Φέσσας: Τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα η τεχνολογική επανάσταση
- 21/02/2018, 20:27
- SHARE
Για στήριξη της «ραχοκοκαλιάς» της οικονομίας, των ΜμΕ, δεσμεύτηκε ο υπουργός Οικονομίας στο συνέδριο του ΣΕΒ.
Την βούληση της κυβέρνησης για τη στήριξη μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Επιχειρηματικού Συνεδρίου που διοργανώνει ο ΣΕΒ, με τίτλο: «Οδηγός Ανάπτυξης των Μεσαίων και Μικρών Επιχειρήσεων».
Ο κ. Παπαδημητρίου εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της οικονομίας μας, γι΄αυτό και χρειάζονται χρηματοδοτική βοήθεια. «Η βοήθεια αυτή δίνεται με την προοδευτική αύξηση των επενδύσεων από Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες και με τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη αλλά και όσα ετοιμάζονται», ανέφερε ο υπουργός. Στη συνέχεια, ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι γίνεται ένα σημαντικό νομοθετικό έργο για τη μείωση της γραφειοκρατίας και το έργο αυτό θα συνεχιστεί.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε ότι ως υπουργός Ανάπτυξης προώθησε την εργαλειοθήκη του Ο.Ο.Σ.Α και έγιναν αρκετά βήματα, τα οποία, όπως είπε, τα συνέχισε και η σημερινή κυβέρνηση – και πρόσθεσε ότι καλό θα είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια με τη συμβολή και των ίδιων των επιχειρήσεων.
«Στην Ελλάδα είμαστε βολεμένοι και φοβόμαστε ένα άλλο επιχειρηματικό περιβάλλον», σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης, και ανέφερε ότι έχει κάνει πρόταση στο κόμμα του, όταν αναλάβει την εξουσία, να προωθήσει ένα ενιαίο κέντρο για τις εξαγωγές κα τις επενδύσεις, υπό τις οδηγίες ενός καλά πληρωμένου στελέχους από την αγορά, για να συντονίσει όλες τις υπηρεσίες.
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου, με λιγότερες δαπάνες, αλλά και λιγότερους φόρους και άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα. «Πρέπει να γίνουν αλλαγές στο πλαίσιο της επιχειρηματικότητας μέσα από κίνητρα» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, ανέφερε ότι είναι τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα η τεχνολογική επανάσταση, και η πολιτεία θα πρέπει να ενθαρρύνει τη συνεργασία πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με την επιχειρηματικότητα, να βοηθήσει ώστε τα επιχειρηματικά κέντρα να μην μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό και να γυρίσουν πίσω οι Έλληνες επιστήμονες για να δημιουργηθούν οι επιχειρήσεις της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης.
«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει σημαντική εξαγωγική δύναμη, καθώς πλέον, πολλές παραγωγικές διαδικασίες γυρίζουν πάλι στη Δύση διότι δεν έχει σημασία να παράγεις στην Ανατολή» όπως είπε. Η άρση των αντικινήτρων είναι καθοριστικής σημασίας για την επιχειρηματικότητα, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ – και αυτό θα πρέπει να γίνει μέσα από τη συνεργασία με την επιχειρηματικότητα.
«Δυστυχώς η αλλαγή νοοτροπίας δεν έγινε με τον καλό τρόπο – θα γίνει με τον δύσκολο τρόπο, με συγχωνεύσεις και εξαγορές… δανειστήκαμε πολλά λεφτα για να δώσουμε στην κόσμο, και όσα λεφτά παράγονται τώρα, πρέπει να φέρουν επενδύσεις ώστε να απευθυνθεί η ελληνική επιχειρηματικότητα στην παγκόσμια αγορά. Να φύγει από την αγκαλιά μιας προστατευμένης αγοράς και να βγει στο διεθνή ανταγωνισμό» υπογράμμισε ο κ. Φέσσας.