«Φιλί ζωής» από Ντράγκι στον ευρωπαϊκό Νότο
- 22/05/2015, 09:46
- SHARE
Ανατροπές στην αγορά ομολόγων έχει προκαλέσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
«Η ποσοτική χαλάρωση φέρνει τα πάνω κάτω. Το πιο καλό παράδειγμα είναι η Ευρώπη. Όταν η κρίση χρέους της ευρωζώνης βρισκόταν στο απόγειο της, το κόστος δανεισμού εκτοξεύτηκε για χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Στο πρόσφατο «sell-off» στην αγορά ομολόγων ωστόσο, τα ομόλογα των χωρών της περιφέρειας παρέμειναν σταθερά, εξαιρουμένων φυσικά των ελληνικών», αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times που αναλύει το θετικό αντίκτυπο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στα ομόλογα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.
«Στον αντίποδα, το «spread» – ή η διαφορά – ανάμεσα στα ιταλικά ή ισπανικά 10ετη ομόλογα σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά έχει καταγράψει εντυπωσιακά μικρές μεταβολές από την έναρξη του προγράμματος μηνιαίων αγορών €60 δισ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Κατά την διάρκεια του τελευταίου «sell-off», συρρικνώθηκαν», αναφέρει το ρεπορτάζ και προσθέτει:
«Η σχετική σταθερότητα είναι μια ανακούφιση για τις χώρες της περιφέρειας, αλλά αναδεικνύει πως το QE παράγει απροσδόκητα αποτελέσματα και ανωμαλίες που δεν είναι εύκολο να εξηγηθούν. Αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολο να υπολογιστεί ο αντίκτυπος του: ο κίνδυνος είναι να υπάρξουν αναταράξεις που θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες της ΕΚΤ να τονώσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό».
Και καταλήγει: «Μπορεί να διαρκέσει η σχετική σταθερότητα της περιφέρειας; Κανείς δεν κάνει προβλέψεις με βεβαιότητα στις μέρες μας. Η καθαρή προσφορά κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης είναι θετική αυτόν τον μήνα και τον Ιούνιο, αλλά θα γίνεται αρνητική τον Ιούλιο. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές υψηλότερα και πάλι και τις αποδόσεις προς τα κάτω.
Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνη. Τελευταία ήταν δύσκολο να καταγραφεί η επίπτωση της στις υπόλοιπες χώρες, αλλά μπορεί κάλλιστα να φέρει και πάλι τα πάνω κάτω».