Φαινόμενο GameStop: Η επανάσταση των μικρομετόχων απέναντι στον λάθος «εχθρό»
- 02/02/2021, 10:49
- SHARE
Η περίπτωση της εταιρείας GameStop στους «μη μυημένους» στον κόσμο της Wall Street ίσως να μη λέει πολλά. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα γράφτηκε… ιστορία στον χώρο του trading, καθώς ο «φτωχός» νίκησε τον «πλούσιο», ο «Δαυίδ» νίκησε τον «Γολιάθ»… Τα bear funds δέχθηκαν ισχυρά χτυπήματα από μια ομάδα μικρομετόχων οι οποίοι, μέσω της πλατφόρμας επικοινωνίας Reddit, στήριξαν την brick and mortar εταιρεία στον χώρο των βιντεοπαιχνιδιών GameStop, προκαλώντας τεράστιες απώλειες σε funds που είχαν σορτάρει τη μετοχή της.
Κάπως έτσι η pennystock μιας εταιρείας που από το 2018 σημειώνει συνεχώς ζημίες μέσα σε μία εβδομάδα κατέγραψε άνοδο +400%, ενώ την 1η Φεβρουαρίου υπέστη πτώση -30% λόγω των περιορισμών στις συναλλαγές που επέβαλε η πλατφόρμα Robinhood.
Με αυτά και με αυτά, η κεφαλαιοποίηση της GameStop ανέρχεται στα 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ είχε φτάσει ακόμα και τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η τιμή της μετοχής μέσα στη χρονιά κυμαινόταν στην περιοχή των 2,57 δολαρίων, ενώ την 1η Φεβρουαρίου βρισκόταν στα 225 δολάρια…
Αν μη τι άλλο, πρόκειται για περίπτωση ακραίας χειραγώγησης από ένα μικρό μέρος της ενεργής επενδυτικής κοινότητας, η οποία βάζει το αμερικανικό χρηματιστήριο σε επικίνδυνες ατραπούς, με κεφαλαιοποιήσεις εταιρειών που ξεπερνούν ακόμα και την πιο ζωηρή φαντασία.
Τι λέει η Goldman Sachs
Παρά το γεγονός ότι εγγράφουν συνεχώς ζημίες, οι πλέον σορταρισμένες εταιρείες της Wall Street «τρέχoυν» με + 300% μετά τα χαμηλά του Μαρτίου.
Όπως αναφέρει με ανάλυσή της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, οι πλέον σορταρισμένες μετοχές του αμερικανικού χρηματιστηρίου είναι κατά 60% πιο δημοφιλείς από τον μέσο όρο των μετοχών του δείκτη S&P 500- ειδικά μετά τα νέα για το επίδομα των 2.000 δολαρίων που προτίθεται να δώσει ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Μάλιστα, η Goldman Sachs παρατηρεί πως υπάρχει μια στροφή του ενδιαφέροντος των traders από τις εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης προς τις μετοχές εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης και υψηλής μεταβλητότητας, καθώς φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.
Κολοσσιαίες ζημίες στα hedge funds
Το άνευ προηγουμένου ράλι στην GameStop μέχρι στιγμής έχει οδηγήσει σε ζημίες 20 δισεκ. δολαρίων. Σύμφωνα με τον διακεκριμένο οικονομολόγο και επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο της ασφαλιστικής Allianz, η «επανάσταση των μικρομετόχων» οφείλεται, σε κάποιον βαθμό, στον ταχύ εκδημοκρατισμό του επενδυτικού κόσμου με τη βοήθεια της τεχνολογίας, αλλά και των δημοσιονομικών και νομισματικών πακέτων στήριξης εκ μέρους των υπευθύνων χάραξης πολιτικής.
Kαταλύτης ήταν ένας ad hoc συνασπισμός για την αγορά μετοχών. «Ήταν μια στρατηγική που λειτούργησε ιδιαίτερα καλά στην περίπτωση της GameStop Corp., όπου οι bears σημείωσαν μεγάλες απώλειες», σημειώνει ο οικονομολόγος.
Για να αντιμετωπιστεί αυτή η νέα δύναμη, τα hedge funds αναγκάζονται να συγκεντρώσουν πολλά μετρητά, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τα margin calls, με κάποια από αυτά να κλείνουν τις short και να ανοίγουν long θέσεις (short squeeze), για να αντισταθμίσουν τις όποιες απώλειες.
Αυτό προκάλεσε και θα προκαλέσει νέο selloff, αφού τα hedge funds αναγκάζονται να προβαίνουν σε ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα την πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών. Το πόσο θα επηρεαστούν το χρηματιστήριο ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο. Το σίγουρο είναι ότι αυτή η τάση εξαπλώνεται σαν ιός, υποστηρίζει ο El Erian.
H «επανάσταση» απέναντι στον λάθος εχθρό
Από ό,τι φαίνεται, οι επαναστάτες της Reddit είχαν λανθασμένη στόχευση. Παρότι bear funds όπως η Melvin ή η Citron υπέστησαν κολοσσιαίες απώλειες, όπως σημειώνει ο γνωστός Ισπανός οικονομολόγος Daniel Lacalle, δεν πρόκειται για καμιά… επανάσταση. Περισσότερο δε έχουμε να κάνουμε με έναν άδικο, ακήρυχτο πόλεμο στα hedge funds, που αναδεικνύει τις εγγενές αδυναμίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ.
Οι μικρομέτοχοι πήραν την εκδίκησή τους, με έναν τρόπο…Ωστόσο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι τα hedge funds διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στις αγορές.
Παρέχουν ρευστότητα και σε πολλές περιπτώσεις είναι αυτά που αγοράζουν, όταν το μεγαλύτερο ποσοστό αγορών μετοχών και ομολόγων, και θεσμικοί πωλούν μαζικά.
«Είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς ο μέσος πολίτης και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τείνουν να κατηγορούν τα hedge funds, όταν αυτές οι εταιρείες επενδύσεων αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 3% των παγκόσμιων υπό διαχείριση στοιχείων ενεργητικού. Όταν οι αγορές καταρρέουν, αυτό δεν οφείλεται στην επίθεση των hedge funds, αλλά στο ότι πωλούν μόνο μεγάλοι θεσμικοί» καταλήγει ο Lacalle.
Σε κάθε περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μια νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται από τη γενιά των millennials. Ένα τσούρμο 30-40άρηδες ξαναγράφουν την χρηματιστηριακή ιστορία, αναδιαμορφώνοντας την επενδυτική σκακιέρα.