FGC: Η ταυτότητα της λίστας
- 28/12/2015, 09:01
- SHARE
Οι ταχύτερα ανερχόμενες εταιρείες στην Ελλάδα: Το τελικό αποτέλεσμα που μας προσφέρουν - Άνοδος σε καιρό πτώσης- είναι σίγουρα αξιοσημείωτο.
Του Αλέξη Νικολαΐδη
Economic Research & Sectoral Studies Senior Analyst της Infobank Hellastat.
Το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον κατά την περίοδο της παρατεταμένης ύφεσης δεν επιφύλασσε και τις καλύτερες των προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, είτε από ελληνικές είτε από ξένων συμφερόντων εταιρείες. Αν και η ομαλοποίηση των οικονομικών συνθηκών το 2014 δημιούργησε κάποια νότα αισιοδοξίας και επέτρεψε στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων να βελτιώσουν τον κύκλο εργασιών και τα αποτελέσματά τους, οι αρνητικές εξελίξεις στα τέλη της χρονιάς με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών επανέφεραν σύννεφα ανησυχίας στην επιχειρηματική κοινότητα.
Μέσα σε αυτό το πλέγμα αρνητικών για την ψυχολογία επιχειρηματιών και καταναλωτών παραγόντων, εξακολούθησαν να αναδεικνύονται περιπτώσεις επιχειρήσεων μεγάλου μεγέθους, οι οποίες κατά τη διάρκεια της περιόδου 2011-2014 κατάφεραν να ξεχωρίσουν αναφορικά με την ανοδική πορεία του κύκλου εργασιών και των λειτουργικών τους κερδών, καθώς και την αποκλιμάκωση της δανειακής τους επιβάρυνσης. Η λίστα των 30 αυτών ταχύτατα αναπτυσσόμενων εταιρειών, είτε ελληνικών είτε ξένων συμφερόντων, προερχόμενων από το σύνολο των κλάδων, υποδεικνύει τη σπουδαιότητα της επιτυχημένης επιχειρηματικότητας, σε μια χρονιά μάλιστα που η ελληνική οικονομία φάνηκε να βρίσκει κάποια διέξοδο από την πολυετή ύφεση, πριν βυθιστεί εκ νέου στην αβεβαιότητα και τα απαισιόδοξα σενάρια για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της χώρας.
Κάποιες από τις επιχειρήσεις που περιέχονται στη λίστα δραστηριοποιούνται σε κλάδους που παραδοσιακά στηρίζουν το ελληνικό οικονομικό γίγνεσθαι, όπως ο τουρισμός, η τυποποίηση και εξαγωγή τροφίμων και η φαρμακοβιομηχανία, γεγονός που υποδεικνύει αφενός την ανθεκτικότητα των εν λόγω τομέων σε δυσμενείς εξωτερικές συνθήκες και αφετέρου τα σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτει και πρέπει να εκμεταλλευθεί η χώρα μας.
Άλλες εταιρείες προέρχονται από κλάδους πιο επιρρεπείς σε υφεσιακές καταστάσεις, όπως η παραγωγή και επεξεργασία μεταλλικών προϊόντων, η κατασκευή μηχανημάτων, η βιομηχανία πλαστικών και χημικών προϊόντων, το λιανικό εμπόριο ειδών ένδυσης, το εμπόριο καυσίμων, οι μεταφορές κ.λπ. Επομένως, η ανάδειξή τους μέσα από ένα a priori αρνητικό επιχειρηματικό περιβάλλον αποτυπώνει τη σημασία της μετατροπής των απειλών της κρίσης σε ευκαιρίες, βάσει ενός τριπτύχου για το οποίο κάναμε λόγο και στην περσινή μας λίστα: Επενδύσεις – Καινοτομία – Εξαγωγές, και μάλιστα σε μια περίοδο η οποία αποθάρρυνε την επενδυτική δραστηριότητα.
Οι 12 από τις 30 εταιρείες της λίστας προέρχονται από τον ευρύτερο τομέα της μεταποίησης, ο οποίος κατά τη διάρκεια των τελευταίων 6 ετών δοκιμάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την υποχώρηση των επενδύσεων, τη φθίνουσα πορεία των όγκων παραγωγής και το κλείσιμο πολυάριθμων επιχειρήσεων. Αναλυτικά, πρόκειται για τις INTERCOMM FOODS A.E., ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΜΙΧΑΗΛ Α.Β.Ε.Ε. και ΤΥΡΑΣ Α.Ε. (παραγωγή, επεξεργασία και τυποποίηση τροφίμων), COSMOS PROFIL Α.Ε. (παραγωγή προφίλ αλουμινίου), SP – CARTONPACK HELLAS Α.Ε.Β.Ε. (χάρτινη συσκευασία), ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡ. Α.Β.Ε.Ε. (παραγωγή και εμπόριο αρωμάτων – καλλυντικών), ΚΛΕΜΑΝ ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε. (κατασκευή ανελκυστήρων), ΚΑΡΑΤΖΗ Α.Ε. (κατασκευή πλαστικών διχτυών), FLEXOPACK A.E.Β.Ε. και ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Α. Α.Ε. (πλαστική συσκευασία), DOW ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε. (πλαστικές και χημικές πρώτες ύλες) και ΕΛΠΕΝ Α.Ε. (παραγωγή φαρμάκων).
Ακολούθως, 10 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στο χονδρικό ή λιανικό εμπόριο: πρόκειται για τη φαρμακαποθήκη ΦΑΡΜΑΣΕΡΒΙΣ Α.Ε., τις εταιρείες τροφίμων LEADER A.E. (κυρίως γαλακτοκομικά) και ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΙ ΑΦΟΙ Α.Ε. (προϊόντα κρέατος), τις ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. και ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ Α.Ε. (αλυσίδες super market), τη DELL A.E. (προϊόντα τεχνολογίας), τη ΝΤΑΒΟΥ Α.Ε. (προϊόντα καπνού), τη SHEL & MOH A.E. (αεροπορικά καύσιμα) και τις H&M Α.Ε.Ε. και ΜΠΕΡΣΚΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. (ένδυση).
Τέλος, 8 επιχειρήσεις προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο παροχής υπηρεσιών: GREEK ENVIRONMENTAL & ENERGY NETWORK Α.Ε. και ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ Α.Ε. (παροχή ηλεκτρικής ενέργειας), ΣΑΝΗ Α.Ε. και ΦΑΙΑΞ Α.Ε.Τ.Α. (ξενοδοχεία), ΟΡΦΕΥΣ ΒΑΪΝΟΓΛΟΥ Α.Ε. (logistics), ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε., ΥΠΗΡΕΣΙΑ 800 – ΤΕΛΕΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ Α.Ε. (κέντρα κλήσεων) και Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ.
Η διαχρονική ανάπτυξη των εσόδων και της κερδοφορίας των παραπάνω εταιρειών, συνοδευόμενη από ταυτόχρονη μείωση του δανεισμού, αποδεικνύει ότι στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας μπορούν να αναδειχθούν εξαιρέσεις ανεξαρτήτως κλάδου, που βασίζονται στην επωφελή εκμετάλλευση ενός συνδυασμού εσωτερικών ή/και εξωτερικών παραγόντων. Το τελικό αποτέλεσμα που μας προσφέρουν – Άνοδος σε καιρό πτώσης- είναι σίγουρα αξιοσημείωτο.