FIFA, ΠΟΥ και Κομισιόν ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη στήριξη των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας
- 27/05/2020, 18:45
- SHARE
Η FIFA, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την εκστρατεία #SafeHome, προκειμένου να στηρίξουν γυναίκες και παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο ενδοοικογενειακής βίας, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.
«Η εκστρατεία είναι μια κοινή απάντηση από τα τρία θεσμικά όργανα στις πρόσφατες αναφορές ενδοοικογενειακής βίας, καθώς τα μέτρα παραμονής στο σπίτι για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού, έχουν θέσει τις γυναίκες και τα παιδιά που αντιμετωπίζουν κακοποίηση σε μεγαλύτερο κίνδυνο», σημειώνει η ιστοσελίδα της FIFA.
«Μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητάμε από την ποδοσφαιρική κοινότητα να ευαισθητοποιηθεί απέναντι σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση που απειλεί ιδιαίτερα τις γυναίκες και τα παιδιά στο σπίτι τους, ένα μέρος όπου θα πρέπει να αισθάνονται χαρούμενοι και ασφαλείς», είπε ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο.
«Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί σε αυτό το ζήτημα που επηρεάζει αρνητικά τόσους πολλούς ανθρώπους. Η βία δεν έχει θέση στα σπίτια. Το ποδόσφαιρο έχει τη δύναμη να μεταδίδει σημαντικά κοινωνικά μηνύματα και μέσω της εκστρατείας #SafeHome θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι εκείνοι οι άνθρωποι που βιώνουν βία, έχουν πρόσβαση στις απαραίτητες υπηρεσίες υποστήριξης που χρειάζονται. Καλούμε τις ενώσεις-μέλη μας να δημοσιεύσουν ενεργά λεπτομέρειες εθνικών ή τοπικών γραμμών βοήθειας και υπηρεσιών υποστήριξης που μπορούν να βοηθήσουν τα θύματα και όλους όσοι απειλούνται από βία στην περιοχή τους», πρόσθεσε ο πρόεδρος της FIFA.
«Ακριβώς όπως η σωματική, η σεξουαλική και η ψυχολογική βία δεν έχει θέση στο ποδόσφαιρο, δεν έχει καμία θέση στο σπίτι», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους. «Είμαστε χαρούμενοι που οι συνεργάτες μας έρχονται μαζί μας για να επιστήσουν την προσοχή σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα. Καθώς οι άνθρωποι είναι απομονωμένοι στο σπίτι λόγω του κορωνοϊού, οι κίνδυνοι ενδοοικογενειακής βίας έχουν επιδεινωθεί τραγικά».
«Η βία δεν έχει θέση στις κοινωνίες μας», δήλωσε η Μαρίγια Γκάμπριελ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Παιδείας και Νεότητας. «Τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα και επομένως πρέπει να προστατεύονται. Συχνά κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά, δεν μιλούν από φόβο ή ντροπή. Στην πραγματικότητα, η ενδοοικογενειακή βία έχει σημειώσει αύξηση από την έξαρση του κορωνοϊού. Είναι ευθύνη μας ως κοινωνία, ως θεσμοί να μιλήσουμε για αυτές τις γυναίκες. Να τους δώσουμε εμπιστοσύνη και δύναμη. Αυτός είναι ο σκοπός αυτής της κοινής εκστρατείας στην οποία έχω την τιμή να συμμετάσχω».
Χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα της FIFA τονίζει, ότι «σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως βιώνουν σωματική ή/και σεξουαλική βία από έναν οικείο σύντροφο ή σεξουαλική βία από κάποιον άλλον στη ζωή τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή η βία διαπράττεται από έναν σύντροφο στο σπίτι, καθώς έως και το 38% όλων των δολοφονιών γυναικών διαπράττονται από έναν οικείο σύντροφο. Εκτιμάται επίσης, ότι ένα δισεκατομμύριο παιδιά ηλικίας μεταξύ δύο και 17 ετών (ή τα μισά παιδιά του κόσμου) έχουν υποστεί σωματική, σεξουαλική ή συναισθηματική βία ή παραμέληση κατά το παρελθόν έτος».
Παράλληλα, στην ιστοσελίδα της FIFA, αναφέρεται πως υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι διαπράττουν ενδοοικογενειακή βία, συμπεριλαμβανομένης της ανισότητας των φύλων και των κοινωνικών κανόνων που επιτρέπουν την βία, τις εμπειρίες παιδικής κακοποίησης ή την έκθεση σε βία και τον καταναγκαστικό έλεγχο. Η επιβλαβής χρήση αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει βία.
«Αγχωτικές καταστάσεις, όπως αυτές που αντιμετωπίζονται κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και της οικονομικής αστάθειας, αυξάνουν τον κίνδυνο. Επιπλέον, τα ισχύοντα μέτρα απόστασης που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες, δυσκολεύουν τις γυναίκες και τα παιδιά να επικοινωνήσουν με την οικογένεια, τους φίλους και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, οι οποίοι σε διαφορετικές συνθήκες, θα μπορούσαν να παρέχουν υποστήριξη και προστασία».