Fitch: Αναβάθμιση και θετικές προοπτικές κερδοφορίας και για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες
- 04/09/2024, 18:35
- SHARE
Στην αναβάθμιση των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην πορεία κερδοφορίας τους.
Πιο συγκεκριμένα η Fitch Ratings αναβάθμισε την αξιολόγηση της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς σε ‘BB’ από ‘BB-‘ και της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας σε ‘BB+’ από ‘BB’, με θετική προοπτική. “Η αναβάθμιση αντανακλά τη βελτιωμένη αξιολόγηση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και την προσδοκία για συνεχή οικονομική ανάπτυξη”, σημειώνει η έκθεση.
Όπως εξηγεί ο οίκος αξιολόγησης, η απόφαση για την αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών βασίστηκε στους εξής παράγοντες:
- Θετική Προοπτική: Η θετική προοπτική είναι υποκινούμενη από την αναμενόμενη συνεχή βελτίωση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος και την ενίσχυση του ατομικού πιστωτικού προφίλ των τραπεζών.
- Οικονομική Ανάπτυξη και Ευκαιρίες: Αναμένεται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επωφεληθούν από την υγιή οικονομική ανάπτυξη, την πτώση της ανεργίας και την υλοποίηση του Εθνικού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
- Μείωση Προβληματικών Περιουσιακών Στοιχείων: Οι τράπεζες έχουν συνεχίσει να μειώνουν τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία, ενισχύοντας έτσι τα κεφάλαια και την κερδοφορία τους.
- Ενίσχυση Κεφαλαιακής Επάρκειας: Οι τράπεζες έχουν βελτιώσει την κεφαλαιακή τους θέση, με τον δείκτη CET1 της Alpha Bank να αυξάνεται σε 14,8% και της Eurobank σε 16,2%.
- Διαχείριση Κινδύνου και Ρευστότητας: Τα μοντέλα διαχείρισης ρευστότητας και κινδύνου παραμένουν στο επίκεντρο, με τις τράπεζες να διατηρούν υγιείς αναλογίες δανείων προς καταθέσεις και να βελτιώνουν την πρόσβαση στις αγορές χρηματοδότησης.
Τα στοιχεία για κάθε τράπεζα
Τα βασικά σημεία που αναφέρει στην έκθεσή του ο οίκος Fitch για την θετική αναθεώρηση της αξιολόγησης των ελληνικών συστημικών τραπεζών είναι τα εξής:
Εθνική Τράπεζα
- Αναβάθμιση Αξιολόγησης: Η αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας αναβαθμίστηκε σε ‘BB+’ από ‘BB’, με θετική προοπτική. Αυτό αντικατοπτρίζει την βελτίωση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και την προσδοκία για συνεχή οικονομική ανάπτυξη.
- Βελτίωση Κεφαλαιακής Επάρκειας: Η Εθνική Τράπεζα έχει δείξει σημαντική βελτίωση στην κεφαλαιακή της θέση, με τον δείκτη CET1 να φτάνει το 18.3% στα μέσα του 2024, τον υψηλότερο μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.
- Διαχείριση Προβληματικών Δανείων (NPEs): Η Εθνική Τράπεζα έχει μειώσει σημαντικά τα προβληματικά της δάνεια, με τον λόγο NPE να φτάνει το 3.7% στα τέλη Ιουνίου 2024, ο χαμηλότερος μεταξύ των εγχώριων ανταγωνιστών της. Η κάλυψη των NPEs με αποθεματικά είναι επίσης υψηλή, στο 83%.
- Προοπτικές και Ρίσκα: Η θετική προοπτική για την τράπεζα βασίζεται στην προσδοκία για συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη και ευκαιρίες στην αγορά. Ωστόσο, ένας πιθανός κίνδυνος μπορεί να προκύψει από μια απροσδόκητη οικονομική επιβράδυνση, η οποία θα μπορούσε να αναθεωρήσει την προοπτική σε σταθερή.
«Με αυτά τα στοιχεία, η Εθνική Τράπεζα διατηρεί μια ισχυρή θέση στην ελληνική αγορά με ισχυρές προοπτικές για το μέλλον», συμπεραίνει η Fitch.
