είναι αύξηση. Πιο πιθανό είναι να σημαίνει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν εκεί που είναι, σε ένα εύρος από 5,25% έως 5,50%, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, είπε.

Σημειώνεται πως η επόμενη απόφαση της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC) για την επιτοκιακή πολιτική της τράπεζας είναι προγραμματισμένη για τις 12 Ιουνίου.

Οι αναλυτές αναμένουν πως η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της κατά 91%, σύμφωνα με το FedWatch του CME Group.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: