Fed: Τρία σενάρια χρεκοπίας της Ελλάδας αν επιβληθούν capital controls

Fed: Τρία σενάρια χρεκοπίας της Ελλάδας αν επιβληθούν capital controls

Σε ποιες περιπτώσεις οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χρεοκοπία.

Εσωτερική έκθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών (FED), που κυκλοφόρησε λίγο πριν από την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, αναφέρει πως οι πιθανότητες ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι σήμερα αυξημένες σε σχέση με το παρελθόν.  Ωστόσο, η έκθεση της Fed σημειώνει πως έναν τέτοιο σενάριο θα οδηγούσε την Ευρώπη σε «αχαρτογράφητα νερά».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την «Καθημερινή», το τμήμα αναλύσεων αγορών της Fed βλέπει υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, εκτιμώντας ότι τα προβλήματα ρευστότητας, «η αργή πρόοδος και ο επιθετικός τόνος των διαπραγματεύσεων αυξάνουν τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ».

Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε χρεοκοπία και σε έξοδό της από την Ευρωζώνη στα εξής σενάρια: 1) αν η ΕΚΤ πάψει να στηρίζει τη χώρα, 2) αν το ΔΝΤ δεν δώσει περίοδο χάριτος, 3) αν δεν επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία που θα «ξεκλειδώσει» χρηματοδότηση προς την Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση, αν επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι, η Fed σημειώνει ότι θα πρέπει να υπάρξει γρήγορα συμφωνία για την επιστροφή της χρηματοδότησης προκειμένου να αποτραπεί χρεοκοπία ή και έξοδος από το ευρώ.  Σε αντίθεση με τις δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η Fed εκτιμά ότι αν δεν πληρωθεί μία δόση προς το Ταμείο, αυτό δεν θα σήμαινε αυτομάτως και χρεοκοπία, καθώς οι κανονισμοί του προβλέπουν περίοδο χάριτος τουλάχιστον ενός μηνός.

Ωστόσο, σημειώνει ότι με το που θα ενημερωθεί αρμοδίως το Εκτελεστικό Συμβούλιο, αυτό θα οδηγήσει σε χρεοκοπία και έναντι των δανείων που έχει χορηγήσει το EFSF.

Οι αναλυτές της Wall Street που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση της Fed είναι διχασμένοι ως προς τις συνέπειες που θα είχε ένα ελληνικό «ατύχημα». Συγκεκριμένα, το 43% των ερωτηθέντων «βλέπει» αυξημένους κινδύνους χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά διαχειρίσιμες τις διεθνείς επιπτώσεις της. Αντίθετα, το 42% εκτιμά ότι οι κίνδυνοι είναι υπερτιμημένοι και εκτιμά ότι θα βρεθεί μια λύση.