Τράπεζα Πειραιώς
- Αναβάθμιση Αξιολόγησης: Η αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς αναβαθμίστηκε σε ‘BB’ από ‘BB-‘, με θετική προοπτική. Η αναβάθμιση αντανακλά τη βελτιωμένη αξιολόγηση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος στην Ελλάδα.
- Ενίσχυση Πιστωτικού Προφίλ: Η βελτίωση στο ατομικό πιστωτικό προφίλ της τράπεζας περιλαμβάνει τη συνεχή μείωση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων και τη σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας, η οποία έχει συμβάλει στην συσσώρευση κεφαλαίου.
- Οικονομική Ανάπτυξη και Ευκαιρίες: Η αξιολόγηση προβλέπει ότι οι ευκαιρίες για τις ελληνικές τράπεζες θα επωφεληθούν από τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, η οποία θα υποστηρίξει τη βιωσιμότητα του επιχειρησιακού μοντέλου, την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και την κερδοφορία.
- Μείωση Προβληματικών Δανείων (NPEs): Η Τράπεζα Πειραιώς έχει συνεχίσει την μείωση των NPEs, με τον λόγο NPE να μειώνεται περαιτέρω μέσω διαγραφών και αποκαταστάσεων, αλλά παραμένει υψηλότερος από τον μέσο όρο των ανταγωνιστών της.
- Διαχείριση Κεφαλαίων και Ρευστότητας: Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ενισχύσει τα κεφαλαιακά της αποθέματα και διατηρεί ένα υγιές επίπεδο ρευστότητας με σταθερή βάση καταθέσεων και βελτιωμένη πρόσβαση στις αγορές χρηματοδότησης.
«Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Τράπεζα Πειραιώς αντιμετωπίζει μια θετική προοπτική για το μέλλον, καθώς εξακολουθεί να βελτιώνει την πιστωτική της θέση και να εκμεταλλεύεται τις οικονομικές ευκαιρίες στην ελληνική αγορά», αναφέρει η Fitch.
Eurobank
- Αναβάθμιση Αξιολόγησης: Η αξιολόγηση της Eurobank αναβαθμίστηκε σε ‘BB+’ από ‘BB’ με θετική προοπτική. Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τη βελτίωση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και τη συνεχή οικονομική ανάπτυξη που αναμένεται να υπερβεί τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
- Ενίσχυση Πιστωτικού Προφίλ: Η Eurobank έχει συνεχίσει τη βελτίωση του ατομικού της πιστωτικού προφίλ, περιλαμβάνοντας τη μείωση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων και την ενίσχυση της κερδοφορίας που συνέβαλε στη συσσώρευση κεφαλαίου.
- Διεθνής Διαφοροποίηση: Η Eurobank διατηρεί ισχυρή θέση στην ελληνική αγορά και έχει πετύχει σημαντική διαφοροποίηση με την επέκτασή της στην Βουλγαρία και την Κύπρο, ενισχύοντας τις προοπτικές βιωσιμότητας και κερδοφορίας της.
- Μείωση Προβληματικών Δανείων (NPEs): Η Eurobank έχει τον χαμηλότερο λόγο NPEs στην ελληνική τραπεζική αγορά, που έχει μειωθεί στο 3.4% μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2024, ενώ η κάλυψη των επισφαλών δανείων έχει βελτιωθεί σημαντικά.
- Σταθερότητα και Ανάπτυξη Κεφαλαίων: Η Eurobank έχει ενισχύσει τα κεφαλαιακά της αποθέματα, με το δείκτη CET1 να ανέρχεται σε 16.2% τον Ιούνιο του 2024. Η τράπεζα έχει επίσης διασφαλίσει καλή ρευστότητα και βελτιωμένη πρόσβαση στις αγορές χρηματοδότησης.
«Η Eurobank, με την στρατηγική της για διεθνή ανάπτυξη και την ισχυρή της παρουσία στην ελληνική αγορά, βρίσκεται σε καλή θέση για να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες ανάπτυξης και να ενισχύσει περαιτέρω το πιστωτικό της προφίλ», αναφέρει ο οίκος Fitch.
Alpha Bank
- Αναβάθμιση Αξιολόγησης: Η αξιολόγηση της Alpha Bank αναβαθμίστηκε σε ‘BB’ από ‘BB-‘, με θετική προοπτική. Αυτή η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τη βελτιωμένη αξιολόγηση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος στην Ελλάδα.
- Βελτίωση στο Πιστωτικό Προφίλ: Η Alpha Bank έχει δείξει σημαντικές βελτιώσεις στο ατομικό της πιστωτικό προφίλ, με περαιτέρω μείωση στο απόθεμα προβληματικών περιουσιακών στοιχείων και επαρκή κερδοφορία που οδηγεί σε συσσώρευση κεφαλαίου.
- Οικονομική Ανάπτυξη και Ευκαιρίες: Η αξιολόγηση αναμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες, και ειδικότερα η Alpha Bank, θα επωφεληθούν από τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να υπερβεί τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
- Μείωση Προβληματικών Δανείων (NPEs): Η Alpha Bank έχει επίσης συνεχίσει την μείωση των NPEs, με περαιτέρω διαγραφές και αποκαταστάσεις δανείων, ενισχύοντας την ποιότητα του χαρτοφυλακίου της.
- Κεφαλαιακή Επάρκεια και Ρευστότητα: Η Alpha Bank έχει βελτιωμένη κεφαλαιακή επάρκεια με το δείκτη CET1 να αυξάνεται σε 14.8% τον Ιούνιο του 2024, και προβλέπεται να ενισχυθεί περαιτέρω. Η τράπεζα διατηρεί επίσης υγιή επίπεδα ρευστότητας και έχει βελτιωμένη πρόσβαση στις αγορές χρηματοδότησης.
«Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Alpha Bank δείχνει σημαντική βελτίωση στην οικονομική της υγεία και παρουσιάζει ισχυρές προοπτικές για το μέλλον», καταλήγει ο οίκος Fitch.
Προοπτικές κερδοφορίας
Οι προβλέψεις κερδοφορίας για τις ελληνικές τράπεζες που αναφέρονται στην έκθεση είναι θετικές, με στοιχεία που υποδεικνύουν συνεχιζόμενη βελτίωση στα κέρδη τους.
Αναλυτικότερα:
- Alpha Bank: Τα κέρδη προ τόκων και φόρων ως ποσοστό των βαρέων κινδύνων (RWAs) έχουν επωφεληθεί από τα υψηλότερα επιτόκια, την πειθαρχημένη διαχείριση κόστους και την κανονικοποίηση των χρεώσεων για τα πιστωτικά ισοδύμια. Προβλέπεται ότι το ποσοστό αυτό θα παραμείνει κοντά στο 3% μεσοπρόθεσμα.
- Piraeus Bank: Η κερδοφορία της έχει ανακάμψει έντονα από το 2021, με τα καθαρά κέρδη τόκων να αυξάνονται σημαντικά λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και των δομικά χαμηλότερων λειτουργικών δαπανών και των χρεώσεων για τα πιστωτικά ισοδύμια. Το λειτουργικό κέρδος αναμένεται να παραμείνει υγιές.
- Eurobank: Τα λειτουργικά κέρδη ως ποσοστό των βαρέων κινδύνων έφτασαν πιθανότατα στο αποκορύφωμά τους στο 4% το πρώτο εξάμηνο του 2024. Παρά την πτώση των επιτοκίων, προβλέπεται ότι το ποσοστό αυτό θα διατηρηθεί άνω του 2,5%, υποστηριζόμενο από την αύξηση των εσόδων από τέλη, τον έλεγχο του κόστους και τη βιώσιμη διαχείριση των χρεώσεων για πιστωτικά ισοδύμια.
- Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας (NBG): Η κερδοφορία της NBG έχει σταθεροποιηθεί χάρη στην πρόοδο της αναδιάρθρωσης και την απομόχλευση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων. Το λειτουργικό κέρδος της τράπεζας σε σχέση με τα βάρη κινδύνου (RWAs) ήταν υψηλό, φτάνοντας το 4.7% το πρώτο εξάμηνο του 2024 (2023: 4.0%), και αναμένεται να παραμείνει υγιές μεσοπρόθεσμα. Αυτή η απόδοση υποστηρίζεται από την ανάπτυξη των δανείων, την αυστηρή διαχείριση του κόστους και τη συνεχιζόμενη μείωση των προβλέψεων για απώλειες δανείων. Τα έσοδα από τέλη βελτιώνονται σταδιακά, αν και αποτελούν ακόμα ένα μικρό μερίδιο των συνολικών εσόδων της τράπεζας.