Fed: Τα σαφή «σήματα» που αναμένει η Wall Street από τον Πάουελ για τα επιτόκια

Fed: Τα σαφή «σήματα» που αναμένει η Wall Street από τον Πάουελ για τα επιτόκια
WASHINGTON DC, UNITED STATES - NOVEMBER 08: Jerome Powell, Chairman of the U.S. Federal Reserve, speaks during the conference celebrating the Centennial of the Division of Research and Statistics, Board of Governors of the Federal Reserve System in Washington D.C., United States on November 08, 2023. Celal Gunes / Anadolu (Photo by Celal Gunes / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Με τις προσδοκίες να κλίνουν προς μια μείωση των επιτοκίων, οι επενδυτές ελπίζουν σε σαφείς δηλώσεις.

Η Wall Street περιμένει με αγωνία την ετήσια συνάντηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στο Jackson Hole, όπου ο πρόεδρός της, Jerome Powell, αναμένεται να δώσει ενδείξεις για τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής. Με τις προσδοκίες να κλίνουν προς μια μείωση των επιτοκίων, οι επενδυτές ελπίζουν σε σαφείς δηλώσεις από τον Powell, ενώ η αβεβαιότητα σχετικά με το μέγεθος αυτών των μειώσεων συνεχίζει να τροφοδοτεί την αγορά.

«Εάν οι επενδυτές ακούσουν ότι έρχονται περικοπές, οι μετοχές θα αντιδράσουν ευνοϊκά», δήλωσε ο Eric Bailey, εκτελεστικός διευθύνων σύμβουλος στη Steward Partners Global Advisory. Ωστόσο, τόνισε ότι αν οι αγορές δεν ακούσουν αυτό που ελπίζουν, μπορεί να ακολουθήσει ένα μεγάλο sell-off.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επενδυτές έχουν επιστρέψει δυναμικά στις μετοχές των Big Tech, οδηγώντας τον δείκτη S&P 500 σε συνεχή άνοδο, με την πεποίθηση ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού στην προσεχή συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, υπάρχει επίσης η πιθανότητα ο Powell να διατηρήσει μια πιο κρυψίνους στάση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων, γεγονός που θα μπορούσε να δημιουργήσει αβεβαιότητα στην αγορά.

«Οι αγορές είναι σίγουρες ότι οι μειώσεις των επιτοκίων έρχονται πολύ σύντομα», δήλωσε ο Bailey, προσθέτοντας ότι θα αποτελούσε μεγάλη έκπληξη εάν ο Powell δεν αναφερθεί σε τέτοιες μειώσεις. Μια τέτοια έκπληξη θα μπορούσε να ανατρέψει την τρέχουσα ανάκαμψη του S&P 500.

Ορισμένοι αναλυτές της Wall Street προειδοποιούν ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να περιμένουν μεγάλη σαφήνεια από τον Powell. «Κοιτάζοντας τις προηγούμενες ομιλίες του στο Jackson Hole, δεν είναι πιθανό να έχουμε πολύ ξεκάθαρες ενδείξεις», ανέφερε ο Tom Heinlein, στρατηγικός επενδυτής στην US Bank Wealth Management.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, καθώς οι ελπίδες για μια πιο ήπια προσγείωση της οικονομίας αυξάνονται. Με την ομιλία του Powell να αναμένεται να είναι καθοριστική, οι αγορές παραμένουν σε επιφυλακή, αναμένοντας ενδείξεις για το πώς η Fed σκοπεύει να διαχειριστεί την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και τον πληθωρισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: