Ferryhopper: Το comeback μετά την επιδημία και η νέα χρηματοδότηση των 2,6 εκατ. ευρώ
- 02/07/2020, 15:44
- SHARE
Την ώρα που το εθνικό τουριστικό προϊόν βάλλεται από τα προβλήματα που προκάλεσε στο πέρασμά του ο κορωνοϊός, μια ευχάριστη είδηση ήρθε να δώσει ελπίδα στην ελληνική startup κοινότητα, η οποία δίνει τη δική της μάχη για επιβίωση.
Το πιο δυνατό «χαρτί» της ελληνικής οικονομίας, ο τουρισμός, θεωρείται πλέον μη ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, όμως η Ferryhopper κατάφερε να λάβει νέο γύρο χρηματοδότησης της τάξης των 2,6 εκατομμυρίων ευρώ. Βασικός επενδυτής είναι η LAUNCHub Ventures, με έδρα την Σόφια και στόχο την επένδυση κεφαλαίων σε startup εταιρείες τεχνολογικού ενδιαφέροντος στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Να σημειωθεί ότι οι επενδυτές του Seed Round του 2019, Metavallon VC και easyGroup, συμμετέχουν ενεργά και σε αυτόν τον γύρο χρηματοδότησης.
Από το 2017 που η Ferryhopper έκανε το ντεμπούτο της στην αγορά, αλλάζοντας τον τρόπο που ταξιδεύουμε με πλοίο, έχει εξελιχθεί σημαντικά, επιβεβαιώνοντας όσους στήριξαν την ιδέα της από την πρώτη στιγμή. Σήμερα απαριθμεί 40 εργαζομένους, ενώ έχει πουλήσει 1 εκατομμύριο ακτοπλοϊκά εισιτήρια για περισσότερους από 300 προορισμούς σε ευρωπαϊκά λιμάνια, εκ των οποίων οι 160 στην Ελλάδα.
«Το να λάβουμε χρηματοδότηση σε μια τόσο δύσκολη χρονική συγκυρία είναι όχι μόνο τιμητικό, αλλά και ενθαρρυντικό. Οι επενδυτές δείχνουν εμπιστοσύνη στην προσπάθεια της Ferryhopper και θεωρούν ότι η εταιρεία θα τα καταφέρει και την επόμενη μέρα» αναφέρει στο fortunegreece.com ο Χρήστος Σπαθαράκης, ένας εκ των συνιδρυτών της Ferryhopper.
Ο Χρήστος τονίζει πως η πτώση των κρατήσεων κατά το διάστημα Μαρτίου-Μαΐου άγγιζε το 98% και πως το πρώτο πράγμα που έκαναν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα που διαμορφωνόταν ήταν να προστατέψουν όλα τα μέλη της ομάδας που δούλευαν πυρετωδώς από τα σπίτια τους. Αποκαλύπτει πως το deal που ξεκλείδωσε τη χρηματοδότηση των 2,6 εκατ. ευρώ οριστικοποιήθηκε μέσα στην καραντίνα και το lockdown και πως υπήρχε έντονη ανησυχία, μήπως κάτι “στραβώσει” και δεν ευοδωθεί.
Καταλυτικό ρόλο στην ολοκλήρωση του deal έπαιξε, όπως λέει ο Χρήστος, το Metavallon, το οποίο τους έδωσε όλα τα εχέγγυα που απαιτούνταν για να προχωρήσουν στις επόμενες κινήσεις.
Τα εν λόγω κεφάλαια αναμένεται να αξιοποιηθούν προς ενίσχυση του υφιστάμενου μεγέθους της Ferryhopper. Ειδικότερα, στόχος έως το τέλος του χρόνου είναι ο αριθμός των εργαζομένων να αγγίζει τους 50 από 40 που είναι σήμερα, αλλά και να ενισχυθεί η διεθνής παρουσία με επέκταση στις χώρες της Βαλτικής και της Βόρειας Ευρώπης – ήδη η Ferryhopper δραστηριοποιείται σε 10 αγορές, εκ των οποίων Ισπανία, Ιταλία, Τυνησία, Μαρόκο, Μάλτα, Αλβανία και Τουρκία.
«Θέλουμε τα επόμενα χρόνια να πετύχουμε πανευρωπαϊκή κάλυψη. Παράλληλα, σε έναν μήνα ολοκληρώνεται η mobile εφαρμογή και μέρος της χρηματοδότησης θα αξιοποιηθεί για το launch αυτής».
Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες της τρέχουσας χρονιάς, ο Χρήστος συντάσσεται με τους υπόλοιπους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού και κάνουν λόγο για μια χαμένη σεζόν. Διοικώντας μια startup που διεκδικεί τη θέση της στην παγκόσμια αγορά, προτεραιότητα είναι να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι ζημιές ή ακόμη και να είναι breakeven η εταιρεία στο τέλος του χρόνου.
Σε κάθε περίπτωση διατηρεί την ψυχραιμία του, δηλώνει αισιόδοξος και είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει ευθέως το πρόβλημα.
«Τα πράγματα έχουν αρχίσει να βελτιώνονται και θα έλεγα ότι βλέπουμε μια μικρή κινητικότητα κυρίως από τα Βαλκάνια, που δεν χρειάζεται οι ταξιδιώτες να μπουν σε αεροπλάνο, από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ολλανδία και το Βέλγιο. Οι Ιταλοί τουρίστες, όπως είναι φυσικό, θα είναι περιορισμένοι».
Προσθέτει πως σημαντική ώθηση αναμένεται να δοθεί από τους Έλληνες του εξωτερικού που θέλουν να περάσουν το καλοκαίρι τους στα ελληνικά νησιά. Όσο για το ποιοι προορισμοί καταγράφουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, ο Χρήστος διευκρινίζει πως έχει να κάνει καθαρά με την ιδιοσυγκρασία του κάθε ταξιδιώτη και το βαθμό του φόβου που αισθάνεται.
«Όσοι είναι επιφυλακτικοί και φοβούνται περισσότερο, επιλέγουν κοντινούς και ήσυχους προορισμούς που δεν χαρακτηρίζονται από μεγάλη επισκεψιμότητα. Ωστόσο, θεωρώ ότι φέτος είναι μεγάλη ευκαιρία να επισκεφτεί κανείς νησιά όπως η Μήλος, η Σαντορίνη και η Μύκονος , διότι θα υπάρχουν καταλύματα σε προνομιακές τιμές» καταλήγει.