Fed: Όλα τα βλέμματα στην ομιλία Πάουελ – Τι αναμένουν οι αγορές

Fed: Όλα τα βλέμματα στην ομιλία Πάουελ – Τι αναμένουν οι αγορές
epa11513501 US Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks to reporters after the Fed once again refrained from raising interest rates following its two-day conference at the Federal Reserve in Washington, DC, USA, 31 July 2024. Policymakers are widely expected to begin cutting interest rates later in 2024. EPA/JIM LO SCALZO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρά τις προσδοκίες, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ομιλία του θα παραμείνει μετρημένη, με λίγες εκπλήξεις.

Όλα τα βλέμματα στρέφονται στην κρίσιμη ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, στο ετήσιο συνέδριο της Fed στο Τζάκσον Χολ του Γουαϊόμινγκ, με την ελπίδα ότι θα δώσει το σήμα για μια πρώτη μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, οι πιθανότητες να περιέχει κάποια εντυπωσιακή είδηση είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές, ελάχιστες. Η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει μια μείωση τον Σεπτέμβριο και πιθανές περαιτέρω μειώσεις μέχρι το τέλος του έτους και εντός του 2025.

Παρά την προσδοκία για μείωση επιτοκίων, υπάρχουν ακόμα ερωτήματα σχετικά με το μέγεθος και τη συχνότητα αυτών των μειώσεων. Ο Πάουελ αναμένεται να κάνει μια σύντομη ανασκόπηση της πορείας της αμερικανικής οικονομίας και της νομισματικής πολιτικής, προσφέροντας περιορισμένες οδηγίες για το τι μέλλει γενέσθαι. Ο Λου Κράνταλ, πρώην αξιωματούχος της Fed και νυν επικεφαλής οικονομολόγος της Wrightson-ICAP, εκτιμά ότι ο Πάουελ θα είναι σαφής, αλλά οι λεπτομέρειες σχετικά με τις κινήσεις της Fed θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα.

Η ομιλία του Πάουελ θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ. τοπική ώρα, με τη συμμετοχή κεντρικών τραπεζιτών από όλο τον κόσμο. Το συνέδριο, με τίτλο «Επαναξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής», θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο, 24 Μαΐου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προσδοκίες για μείωση επιτοκίων αυξήθηκαν μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης του Ιουλίου, τα οποία έδειξαν ότι η «μεγάλη πλειοψηφία» των μελών της Fed τάσσεται υπέρ μιας μείωσης τον Σεπτέμβριο. Παρά το γεγονός ότι η αγορά στοιχηματίζει σε μια μείωση κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, υπάρχει ακόμα η πιθανότητα για μείωση κατά μισή μονάδα, αν τα οικονομικά δεδομένα επιδεινωθούν, σύμφωνα με το CNBC.

Ο Πάουελ αναμένεται να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες της αγοράς, εκφράζοντας παράλληλα τις απόψεις του για την οικονομία και ιδίως τη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων και τις ανησυχίες για την αγορά εργασίας. Οι πρόεδροι της Fed συχνά δηλώνουν ότι δεν επηρεάζονται από τις κινήσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών, αλλά ο Πάουελ αναμφίβολα θα λάβει υπόψη τις αντιδράσεις μετά τη συνεδρίαση του Ιουλίου.

Η Goldman Sachs αναμένει μείωση των επιτοκίων σε κάθε μία από τις επόμενες τρεις συνεδριάσεις, ακολουθούμενη από μεγαλύτερη χαλάρωση το 2024. Η αγορά αναμένει ότι ο Πάουελ θα εκφράσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις προοπτικές του πληθωρισμού και θα δώσει έμφαση στους κινδύνους στην αγορά εργασίας, στοιχείο που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τη μείωση των επιτοκίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: