Fitch: Απίθανο να αυξηθούν οι πλειστηριασμοί στην Ελλάδα
- 16/12/2015, 19:30
- SHARE
Γιατί ο διεθνής οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει ότι παρά το νέο νομοθετικό πλαίσιο δεν αλλάζουν πολλά.
Αναφορά στο νέο νομοθετικό πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς ακινήτων κάνει η Fitch εκτιμώντας σε έκθεσή του ότι θα προσφέρει λίγα οφέλη στους τίτλους RMBS (τιτλοποιήσεις δανείων). Σε ανάλυσή του τονίζει ότι είναι απίθανο να αυξηθούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων καθώς δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά και οι τιμές των κατοικιών εξακολουθούν να υποχωρούν. Οι συζητήσεις με τους Έλληνες τραπεζίτες δείχνουν ότι έχουν μικρή «όρεξη» να επιταχύνουν τη διαδικασία ανάκτησης ακινήτων ακόμα και μετά τις αλλαγές που προωθούνται στο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να γίνει ευκολότερη η ανάκτηση των κατοικιών.
Η Fitch σημειώνει ότι οι προηγούμενες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο δεν αύξησαν ουσιαστικά τη διαδικασία πλειστηριασμών. Ετσι περιμένει να διατηρηθεί ανάλογη εικόνα και οι ανακτήσεις ποσών από δάνεια σε καθυστέρηση να προέλθουν κυρίως από άλλες πηγές, όπως εκτός δικαστηρίου διευθετήσεις Ωστόσο η Fitch επισημαίνει ότι ο φόβος να χαθεί το ακίνητο θα κινητοποιήσει τους κακοπληρωτές (strategic defaulters), που εμφανίζονται να έχουν συμβάλει στην επίμονη αδυναμία της αγοράς ενυπόθηκων δανείων, όπου τα καθυστερούμενα δάνεια συνεχίζουν να αυξάνουν το β’ τρίμηνο του 2015.
Διευκολύνοντας τους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας θεωρητικά δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να αυξηθεί η ροή κεφαλαίων από τις ανακτήσεις, σημειώνει επίσης η Fitch.
Η αδύναμη οικονομία όμως (ο οίκος αναμένει πτώση του πραγματικού ΑΕΠ φέτος και το 2016) διατηρεί την πίεση στις τιμές κατοικίας, οι οποίες αναμένεται να υποχωρήσουν 6% φέτος, 4% το 2016 και 2% το 2017.
Εν τέλει η Fitch εκτιμά ότι η αδυναμία της οικονομίας και η έλλειψη πίστωσης υπερκαλύπτουν τα οφέλη από τις αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο σε ό,τι αφορά στην πορεία των τιτλοποιημένων δανείων. Εκτιμά ότι οι επιδόσεις τους θα παραμείνουν αδύναμες το 2016, λόγω της αβεβαιότητας στο τραπεζικό σύστημα (όπου παραμένουν τα capital controls).